Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 2. 2017,
18.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pokljuka

Sreda, 8. 2. 2017, 18.36

6 let, 7 mesecev

Pokljuki nova priložnost za prvenstvo 2021, IBU za odvzem SP Tjumenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pokljuka 2016 | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Mednarodna biatlonska zveza je danes na izrednem kongresu v avstrijskem Fieberbrunnu rusko zvezo in prireditelje v Tjumnu pozvala, da zaradi državno vodenega dopinga odstopijo od organizacije svetovnega prvenstva 2021. V nasprotnem primeru IBU grozi, da bo Rusiji prvenstvo odvzela.

Ruska biatlonska zveza ima čas, da prvenstvo vrne, do 24. februarja, nato pa naj bi o prireditelju prvenstva vnovič odločali na rednem kongresu IBU prihodnje leto v Poreču. Kakšna bo ruska odločitev, ni jasno, predsednik zveze Aleksander Kravcov pa je v prvem odzivu za agencijo Tass povedal, da Rusija prvenstva, ki naj bi ga gostilo sibirsko prizorišče, ne namerava vrniti, v primeru odvzema pa je že odpovedal odhod na Mednarodno športno razsodišče v Lozani.

Če bo IBU svoje sklepe uresničila, se nova priložnost za SP 2021 ponuja tudi prirediteljem na Pokljuki, ki so za omenjeno prvenstvo na lanskem kongresu v moldavskem Kišinjovu že kandidirali, presenetljivo pa je tekmovanja dobil Tjumen. Pokljuka zdaj pripravlja kandidaturo za SP 2023, a tudi ponovna kandidatura za SP 2021 v novih okoliščinah postaja aktualna.

Če se bodo uresničile zadeve, bodo vložili kandidaturo

"Če se bodo uresničile zadeve in če se bo prihodnje leto res vnovič odločalo o SP, bomo tudi mi vložili kandidaturo," je potrdil direktor Smučarske zveze Slovenije Joško Križan in dodal, da vsi postopki za hitro vložitev kandidature pravzaprav potekajo, saj se Pokljuka pripravlja na kandidaturo za SP 2023.

Mednarodna biatlonska zveza se je v Fieberbrunnu sestala na izrednem kongresu, potem ko se je kar 154 tekmovalcev in 50 trenerjev, po decembrskem razkritju o 31 dopingiranih ruskih tekmovalcih v razvpitem McLarnovem poročilu, podpisalo pod zahtevo za strožje kazni za doping. Med drugim so zahtevali osemletni suspenz v primeru dopinga in denarne kazni v višini do milijona evrov, ob tem pa, da se državam, ki imajo v svojih vrstah kršitelje, zmanjša kvote v svetovnem pokalu. Posamezniki na čelu s prvim tekmovalcem sezone Francozom Martinom Fourcadom pa so zahtevali jasne odgovore in takojšnji suspenz kršiteljev, v nasprotju pa grozili z bojkotom tekem. Teh zahtev IBU ni izpolnila.

Pokljuka 2016 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Dali so jim jasen znak, da skušajo rešiti zadeve

IBU je napovedala ustanovitev delovne skupine, ki bo pripravila nove predloge. "Kongres je bil potreben, da smo športnikom dali jasen znak, da skušamo rešiti zadeve. Prav pa je, da da nismo sklepov sprejemali na vrat na nos," je to pokomentiral predsednik nemške smučarske zveze Franz Steinle, ki bo del omenjene skupine. Ob tem je opozoril, da nekatere zahteve športnikov niso bile v skladu s pravilniki Mednarodne protidopinške agencije, zato bo treba nadaljnje ukrepe dodobra premisliti.

Strasti se v zvezi z dopingom pa se nikakor ne bodo hitro umirile. Rusija je za prvenstvo v Avstriji prijavila tudi Aleksandra Logvinova in Irino Starih, ki sta pravkar prestala kazen zaradi jemanja nedovoljenih poživil in v številnih taborih so to ocenili za novo provokacijo. V ruskem odgovarjajo, da ne vidijo težav, saj sta oba odslužila svojo kazen.

Letošnje prvenstvo v avstrijskem Hochfilznu se bo začelo v četrtek, po tradiciji pa bo prvi na vrsti nastop mešanih štafet, kjer bodo slovenske barve branili Klemen Bauer, Miha Dovžan, Teja Gregorin in Anja Eržen. Zlato z lanskega SP bodo branili Francozi, lani pa so bili na stopničkah še Nemci in Norvežani. Med favorite glede na sezono pa nedvomno sodijo tudi Čehi in Rusi.

Ne spreglejte