Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 1. 2016,
8.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kulm Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Severin Freund Anže Lanišek Anže Lanišek Anders Fannemel Goran Janus

Četrtek, 14. 1. 2016, 8.41

8 let

Prevc poskrbel za rekord letalnice, ki pa ga je stal vodilnega položaja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po prvem polčasu svetovnega prvenstva v poletih je Peter Prevc v igri za zlato medaljo. V soboto jo bo napadal z drugega mesta, bil pa bi prvi, če pri rekordnem poletu ne bi imel težav pri doskoku.

Svetovno prvenstvo v poletih se je za gledalce začelo na najlepši mogoč način. Enajst tisoč ljubiteljev skokov ob letalnici je lahko v prvi seriji videlo izjemne polete, ki so jih dan prej pogrešali. Najprej jih je z novim rekordom letalnice, dolgim 240,5 metra (prejšnji je bil z 237,5 metra dolžine v lasti Severina Freunda), navdušil japonski samuraj Noriaki Kasai, ki je danes sploh prvič preizkusil letalnico.

A je veteran le ogrel roke gledalcev, ki so čakali na izjemnega Petra Prevca. Slovenski šampion je znal izkoristiti podporo pod smučmi, ki so jo imeli skakalci v prvi od štirih serij posamične tekme. Poneslo ga je do 243 metrov, svoj nastop pa je opravil z dveh zaletnih mest nižje kot Kasai. Pri takšni daljavi je imel razumljivo težave ob pristanku in ni mogel narediti telemarka, zato njegov naskok po prvi seriji ni bil velik, saj je od sodnikov prejel nizke ocene – najvišja je bila le 16,5.

Za ovratnik sta mu namreč dihala leteča Norvežana Kenneth Gangnes (236 metrov) in Johan Andre Forfang (230), ki sta zaostajala za 1,5 oziroma 2,8 točke.

Jurij Tepeš je bil po prvi seriji deseti (218,5 metra), mladi Anže Lanišek je doživel eksplozijo veselja pri poletu, dolgem 215 metrov (11. mesto), Robert Kranjec pa je imel nekoliko manj vzgonskega vetra in je bil z 204,5 metra 16.

Majhna napaka Prevca in po prvem polčasu minimalen zaostanek za Gangnesom

V drugi seriji je slovenski šampion naredil manjšo napako, ki ga je na koncu stala prvega mesta po prvem polčasu posamične tekme. Če so Norvežani pričakovali, da bo blestel Anders Fannemel, ki je navduševal na treningu in kvalifikacijah, pa se je na tekmi v orbito izstrelil Gangnes. V drugo je poletel 2,5 metra več kot Peter in ga prehitel za vsega 1,3 točke.

V soboto, ko sta načrtovana še dva poleta, bo moral tako naš skakalec iskati pot do prvega mesta. Upajmo le, da bo vreme pravo, saj sta napovedana sneg in veter. Vodstvo tekmovanja ima namreč možnost, da zmagovalce razglasi tudi po dveh poletih, kar smo lahko videli že na prejšnjih svetovnih prvenstvih.

A v igri za zlato nista le Gangnes in Prevc, saj sta zelo blizu tudi Stefan Kraft (3,8 točke zaostanka) in Forfang (4,4), prav daleč zadaj pa ni niti Kasai (10,4).

Sicer pa so lahko slovenski navijači, ki so prišli ob letalnico Kulm, zaploskali ekipnemu uspehu slovenske reprezentance, saj so bili štirje med najboljšo deseterico. Če bi bila danes ekipna tekma, bi bili slovenski orli srebrni, kar je dober obet za nedeljo. Kranjec je po drugem skoku napredoval s 16. na 7. mesto, odličnih poletov se je na devetem mestu razveselil Lanišek, le Tepeš na desetem mestu ni kazal zadovoljstva.

Ne spreglejte