Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
19. 1. 2018,
17.53

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

1

Natisni članek

Tilen Bartol Domen Prevc Anže Semenič Jernej Damjan Peter Prevc Peter Prevc svetovno prvenstvo v poletih Oberstdorf

Petek, 19. 1. 2018, 17.53

6 let, 3 mesece

Oberstdorf, svetovno prvenstvo v poletih, 1.dan

Lepo je kazalo, nato se je zgodil padec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

1

Peter Prevc | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po prvi seriji svetovnega prvenstva v poletih v Oberstdorfu je za slovenske skakalce kazalo odlično. Zlasti za trojico Peter Prevc, Jernej Damjan in Anže Semenič. A je v drugi seriji zadnja dva veter dobesedno sklatil na tla, Peter pa po napaki padel na sedmo mesto. Za zdaj je videti, da so medalje že oddane za trojico Daniel Andre Tande, Richard Freitag in Kamil Stoch. Norvežan, ki je v kvalifikacijah postavil rekord naprave, je tekmecema nekoliko pobegnil.

Oberstdorf | Foto: Slovenski skakalci so bili po prvi četrti posamične preizkušnje na svetovnem prvenstvu visoko na razpredelnici. Peter Prevc je na četrtem mestu zaostajal za stopničkami za vsega 2,5 točke. V zraku je imel od vseh skakalcev druge najboljše razmere in jih izkoristil. Poneslo ga je 222,5 metra, kar je bila tudi najdaljša slovenska znamka na tekmi in tretja skupno v prvi seriji.

A je v drugo naredil napako, v zraku začel izgubljati hitrost, kar je pomenilo, da bo po razpredelnici padel. Po prvem dnevu, jutri sta še dva poleta, je zdrsnil na sedmo mesto. Za bronastim odličjem zaostaja za velikih 32,5 točke.

"Kaj pa hočeš, če si desetkrat 15., ne moreš biti potem kar naenkrat prvi"

Peter Prevc | Foto: Reuters Foto: Reuters "Prvi skok mi je bil zelo všeč. Lepo sem se zbral, uspelo mi je narediti preskok iz kvalifikacij in z včerajšnjega treninga. Super sem ga izvedel. V drugi seriji pa se mi je tako kot v Kulmu prikradla manjša napaka. Skok se mi je počasneje odvijal. Takrat imaš več časa, da narediš kaj narobe. Napaka se je žal ponovila. A so bile tudi težavne razmere glede na to, da so pred Stefanom Kraftom, ki je nastopil tik pred mano, in je vrhunski tekmovalec, nalet zvišali," je o skokih povedal Prevc.

Na vprašanje, ali se je že poslovil od naslova svetovnega prvaka, do katerega je poletel pred dvema letoma na Kulmu, je odgovoril: "Kaj pa hočeš, če si desetkrat 15., ne moreš biti potem kar naenkrat prvi."

Semeniča in Damjana je sklatilo

Anže Semenič | Foto: Sportida Foto: Sportida V drugi seriji sta imela veliko smolo Anže Semenič in Jernej Damjan. Žirija tekmovanja je nespametno spustila skakalce z nizkega zaletnega mesta, potem ko so bile razmere v zraku slabe. Kar posrkalo ju je in s sedmega oziroma osmega mesta sta padla na 13. oziroma 16. mesto.

"Kaj naj rečem … Bil sem med osmoljenci v drugi seriji. Tako kot Semenič in Kasai. S takšnimi pogoji in nizko hitrostjo se ni dalo več narediti. Jezen nisem, razočaran sem bil pa prejšnji konec tedna bolj. Pri drugem skoku sem imel občutek, kot da je druga skakalnica, saj sem bil dva metra nižje. Samo čakal sem, kaj bo. Pri prvem skoku je bilo v redu. Drugega ne bom analiziral, ker je za pozabo," je povedal Damjan.

Čeprav je imel v drugo veliko smole z razmerami, pa Semenič ciljnega izteka ni zapuščal povsem razočaran: "Pri drugem je bila tudi moja napaka, ker sem bil prezgodnji pri odskoku, ampak so bile razmere res slabe. Za takšne je bila zapornica prenizko. Včeraj smo imeli ob takšnih razmerah zalet za deset mest višje. Konec koncev sem s 13. mestom zadovoljen. Napadal bom."

Domen ni bil zadovoljen, Bartol naredil veliko napako

Tilen Bartol | Foto: Sportida Foto: Sportida Domen Prevc se je uvrstil na 23. mesto, a skoka nista bila na pravi ravni: "Sploh nisem zadovoljen s prikazanim, a imam srečo, da sem v finalu in da bom lahko v soboto še skakal."

Edini, ki se mu je v prvi seriji povsem ponesrečilo, je bil Tilen Bartol. Pristal je na hrbtišče in tako že po prvem skoku končal posamično preizkušnjo: "Še sam ne vem, kaj je bilo. Že v kvalifikacijah skok ni bil dober. Na tekmi je bilo še slabše. Zelo sem razočaran.  Prav tako sem razočaran, ker ne bom v ekipi. Štirje so bili boljši od mene in sem zasluženo ostal brez moštvene preizkušnje."

Rekordni Tande se spogleduje z zlato medaljo

Daniel Andre Tande | Foto: Sportida Foto: Sportida Zato pa so z letalnice v hotel najbolj razpoloženi odhajali Daniel Andre Tande, Richard Freitag in Kamil Stoch. Norvežan je že v kvalifikacijah z 238,5 metra postavil nov rekord naprave in dal vedeti, da bo na tekmi napadal zlato. "Neverjetno. Polet je bil izjemen. Že po odrivu z mize sem videl, da bo šlo daleč. Nato sem le stisnil mišice in šel proti dnu. Pristati ni bilo težko, ampak sem raje meril na varen pristanek," je po rekordni daljavi dejal Tande.

Po petkovem dnevu ima pred Freitagom 11,9 točke naskoka. Nemec je navdušil enajsttisočglavo množico. Njegova priprava je bila neznanka, saj je na novoletni turneji padel v Innsbrucku in nato izpustil dve prizorišči svetovnega pokala. A smo dobili danes dokaz, da je forma ostala. Junak turneje štirih skakalnic, Poljak Stoch, prav tako ne popušča in se približuje novemu odličju na največjih tekmovanjih.

Izidi:

1. Daniel Andre Tande (Nor) 449,6 točk

2. Richard Freitag (Nem) 438,7 

3. Kamil Stoch (Pol) 431,8 

4. Stefan Kraft (Avt) 412,3 

5. Robert Johansson (Nor) 408,0 

6. Andreas Stjernen (Nor) 404,7 

7. Peter Prevc (Slo) 399,3 

8. Andreas Wellinger (Nem) 398,3 

9. Hohann Andre Forfang (Nem) 395,5 

10. David Kubacki (Pol) 390,6 

...

13. Anže Semenič (Slo) 378,4 

16. Jernej Damjan (Slo) 365,6 

23. Domen Prevc (Slo) 328,3 

...

39. Tilen Bartol (Slo) 144,0

Ne spreglejte