Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Mauro Pini Zlata lisica

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 11.55

8 let

Pred Zlato lisico skrivalnice Tine Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V taboru Tine Maze se po prvi zmagi v sezoni ne da spregledati optimizma in odločnosti, ki utegne priti do izraza tudi na domačih tekmah svetovnega pokala v Kranjski Gori.

"Kranjska Gora prihaja v pravem trenutku," je ob koncu zanjo uspešnega smučarskega tedna v Cortini d'Ampezzo poudarila najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze in misli hitro preusmerila proti Kranjski Gori, ki je znova prevzela Zlato lisico. Čeprav tega na terenu še ni povsem potrdila, pa bi morala biti selitev iz Maribora na Gorenjsko zaradi tehnično zahtevnejše in posledično bolj selektivne proge voda na Črnjankin mlin, saj bi lažje unovčila znanje in druge konkurenčne prednosti. A bolj kot na tekmice se v Tininem taboru po pravljični Cortini osredotočajo na slalomski in veleslalomski trening, s katerim bo skušala lanskoletna zimska kraljica priklicati prave občutke za želeno izvedbo na vitranški strmini.

Andrea Massi in njegov novi pomočnik Mauro Pini sta že med hitrostnim tednom v Dolomitih veliko razglabljala o ustreznem terenu, na katerem bi Mazejeva našla svoj mir in ustrezno podlago za tehnični trening. Na ožjem seznamu sta na koncu zbrala pet smučišč, v zadnjem trenutku pa izbrala najugodnejšo lokacijo. "Verjamem, da je teren pravi. Toda dovolite mi, da ostane skrivnost. V preteklosti sem namreč že povedal, kam odhajamo, kot odmev na mojo napoved pa so prav ta teren izbrali tudi drugi tabori in nam otežili delo ter skrajšali čas na progi," je razloge za manjše skrivalnice pred Zlato lisico pojasnil Massi.

Veleslalom in slalom manjši uganki

Mazejeva pred kranjskogorskima tekmama načrtuje tridnevni trening, med katerim bo skušala pregnati še zadnje negotovosti. "Slalom in veleslalom sta manjši uganki. Tega ne skrivamo. Do tega trenutka v teh disciplinah še ni smučala na pravi ravni. Prepričan pa sem, da se lahko s pravim treningom dvigne in prav v Kranjski Gori pokaže največ. Čutimo veliko odgovornost. Ne le zaradi zadnjih tekem pred olimpijskimi igrami, temveč tudi zaradi vseh navijačev, ki stiskajo pesti za Tino. Prav zato bomo storili vse, da se pred domačim občinstvom pokaže v najlepši luči," poudarja Massi.

Zadnjih priprav na Zlato lisico se v taboru prve dame slovenskega smučanja lotevajo tudi na krilih sobotne smukaške zmage. "Končno smo jo dočakali. Bila je blizu, a tako daleč. A prišla je v pravem trenutku. Ne gre pa prezreti niti okoliščin. V številnih taborih namreč bijejo oster boj za olimpijske vozovnice, zato mnoge tvegajo še toliko več. Kakovost tekme je bila zaradi tega še toliko večja. Poleg tega pa je smuk v Cortini eden od tistih, na katerem se mora za uspeh poklopiti vse. Od opreme do izvedbe," je ugotovitvi o optimizmu prikimal vodja ekipe.

Pini upravičuje zaupanje

Zdi se, da se vsi Tinini delci v pravem trenutku združujejo v šampionsko sestavljanko. Pri tem nadvse pomembno vlogo igra tudi novi trener v ekipi Mauro Pini. Pred slabimi tremi tedni je sprva navdušil s pozitivno energijo in delovnim zagonom, ob lovljenju običajnega delovnega ritma pa do izraza prihajajo tudi njegove strokovne kakovosti. Z Mazejevo in Massijem je našel skupen jezik, dokazal, da ima odličen nos pri ocenjevanju terenov in nasvetih za prave linije, obenem pa je izjemno koristen tudi na organizacijski ravni.

"V ekipo je prinesel mir. Z njim je vse lažje. Vedela sem, da je dober in izkušen trener, zdaj mi pomaga, da se osredotočam na prave stvari. Ko je prišel, je hitro razumel, v kakšnem položaju sem. Našel je tudi prave besede," 49-letnega švicarskega strokovnjaka hvali Mazejeva.

Tudi Massi priznava, da je s pravim telefonskim klicem v pravem trenutku našel ključno rešitev. "Našli smo človeka, ki ne potrebuje navodil in razlage, saj vse vidi ali predvideva tudi sam. Potrebovali smo takšnega strokovnjaka. Je izvrsten v komunikaciji. Gre za drobno področje, a zelo specifično in velikokrat tudi odločilno. Tina se je z njim hitro ujela. Tudi mene je zelo razbremenil," o desni roki pripoveduje Massi.

Ne spreglejte