Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 3. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

2

Natisni članek

Marijan Pušnik Matjaž Kek Rijeka Hajduk Split Planica Planica

Petek, 24. 3. 2017, 9.00

6 let, 7 mesecev

V Planici tudi navijači hrvaškega kluba

Predsednik Slovenije v Planici, pod njim šal Hajduka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

2

Hajduk Planica | Foto Rok Plestenjak

Foto: Rok Plestenjak

Med kvalifikacijsko tekmo v smučarskih poletih je navzoče v Planici na osrednjem zaslonu presenetil nenavaden prizor. Kamere so ujele, kako je predsednik Borut Pahor zavihral slovensko trobojnico, tik pod njim pa so trije mladeniči veselo dvignili v zrak navijaški šal splitskega Hajduka. Smučarski skoki v družbi nogometa?

S šalom hrvaškega nogometnega kluba so v dolini pod Poncami pozirali trije mladi Koprčani. To so bili Bor Breznikar, Rok Koren in Rene Piciga, veliki oboževalci splitskega kluba, ki so se v četrtek odpravili v Planico skupaj s sošolci iz srednje ekonomske poslovne šole iz Kopra. S seboj so prinesli šal Hajduka, znanega hrvaškega nogometnega kluba, ki jim je pri srcu.

Na Obali je pestro

V četrtek se je po podatkih prirediteljev v Planici zbralo 15 tisoč gledalcev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V četrtek se je po podatkih prirediteljev v Planici zbralo 15 tisoč gledalcev. Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko je v Planici potekala kvalifikacijska tekma, so kamere ovekovečile prihod slovenskega predsednika Boruta Pahorja. Bil je na tribuni, v neposredni bližini mladeničev z Obale. Ko je ponosno zavihral slovensko trobojnico, so se zagledali na ekranu in izkoristili priložnost za svojih pet sekund slave.

"Ko smo se zagledali na ekranu, sem hitro dvignil šal. Imeli smo srečo," je povedal Bor, ki si skupaj s prijatelji, prav tako zaljubljenimi v belo barvo, prizadeva v Kopru ustanoviti društvo prijateljev Hajduka. V Sloveniji že obstaja eno. Led so prebili simpatizerji Hajduka v Krškem.

Bor Breznikar je nadarjeni rokometaš in sin nekdanjega nogometaša Miloša Breznikarja, ki je največjo slavo požel v primorskih klubih. Ko se je iz Trbovelj preselil v Koper, je v napadu nekdanjih kanarčkov blestel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, nato pa oblekel dres Gorice in v 1. SNL dosegel 53 zadetkov.

Mladi navijači Hajduka so v Planici zaprosili predsednika Slovenije za spominsko fotografijo. | Foto: Facebook Mladi navijači Hajduka so v Planici zaprosili predsednika Slovenije za spominsko fotografijo. Foto: Facebook

V kratkem bi se mu lahko pridružilo še društvo v Kopru. "Veliko nas je. Ne manjka niti privržencev Rijeke in Dinama, tako da je na Obali pestro," je z nasmehom povedal Bor in dodal, da se je njegova ljubezen do koprskega kluba, ki igra v Prvi ligi Telekom Slovenije, v zadnjih sezonah zaradi številnih sprememb ohladila.

Petkova tekma v Planici se začne ob 15. uri.

Bi lahko Hajduk pomagal Rijeki?

Zgodba s splitskim klubom je drugačna. Hajduk je vzljubil že v mlajših letih. "To je tradicija. Tudi moji starši so navijali zanj," je pojasnjeval, ko je pestoval navijaški šal splitskega kluba. "Pomeni mi veliko. Star je več kot 15 let."

Nogometni klub Hajduk ima veliko privržencev tudi na sončni strani Alp. | Foto: Sportida Nogometni klub Hajduk ima veliko privržencev tudi na sončni strani Alp. Foto: Sportida

Z njim obiskuje tekme splitskega kluba. Prihodnji mesec se bo z njim mudil v Zagrebu, ko bo Hajduk na velikem hrvaškem derbiju gostoval pri Dinamu. Za prvim mestom zaostaja že več kot 20 točk, a bi morda lahko pomagal Kekovi Rijeki in zagrebškemu klubu odščipnil pomembne točke v boju za naslov hrvaškega prvaka. Izbranci Matjaža Keka imajo pred Dinamom, ki je naslov Hrvaške osvojil kar enajstkrat zapored, štiri točke prednosti.

Slovenec bo dobil tekmo v Planici

Ko so v četrtek prispeli v Planico, so jih pričakale deževne kaplje. Po kvalifikacijah so bile razmere veliko ugodnejše, posijalo je sonce in ogrelo dolino pod Poncami. Dogajanje je navdušilo tudi Koprčane, ki imajo radi smučarske polete. Ne toliko kot nogomet, tako da ne spadajo med njihove najbolj priljubljene športe, a so jim všeč.

"V petek ali pa nedeljo bo zagotovo zmagal nekdo od Slovencev, boste videli," je napovedal Primorec, ki ne skriva optimizma pred tekmami, s kateri bo v Planici sklenjena sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Marijan Pušnik je na klopi Hajduka zdržal le nekaj mesecev. | Foto: Vid Ponikvar Marijan Pušnik je na klopi Hajduka zdržal le nekaj mesecev. Foto: Vid Ponikvar Ko je splitski klub lani vodil Marijan Pušnik, zdajšnji trener Olimpije, so bili ponosni na slovenskega stratega. A Korošec se ni dolgo zadržal na vročem splitskem stolčku, Dalmacijo je zapustil pred koncem jesenskega dela. Trije mladi Koprčani so to sprejeli s težkim srcem, a jih to ni odvrnilo od tega, da bi še naprej zavzeto stiskali pesti za nogometni ponos Splita.

Hajduk se lahko pohvali z bleščečo preteklostjo, v zadnjih letih pa je zaradi takšnih in drugačnih težav, največkrat je mešala štrene finančna zadolženost, ostal daleč od vrha hrvaškega prvenstva. Mladi Koprčani so prepričani, da bo sčasoma napočil čas za svetlejšo prihodnost.

Šal Hajduka se je leta 2015 pojavil tudi okrog vratu Lionela Messija:

 

Ne spreglejte