Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
20.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kulm poleti Miran Tepeš

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 20.02

7 let, 12 mesecev

Razočaranega Tepeša dodatno prizadelo, ko je slišal, da so ga hoteli suspendirati

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v poletih je bil nesrečnik Jurij Tepeš, ki se mu nastopa nista izšla po načrtih. Čustveno je spregovoril o tem, kar se je zgodilo tudi po Kulmu.

Slovenska skakalna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu osvojila nehvaležno četrto mesto. Jurij Tepeš ni naredil takšnih poletov, kot si je želel, zato so se sanje od drugi ekipni medalji na svetovnih prvenstvih v poletih po letu 2012 hitro razblinile, saj je sicer predstavljal trden člen našega moštva.

Po tekmi je bil vidno razočaran in ni hotel dajati izjav, danes pa je čustveno napisal besede na svojem osebnem profilu na Facebooku.

"Upam, da se bom oddolžil za to"

Na novinarski konferenci je stopil pred silo in še enkrat povzel, kaj ga toliko prizadelo. "Bila je prva ekipna tekma, na kateri mi ni uspelo skakati, kot sem si želel. Po navadi sem na ekipnih preizkušnjah skakal bolje kot na posamičnih in si nisem imel česa očitati. Na ekipni tekmi je izziv večji. Štirje skakalci so v ekipi, potrebnih je osem skokov, jaz sem naredil dva slaba. Upam, da se bom v prihodnjih dneh, tednih in letih oddolžil za to," je uvodoma dejal Jurij.

Razmere na letalnici na Kulmu so bile zanj pretekli konec tedna idealne, saj je pihal vzgonski veter. Na posamični tekmi je zasedel deveto tekmo, na nedeljski ekipni pa se je jakost vetra nekoliko umirila, ob nekoliko slabši formi pa se mu nastopa nista posrečila, kot si je želel.

"Mislim, da debate o lanski Planici ne bomo končali še nekaj let. Smo pa jo vsi skakalci."

"Včeraj sem bil po tekmi preveč potrt, da bi karkoli povedal. Na poti domov sem razmislil. Vsa čustva so prišla na dan. Moral sem napisati in dati to iz sebe. S tem se počutim bolje. Napisal sem, kar mislim. Vem, da se morda kdo ne bo strinjal. Stojim za vsem, kar sem napisal. Napisal sem iz srca," je o tem, zakaj se je odločil za takšen način komunikacije, povedal Jurij.

Ali je morda v njegovi podzavesti še vedno Planica 2015, ko je na zadnji tekmi zmagal in so mu nekateri navijači očitali, da je s tem preprečil pohod Petra Prevca proti velikemu kristalnemu globusu? Prevc je imel takrat na koncu enako število točk kot Severin Freund in zaradi premajhnega števila zmag je moral stisniti Nemcu roko.

"Pri meni ni. Včasih nehote preberem kakšen komentar in se me dotakne. Mislim, da debate o lanski Planici ne bomo končali še kar nekaj let. Smo pa jo vsi skakalci, ki smo v ekipi," odgovarja Jurij, ki ima v sotekmovalcih podporo: "Nenehno mi jo dajejo in se jim še tukaj zahvaljujem. Res smo super ekipa. Tako Peter kot Robert Kranjec sta naredila svoje in naju z Anžetom Laniškom dvignila ter rekla, da se napake dogajajo. Žal sem tokrat jaz zafrknil. Nismo vsi popolni."

"V takšnih trenutkih bi si želel, da oče ne bi bil zraven, da sploh ne bi bil v športu. Težko mi je"

V zapisu smo lahko prav tako zasledili, da mu je žal obnašanja, ki ni bilo na ravni človeka, ki je odrasel in bi moral biti mlajšim za zgled.

"Tu sem mislil na obnašanje pred kamero. Čustva pridejo ven, zato maham. Ne zaprem se vase. Pokažem, kar si mislim. Ravno ko sem končal besedilo, ki sem ga objavil, je prišel do mene oče (Miran Tepeš na tekmah skrbi za varnost skakalcev, da se spuščajo po napravi v varnih vremenskih pogojih, op. p.) in mi rekel, da so me hoteli suspendirati. Tisto me je sploh potrlo. Ne vem, kaj takega sem pokazal, ali sem bil do koga žaljiv. Upam, da ne. Težko mi je. V takšnih trenutkih bi si želel, da oče ne bi bil zraven, da sploh ne bi bil v športu. Težko mi je. Oče je nenehno zraven. Potem se moram še doma ukvarjati s tem. Daje mi nasvete, pa ne, da jih ne bi upošteval, ampak bi bilo včasih bolje, da bi imel mir. Tako pa doma poslušam, kaj se je zgodilo, zakaj se je zgodilo. Nenehno poslušam pridigo, ki včasih ni prava in se ne strinjava," je potožil Jurij.

Kot še dodaja, se zaradi očeta ne počuti prikrajšano. "Oče mi hoče zelo pomagati, vendar ima svoj način, tako kot vsak človek. Samo njegov način pomoči mi ne odgovarja. Ni pomembno, kolikokrat mu povem, da mi ne pomaga, mi bo hotel pomagati, kajti je le oče. Osebno bi mi bilo lažje, če ga ne bi bilo toliko zraven. Na tekmi me ne moti, vendar ima potem toliko informacij, ki so notranje in mi jih ne bi bilo treba vedeti," je o nič kaj prijetni temi še povedal Jurij.

Ker je dobil informacijo, da so ga želeli suspendirati, se je odločil, da bo na naslednji preizkušnji v Zakopanah povprašal, kaj je bilo kaj takega, da so vodilni pomislili na ostro kazen: "Vem, za kaj delam. Če s 40. mestom ne bom zadovoljen, bom to pokazal, vendar je to namenjeno meni in ne žiriji. Ne bom se pretvarjal. Treba je pokazati, kar si misliš. Lahko pa vsi pred kamero stojimo in se smejimo. Moje izbruhe jeze bom skušal omejiti, vendar bom pokazal nezadovoljstvo."

Ne spreglejte