Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
27. 10. 2017,
9.11

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Denis Šteharnik Sölden Ana Bucik Ana Drev Meta Hrovat Tina Robnik

Petek, 27. 10. 2017, 9.11

6 let, 5 mesecev

Intervju: Denis Šteharnik, glavni trener ženske reprezentance

Poškodbe niso nikoli prijetne, a ko se poškoduje Ilka …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Z glavnim trenerjem slovenske ženske smučarske reprezentance Denisom Šteharnikom smo se na pragu nove sezone v Söldnu pogovarjali o poškodbi Ilke Štuhec in pripravljenosti preostale reprezentance.

Denis Šteharnik | Foto: Sportida Foto: Sportida

O nastopu Ane Drev, sicer najboljše slovenske veleslalomistke po umiku Tine Maze, se bodo v slovenskem taboru odločili tik pred zdajci. Slovenske barve bodo na sobotni veleslalomski preizkušnji v Söldnu branile Tina Robnik, Ana Bucik, Meta Hrovat in Desiree Ajlec. Pred prebijanjem ledu smo se pogovarjali z glavni trenerjem reprezentance Denisom Šteharnikom.


Kako močno vas je "udarila" poškodba Ilke Štuhec?
Zelo. Žalostna vest. Poškodbe so del smučanja, a ko se to pripeti Slovenki, je težje sprejeti. To je velik udarec za Ilko, Darjo in njuno ekipo. Ilko poznam zelo dobro. Navsezadnje je še kot otrok smučala skupaj z mojo hčerko. Vem, da bo storila vse, kar je v njeni moči, za vrnitev.

Kako pa takšna poškodba vpliva na preostale?
Vse skupaj bi primerjal s prometnimi nesrečami. Nihče ni ravnodušen, ko sliši, da se je zgodila nesreča, a ko se to zgodi tvojemu prijatelju, se te dotakne še toliko bolj. Opazoval sem dekleta … Ni jim vseeno.

Je vse večje število poškodb skrb vzbujajoče?
Poglejte opremo. Opremljevalci so vse pripeljali do skrajnih meja. To so smuči, plošče in čevlji, ki ne dovoljujejo odstopanja. To so smučarke, ki so odlično pripravljene in prisiljene tvegati. V nogah je veliko moči. Napaka lahko privede do katapulta, ki dekle izstreli v zrak. To je ključna težava alpskega smučanja.

A vseeno, prva tekma je pred vrati. Pričakovanja?
Tekma v Söldnu je vedno zelo specifična. Dejstvo je, da naše tekmovalke niso na vrhuncu pripravljenosti, a tudi konkurenca deluje na podoben način. Vsi so na približno 80 odstotkih pripravljenosti. Seveda, lahko se zgodi, da kakšna tekmovalka že zdaj ulovi želeno pripravljenost.

Dotaknimo se vaših deklet …
Kot trener sem vedno pred veliko dilemo. Velika razlika je namreč, ali treniraš enega tekmovalca, ki zna zelo veliko, ali pa nekoga, pri katerem je treba biti pozoren na več razvojnih faz. Če bi imel le eno smučarko, ki bi znala vse, bi jo zaposloval le z različnimi postavitvami. Takšno smučarko zlahka pripraviš na uvodno tekmo in jo popelješ do konca sezone. Če pa se moraš z več tekmovalkami ukvarjati s prehodi, razdaljami ali drugimi elementi, je slika drugačna. Takrat se trener znajde v precepu. In kaj se zgodi? Na koncu žrtvuje kakšno leto za trening določenega dela konkurenčnosti.

Ob poškodbi Ilke Štuhec v reprezentanci niso mogli ostati ravnodušni. | Foto: Sportida Ob poškodbi Ilke Štuhec v reprezentanci niso mogli ostati ravnodušni. Foto: Sportida

Želite poudariti, da je vaša ekipa prevelika?
Ne, je pa res, da so v naši ekipi raznolike smučarke. Razlika je vidna tudi v zaostankih, a ko ima trener skupino, mora poskrbeti za vse, ne le za eno. Ne gledam le na formo, temveč tudi na učenje. Seveda, Ano Drev težko prav veliko naučim, pri mlajših pa je slika drugačna. Lep primer je Ana Bucik. Lani je bila enkrat med veleslalomskimi dobitnicami točk. Vsi želimo, da bi bila večkrat v trideseterici, hkrati pa ne smemo zanemarjati njenega slaloma, v katerem želi korak naprej. Gre za koncept kompromisov.

Pustimo ob robu Ano Drev, ki je uganka. Kaj pa preostale veleslalomistke pred prvo tekmo?
Pripravljalno obdobje je bilo uspešno in skladno z načrti. Izpolnili smo zastavljene cilje. Nismo imeli organizacijskih ali finančnih težav. Načrt je bil izpolnjen. Dekleta so na določenih delih prog napredovala. Vprašanje je, ali bodo sposobna na dan tekme sestaviti celotno sestavljanko. Trdim, da so dobro pripravljena in samozavestna. Prav vsa se lahko zavihtijo med dobitnice točk. Izjema je Desiree Ajlec. Ona je neznanka, je pa potencialna kandidatka za osvajaje točk. Zakaj ji ne bi že letos ponudili priložnosti? Naj se preizkusi. Ob tem je pomembno, da spozna utrip svetovnega pokala, trenira s preostalimi in se ogreva skupaj z Mikaelo Shiffrin.

Je razlika med smučarkami iz ekipe svetovnega pokala in mlajšo gardo res tako velika?
Da, toda na določenih delih proge je Desiree že konkurenčna.

Čeprav gre za smučarko brez izstopajočega rezultata v evropskem pokalu?
Res je, a vidi se, da je bila, sicer res kot samoplačnica, z nami v Argentini. To se ji pozna še danes.

Bo prvo ime Tina Robnik?
Že v pretekli sezoni je bila na posameznih odsekih najboljša, nikoli pa ni znala sestaviti celotne vožnje. Je konkurenčna v vseh segmentih. Prav gotovo je to tekmovalka, ki lahko poskrbi za velik preskok.

Ana Bucik bo v novi zimi močno tehnično orožje. | Foto: Bojan Puhek Ana Bucik bo v novi zimi močno tehnično orožje. Foto: Bojan Puhek

Dotaknimo se Mete Hrovat, ki velja za najobetavnejšo smučarko novega rodu. Ste zadovoljni z njenim napredkom?
Ne povsem, sem pa zadovoljen, saj je začela razumevati smučanje. Ve, kaj počne. Če je bilo pri njenem delu v preteklosti vse pogosto povezano z občutkom, zdaj ve, v katero smer gre. Na določenih delih proge deluje fenomenalno. Po drugi strani z veliko težavo spreminja tehniko, ko se proga spreminja. Tem segmentom se pospešeno posvečamo. V njenem primeru zagrizenost ni vprašljiva, daleč od tega. Prepričati jo je treba o racionalnosti, predvsem pri uporabi svoje moči. Trdim, da je to smučarka, ki bi se na vsaki tekmi lahko borila za preboj med deseterico.

Kaj pa Ana Bucik? Trka na vrata slalomske elite, obenem želi napredovati v veleslalomu. Lahko druga disciplina ogrozi napredek v prvi?
Morda se bo to poznalo le v Leviju, kjer bo na sporedu prvi slalom. Ana ne skriva ambicij. Želi se prebiti še višje v slalomu. Veleslalom? Za napredek je bilo potrebnega veliko treninga. Vseeno verjamem, da je obdržala slalomsko raven. Zdaj jo čaka Sölden, nato se bo pospešeno posvetila slalomu.

Ne spreglejte