Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
9. 6. 2016,
15.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

nordijsko svetovno prvenstvo teki skoki Planica Planica

Četrtek, 9. 6. 2016, 15.03

6 let, 7 mesecev

Planica je v vsej svoji veličini model za prihodnost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Nordijski center v Planici je v tem trenutku najbolj moderen na svetu in ima odlične pogoje tako za treninge kot za tekme. Prihodkovni cilj je milijon evrov. Bo leta 2021 gostil svetovno prvenstvo?

Planica je bila v času zaključka svetovnega pokala v smučarskih skokih zapolnjena do zadnjega kotička. | Foto: Planica je bila v času zaključka svetovnega pokala v smučarskih skokih zapolnjena do zadnjega kotička.

Planica vse od konca 2015 diha s polnimi pljuči. 40 milijonov vreden nordijski center je zaživel v popolnosti. Sedmim skakalnicam in Letalnici bratov Gorišek se je kot zadnja priključila steza za tek na smučeh, na kateri smo januarja videli tekmo svetovnega pokala, marca pa je v Planico priromalo ogromno navdušencev nad dolgimi poleti, ki so pozdravili izjemno sezono Petra Prevca. Ta že skače z novimi smučmi Petra Slatnarja.

In ta Planica je v igri, da bi leta 2021 gostila nordijsko svetovno prvenstvo, saj ima vse pogoje za odlično izvedbo tovrstnega dogodka – konkurenta sta nemški Oberstdorf in norveški Trondheim. Danes ponoči po slovenskem času (okoli 2. ure) bo znano, ali je bila kandidatura Planice uspešna. Jasno pa je že, da bo na mogočni Letalnici bratov Gorišek leta 2020 potekalo svetovno prvenstvo v poletih.

In prav skoki so za zdaj dejavnost, ki je med športniki najaktivnejša v dolini pod Poncami. Tako poleti kot pozimi skakalci izkoriščajo odlične pogoje za trening. Tujci so recimo lani naredili 5.567 enot treninga, skakalci pa so prišli iz 22 različnih držav, če sem ne štejemo še slovenskih orlov.

Za slovenske klube polovična cena, Norvežani že rezervirali za september

"Naš najboljši partner je Avstrija, ki sicer ni prišla sem s prvokategorniki, a so zato vsi drugi. Potem so tu trenirali najboljši Nemci na čelu s Severinom Freundom, Norvežani, Finci, Poljaki, Japonci … Nedavno je bila pri nas B-reprezentanca Poljakov, za september so se že napovedali Norvežani, ki bodo v Planici iskali zadnje popravke, za kar potrebuješ primerne objekte, ki v Planici so," razlaga Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Planica.

V Planici lahko tečete na smučeh tudi v poletnem obdobju. Dvorano s snegom bodo s pridom izkoristili tudi profesionalni tekači. | Foto: V Planici lahko tečete na smučeh tudi v poletnem obdobju. Dvorano s snegom bodo s pridom izkoristili tudi profesionalni tekači.

Tako kot povsod po svetu ena enota treninga (šest skokov) stane 10,15 evra, ob tem pa so skakalcem na voljo dobre hotelske nastanitve, možnost treninga v vetrovniku, telovadnico, fitnes …

"Letno načrtujemo 13 tisoč enot treningov. Lani smo jih imeli 12.672. Že drugo leto poslovanja smo bili blizu tej številki. Od marca naprej pa imajo slovenski klubi polovično ceno treninga, medtem ko drugo polovico pokrijejo partnerji nordijskega centra. Da je takšno zanimanje za skoke, gre velika zasluga našim skakalcem in najmodernejšim objektom, ki so po zadnjih standardih," razlaga Gros.

Finančna konstrukcija nordijskega centra v Planici

Cilj na letni ravni: 1 milijon evrov prihodkov (200 tisoč evrov bi radi dali nazaj v obnovo nordijskega centra)

Prihodki prihajajo iz treh naslovov:

  • organizacija svetovnega pokala (Za organizacijo poletov v Planici so izstavili račun v višini 360 tisoč evrov, dejanskih stroškov so imeli 300 tisoč. Razlika je šla v vzdrževanje. Za svetovni pokal v tekih je bila najemnima objektov 70.000 evrov.),
  • športniki (55 tisoč evrov so lani prinesli tujci, 70 tisoč evrov Slovenci. 200 tisoč evrov prihodkov je iz naslova partnerjev.),
  • turistični del (Organizacija dogodkov, ogledi, adrenalinske dogodivščine, vetrovnik, od parkirnin dobijo skoraj sto tisoč evrov, a je veliko stroškov s komunalno, pluženjem, pospravljanjem …).

Zipline je atraktiven

Pri teku, kot pravi Gros, so še na začetku. Pot do mednarodne prepoznavnosti bo malce bolj trnova, zato je izkoristil priložnost in odpotoval na kongres Mednarodne smučarske organizacije (FIS): "Dali smo jim ponudbo za trening. Jasno je, da Italija od Aoste želi hoditi k nam. Dobre povezave imamo tudi z avstrijsko Koroško. Imam neuradno informacijo, da bi radi prišli k nam na trening Norvežani. Pri nas imamo poleti možnost treninga na rolkarski progi, snegu, možnost višinske sobe. Pogoji so dobri."

Zipline je adrenalinska dogodivščina, s katero se obiskovalci Planice radi spoprimejo. | Foto: Zipline je adrenalinska dogodivščina, s katero se obiskovalci Planice radi spoprimejo.

Največ težav je prav na tekaškem delu: "Slovenci in Slovenke so za zdaj pri nas povsod trenirali brezplačno. Uporabnina (garderobe, prhe …) pri nas stane 2,5 evra, a se raje preoblečejo v avtu. Na žalost je tako. Niso navajeni na imajo udobje. Navada je železna srajca."

V pozitivno smer pa se po besedah Grosa razvijajo tudi turistične dejavnosti. Aprila in maja je bil obisk zelo dober. "V tem času je močan odziv določenega tipa populacije. Več hodijo starejši, ki jih zanimajo ogledi, vožnja s sedežnico na vrh letalnice. Spet druge zanimajo adrenalinske dogodivščine. Maja smo imeli 1.400 spustov po ziplinu (spust stane 25 evrov, op. p.), kar je nad pričakovanji. Ljudje se odzivajo, kot smo pričakovali. V Planico pridejo zaradi določene stvari, potem pa jih premami še druga, zaradi katere se vrnejo. Zavedamo se, da bomo morali biti aktivni."

Nordijsko prvenstvo 2021? "Če pridemo v drugi krog, imamo dobre možnosti."

In kakšno je mnenje Jelka Grosa? Bo Planica za leto 2021 le dobila organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva (odgovor bo znan ponoči ob 2. uri po slovenskem času)?

Ali bo Planica leta 2021 gostila nordijsko svetovno prvenstvo, bo znano v noči na petek. | Foto: Ali bo Planica leta 2021 gostila nordijsko svetovno prvenstvo, bo znano v noči na petek.

"Vse je v rokah 17 mož, do katerih je težko priti. Ne moreš jih prepričati. Nekaj jih je razdeljenih v skupine. Če pridemo v drugi krog, imamo dobre možnosti. V prvem krogu je tesno, ker so skupine okoli posameznikov. Za razliko od preostalih dveh kandidatov nam ni treba nič več investirati v infrastrukturo. Preostala kandidata obljubljata, kaj bo. Slovenska predstavitev je bila v tej smeri, da je Planica model, kakšni bi morali biti nordijski centri v prihodnje. Predstavitev je bila zelo inovativna. Generalna sekretarka FIS Sara Lewis je med predstavitvijo večkrat z gesto odobravanja dala vedeti, da smo se Slovenci res dobro pripravili," je še odgovoril Gros.

Ne spreglejte