Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
26. 5. 2016,
10.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

Planica Planica

Četrtek, 26. 5. 2016, 10.24

6 let, 6 mesecev

Planica z močnejšimi argumenti, a že zagotovljeno tolažilno nagrado

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Čez natančno dva tedna bo jasno, ali bo Planica eno leto po že "zagotovljenem" svetovnem prvenstvu v poletih leta 2020 prvič v zgodovini gostila tudi svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah.

Dva meseca in pol po pravljičnem koncu sezone 2015/16 se Planica podaja v boj za svetovni prvenstvi 2020 in 2021. | Foto: Dva meseca in pol po pravljičnem koncu sezone 2015/16 se Planica podaja v boj za svetovni prvenstvi 2020 in 2021.

Planica se še na tretjem zaporednem kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) poteguje za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, ki združujejo smučarske teke, nordijsko kombinacijo in smučarske skoke. Pred štirimi leti je izgubljena planiška kandidatura za SP 2017 ob zmagi Lahtija na Finskem ostala v senci spora med tedanjim predsednikom Smučarske zveze Slovenije Tomažem Lovšetom in dolgoletnim članom predsedstva FIS Janezom Kocijančičem. Dve leti pozneje pa je v boju za SP 2019 Planico na kongresu v Barceloni ugnal Ramsau v Avstriji.

Tokrat bo kongres gostilo slikovito mehiško obmorsko letovišče Cancun, v igri je prvenstvo leta 2021, slovenska tekmeca pa sta nemško zimskošportno središče Oberstdorf in sloviti norveški nordijski kraj Trondheim. Odločitev o gostitelju prvenstva bo po glasovanju članov predsedstva FIS padla devetega junija.

Krovni zvezi nakazali že 300 tisoč evrov

Ker se Smučarska zveza Slovenije z dolino pod Poncami že tretjič poteguje za svetovno prvenstvo, je bila ob plačilu pristojbine deležna dodatnega popusta. Tokrat so morali Slovenci plačati le 50 odstotkov zahtevane kotizacije. Ta sicer v celoti znaša 150 tisoč frankov oziroma dobrih 133 tisoč evrov.

Leta 2014 je bil ta popust 25-odstoten, skupaj s prvo kandidaturo pa je v boju za svetovno prvenstvo slovenska zveza na račun krovne smučarske zveze nakazala že dobrih 300 tisoč evrov.

Krepko višji bi bil račun v primeru zmage. Pravilnik o organizaciji prvenstev namreč predvideva dodatno pristojbino v višini 365 tisoč evrov ter podpis pogodbe z mednarodno smučarsko zvezo, ki opredeljuje tudi pravila trženja. Celoten strošek organizacije prvenstva pa naj bi se po oceni idejnih očetov kandidature gibal med 10 in 12 milijoni evrov.

Eno prvenstvo že v žepu

Planica tokrat kandidira v novi preobleki. | Foto: Planica tokrat kandidira v novi preobleki.

Planica, ki jo bodo v Mehiki zastopali predsednik SZS Enzo Smrekar, direktor Jožko Križan, predsednik zbora za skoke Ljubo Jasnič, generalni sekretar organizacijskega odbora planiških tekem Primož Finžgar, predstavnik za stike z javnostmi in koordinator Tomi Trbovc ter ambasador projekta Franci Petek, pa bo imela v ognju še eno – v tem primeru zmagovalno – železo. Je namreč edini kandidat za organizacijo svetovnega prvenstva v poletih leta 2020, saj med letalnicami (še Kulm, Oberstdorf, Harrachov in Vikersund) velja nepisano pravilo o kolobarjenju SP.

Za to kandidaturo je SZS plačala pristojbino v višini 90 tisoč evrov, stroški organizacije prvenstva pa naj bi znašali debela dva milijona. A čeprav se zdi resda povsem formalna dodelitev prvenstva v poletih kot prikladna tolažilna nagrada ob neuspeli kandidaturi za SP v nordijskih disciplinah, potniki  v Cancun zanikajo kakršnokoli povezavo med izboroma.

Do zdaj z načrti, zdaj z jasno sliko

"Ne bi se opredeljeval o možnostih za zmago, verjamem pa, da smo pripravili dobro kandidaturo, obenem pa smo se tudi pri vseh aktivnostih natančno držali vseh usmeritev FIS. V Mehiko, kjer se bomo predstavili s posebno stojnico, odhajamo z dobrimi občutki," poudarja Tomi Trbovc, ena od gonilnih sil kandidature.

Ta je letos podkrepljena in dodatno argumentirana z že zgrajenim in uradno delujočim nordijskim centrom v Planici. Ob predhodnih kandidaturah so lahko Slovenci razpolagali le z načrti in delno delujočim centrom. Letos je ta zadihal s polnimi pljuči in ob tradicionalnem finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih oziroma poletih gostil tudi tekmo svetovnega pokala v smučarskem teku.

Janez Kocijančič se stolčku pri FIS še ne bo odrekel. | Foto: Janez Kocijančič se stolčku pri FIS še ne bo odrekel.

Večni Janez Kocijančič

Med tistimi, ki bodo odločali o gostiteljih svetovnih prvenstev (imenovali bodo tudi gostitelja svetovnega prvenstva v alpskem smučanju 2021, za katero se tokrat poteguje le Cortina d'Ampezzo), bo tudi slovenski delegat Janez Kocijančič. Ta je namreč že vse od  leta 1981 član predsedstva Mednarodne smučarske zveze, v zadnjih šestih letih celo kot eden od štirih podpredsednikov. Še več, "večni" športni funkcionar, ki bo oktobra dopolnil 75 let, se bo v Cancunu s podporo SZS potegoval še za naslednji dveletni mandat v krovnem organu Mednarodne smučarske zveze.

Ne spreglejte