Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
25. 5. 2020,
10.49

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

7

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 5. 2020, 10.49

3 leta, 11 mesecev

Revolucionarna ideja v smučarskih skokih

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

7

skoki doskok | Doskok v telemark je na tapeti. | Foto Sportida

Doskok v telemark je na tapeti.

Foto: Sportida

Skupna ocena pri smučarskih skokih je sestavljena iz dolžine leta, kompenzacijskih točk za jakost vetra in višino zaletišča ter točk, ki jih skakalci prejmejo ob doskoku. Najbolj idealno je, če tekmovalci zaključijo skok v telemark. Zdaj je prišla ideja, da bi slednjega zaradi preprečevanja poškodb izkoreninili.

Norveški skakalec Sondre Norheim je tisti, ki je izumil posebno tehniko ob pristanku. Imenuje se telemark, kar pomeni, da morajo imeti skakalci ob doskoku eno nogo naprej pred drugo. Če doskočijo sonožno, jim sodniki odbijejo točke. Velikokrat se zgodi, da je ta ocena subjektivna, saj sodniki ne vidijo povsem natančno, ali je skakalcu telemark uspel v celoti ali ne. Od petih sodniških ocen se nato tri upoštevajo in se dajo v skupni seštevek točk skoka.

V zadnjih letih smo se lahko prepričali, da kolena skakalcev prav ob doskoku niso zdržala. Kolenske križne vezi ali meniskus niso zdržali, vse to pa je vplivalo na nadaljnjo kariero posameznika.

Zdaj že nekdanji prvi mož skokov Walter Hofer naj bi na zadnji seji trenerjev v Troindheimu že razmišljal o smiselnosti telemarka.

Zdaj je na revolucionarno idejo prišel tudi avstrijski trener na čelu norveške reprezentance Alexander Stöckl. "Časa telemarka je konec. Vsa prizadevanja FIS v zadnjih letih za povečanje varnosti skakalcev pred poškodbami so bila zelo pomembna, vendar neučinkovita. Mislim, da je čas, da se začnemo pogovarjati o doskoku," je za Vg.no dejal Avstrijec, ki bi uvedel spremembo po olimpijski sezoni 2021/22.

Robert Hrgota
Sportal Hitro je moral dati skakalne smuči v kot, a takoj našel izziv #video

Sodniki so proti

Izpostavil je težave, ki so jih imeli norveški skakalci, s prstom pa pokazal tudi na druge tekmovalce, ki so morali zaradi poškodbe s kolenom na daljšo obdobje rehabilitacije.

"Mislim, da bi se vsaj nekaj teh skakalcev izognilo poškodbi, če ne bi šli delat doskoka v telemark. Starejša oprema je omogočala boljši doskok v telemark. Trenutni čevlji in okovja omogočajo lažji sonožni doskok. Tudi takšen doskok je lahko videti lep. Jasno pa je, kaj želijo videti gledalci. Dolge skoke."

skoki doskok | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

Geir Steinar Löng, ki že 25 let dela na FIS kot skakalni sodnik, je, kot poroča skijumping.pl, kritiziral Stöcklovo idejo. Poudarja, da je telemark izjemno pomemben del smučarskih skokov.

A je treba izpostaviti, da je bilo v preteklosti lažje doskočiti v telemark, ko je bila še vzporedna tehnika skakanja. Vse skupaj je bilo videti bolj elegantno. Vendarle pa se je tehnika skakanja z V-slogom skokovito razvila. Napredovala je tudi oprema, vendar v smeri daljših skokov. Zagozde ali "kajle", ki jih uporabljajo skakalci za boljši nadzor smuči pri odskoku z mize in v zraku, predstavljajo nevarnost prav ob doskoku. Če se bo trend nadaljeval v tej smeri, ni izključeno, da bi se v bodoče še konkretneje pogovarjali o ukinitvi telemarka.

Domen Prevc
Sportal Domen Prevc ne bo več osamljeni primer #video
Kajla
Sportal Razvoj šel v nenormalne dimenzije, Slatnar z edinstvenim pristopom #video
Peter Prevc
Sportal Spremembe pri opremi na račun zmanjšanja manipulacije
Ne spreglejte