SiolNET. Sportal Zimski športi
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sanjajo, da bo prekletstva vendarle konec

0,75

termometer

Richard Freitag
Foto: Sportida

V Oberstdorfu se bodo danes s kvalifikacijami odprla vrata 66. prestižne novoletne skakalne turneje. Ta bo kot vsako leto prvi vrhunec sezone. Lovoriko bo branil Poljak Kamil Stoch. Neizmerno si jo želijo osvojiti Nemci, ki že 16 let čakajo na novega heroja. Slovenski orli ne spadajo med osrednje favorite za skupno zmago.

Če bi gledali trenutni vrstni red v svetovnem pokalu, potem bi morali junaka prihajajoče turneje iskati med vodilnim Richardom Freitagom, njegovim nemškim reprezentančnim kolegom Andreasom Wellingerjem, tretjim Danielom Andrejem Tandejem, četrtim Kamilom Stochom, ki brani laskavo lovoriko, petim Stefanom Kraftom

A je novoletna turneja že prevečkrat pokazala zobe in na površje potisnila koga drugega. Če k temu dodamo, da so imeli skakalci desetdnevni premor, je lahko forma pri kakšnem od junakov z začetka sezone padla, spet pri drugih se dvignila.

Že danes se bo v Oberstdorfu s trening skokoma in kvalifikacijami videlo, kdo bi se lahko boril za naziv kralj 66. novoletne turneje.

Na štartu bo 67 skakalcev, med njimi tudi sedmerica slovenskih orlov. Žiga Jelar, Jurij Tepeš (že na drugi postojanki v Garmisch-Partenkirchnu ga bo zamenjal Domen Prevc), Tilen Bartol, Timi Zajc, Anže Semenič, Peter Prevc in Jernej Damjan.

Izmed naštetih skakalcev ima najlepše spomine na turnejo Peter Prevc, ki je pred dvema letoma v Bishofshofnu pred štiri tisoč slovenskimi navijači dvignil zlatega orla visoko v zrak.

Tudi tokrat spade med favorite, vendar ga stroka uvršča v širši krog.

Nemci želijo prekiniti 16-letno prekletstvo

Eden izmed junakov novoletne turneje Sven Hannawald, ki se lahko edini v zgodovini pohvali z vsemi štirimi zmagami na eni turneji, je za poljsko tiskovno agencijo izpostavil sledeča imena: "Nemčija že dolgo ni imela favoritov. Vem, da je težje skakati pod pritiskom. Freitag ima dovolj izkušenj in se lahko kosa s pritiskom, vendar ne smemo pozabiti drugih, ki se počasi dvigujejo. Tu so lanski zmagovalec Stoch, Johann Andre Forfang, Kraft in seveda Wellinger ter Markus Eisenbichler."

Kamil Stoch je lani postal poljski junak. Kamil Stoch je lani postal poljski junak. Foto: Vid Ponikvar

Prav Hannawald je zadnji Nemec, ki je osvojil turnejo štirih skakalnic, kar mu je uspelo pred 16 leti. V Nemčiji srčno upajo in mnogi menijo, da se bo v prihodnjih dneh prekletstvo vendarle končalo in bo na vrhu turneje spet njihov skakalec.

Njegov kolega Martin Schmitt, ki dela na Eurosportu, ob Freitagu in Stochu izpostavlja Krafta, Forfanga in Wellingerja, dodal pa je še Daniela Andreja Tandeja. Ne bi bil presenečen, če bi dobro skakal tudi Poljak Dawid Kubacki.

Vodilni Freitag pred začetkom optimističen

"Pritisk je bil nenehno prisoten, saj se vseskozi govori, kdaj bo Nemec spet osvojil turnejo. A zdaj smo v boljšem položaju, zato je pritiska manj. Upam, da bom danes dobro skakal in tako na pravi način začel turnejo. Naredili smo vse, da bi turnejo dobro izpeljali," je pred začetkom dejal Freitag, ki je v tej sezoni zmagal trikrat.

"Upam, da bom danes dobro skakal in tako na pravi način začel turnejo. Naredili smo vse, da bi turnejo dobro izpeljali," pravi Freitag. "Upam, da bom danes dobro skakal in tako na pravi način začel turnejo. Naredili smo vse, da bi turnejo dobro izpeljali," pravi Freitag. Foto: Sportida

Da imajo Nemci drugačno izhodišče kot zadnja leta, poudarja tudi Wellinger: "Karte se pred novoletno turnejo vedno premešajo. Mislim, da smo bolje pripravljeni kot v preteklosti, bomo pa videli, kaj bo to na koncu prineslo."

Tragična osebnost z zadnje turneje zdaj razmišlja drugače

Lanska tragična osebnost je bil Norvežan Tande. Na zadnjo postojanko v Bischofshofen je pripotoval kot vodilni, nato pa mu je v tem avstrijskem skakalnem središču ponagajala vez in sanje o veliki zmagi so se po zadnjem skoku v hipu razblinile.

Daniel Andre Tande je imel na zadnji turneji veliko smole, saj mu je prav pri zadnjem skoku, ko se je boril za skupno zmago, ponagajala vez. Daniel Andre Tande je imel na zadnji turneji veliko smole, saj mu je prav pri zadnjem skoku, ko se je boril za skupno zmago, ponagajala vez. Foto: Reuters "Če bi vse naredil prav in zmagal, ne bi bil ista oseba kot sem danes. Upam, da bom iz teh izkušenj potegnil veliko. Ne postavljam si več dolgoročnih ciljev, ampak se osredotočam le na naslednji skok in manj na druge stvari. Zlasti ne na stvari, na katere nimam vpliva. Ni hudega, če imam kdaj slab dan. Še vedno počnem tisto, kar imam najraje. Skačem, potujem in tekmujem z najboljšimi na svetu," je dejal 23-letni norveški skakalec.

Program novoletne turneje (29. december6. januar)

Oberstdorf (slovenska sedmerica: Damjan, P. Prevc, Semenič, Bartol, Zajc, Jelar, Tepeš)

Petek, 29. december
16.30 kvalifikacije

Sobota, 30. december
16.30 prva serija

Garmisch-Partenkirchen (slovenska sedmerica: Damjan, P. Prevc, Semenič, Bartol, Zajc, Jelar, D. Prevc)

Nedelja, 31. december
14.00 kvalifikacije

Ponedeljek, 1. januar
14.00 prva serija

Innsbruck

Sreda, 3. januar
14.00 kvalifikacije

Četrtek, 4. januar
14.00 prva serija

Bischofshofen

Petek, 5. januar
17.00 kvalifikacije

Sobota, 6. januar
17.00 prva serija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 111
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin