Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
20.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Gregor Schlierenzauer Janne Ahonen Primož Peterka

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 20.09

6 let, 7 mesecev

Prevc je in ni daleč od velikega Schlierenzauerja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kar počne Peter Prevc v tej sezoni, je nekaj neverjetnega, kakor so bili v preteklosti tudi dosežki največjih skakalcev. Slovenski šampion ni veliko oddaljen od mejnikov Gregorja Schlierenzauerja.

Po 12 tekmah te sezone se lahko Peter Prevc pohvali s sedmimi zmagami, skupno pa je že pri 13. in ga od Primoža Peterke ločita le dve. Številke tistih z največ zmagami so za našega šampiona še nedosegljive, saj je recimo Gregor Schlierenzauer v karieri zmagal na 53 tekmah, a je v nekaterih segmentih povsem enakovreden najboljšim.

Pred dnevi se je okronal za kralja novoletne turneje, odlično mu gre v celotni sezoni. Zdaj je pri štirih zaporednih zmagah, malo pa je manjkalo, da bi bil že pri osmi v nizu, če mu ne bi narava praktično že dobljene tekme v Oberstdorfu vzela izpred nosu. Veter je namreč pomagal Severinu Freundu in še nekaterim, da so v izjemno ugodnih razmerah preskočili našega skakalca, ki je imel po prvi seriji lepo prednost petih točk in bi ob normalnem poteku spet stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce.

Ob podobnem nadaljevanju bi bili ogroženi Schlierenzauerjevi mejniki

Zatorej na vrhu lestvice po številu zaporednih posamičnih zmag v svetovnem pokalu še naprej ostaja četverka Schlierenzauer (sezona 2008/09), Thomas Morgenstern (2007/08), Janne Ahonen (2004/05) in Matti Hautamäki (2004/05 ), ki so zmagali na šestih zaporednih tekmah. Peter je torej od junakov oddaljen dve zmagi.

Avstrijski zvezdnik Schlierenzauer, ki preživlja težke trenutke in je zaradi slabe forme predčasno že končal letošnjo sezono, je prvi tudi na lestvici po številu zmag v eni sezoni. V sanjski sezoni 2008/09 je kar 13-krat stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce. Ahonenu je na primer to uspelo 12-krat, Prevc pa ima lepo priložnost, da preskoči velikana smučarskih skokov, saj ima do konca sezone še 17 tekem, trenutno pa je pri številki sedem.

Ob takšnem nadaljevanju bi utegnil ogroziti še en mejnik, ki je v lasti avstrijskega skakalca. Ta je namreč v rekordni sezoni v svetovnem pokalu osvojil 2.083 točk, Prevc pa je po slabi polovici sezone pri 1.024, povrhu vsega pa sta odpadli še obe tekmi v Kuusamu.

Ne spreglejte