Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
9. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

skoki smuči Peter Prevc Peter Prevc Peter Slatnar

Četrtek, 9. 6. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kako gre Petru Slatnarju izdelava smuči za Petra Prevca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Nove skakalne smuči slovenskega podjetnika Petra Slatnarja, ki je v 14 dneh proizvedel sto parov smuči, so naletele na pozitiven odziv svetovne javnosti. "Naredili smo revolucijo pri okovjih, zdaj jo bomo še pri čevljih in smučkah," je optimističen Slatnar. Napoveduje podrobnejši preizkus opreme v zraku.

Peter Slatnar je nove smuči predstavil 26. maja, od takrat pa izdelal sto parov. V torek sta jih že preizksuila Peter Prevc in Nejc Dežman. (Fotografiji nam je posredoval Boris Starc - dedi Nejca Dežmana) | Foto: Peter Slatnar je nove smuči predstavil 26. maja, od takrat pa izdelal sto parov. V torek sta jih že preizksuila Peter Prevc in Nejc Dežman. (Fotografiji nam je posredoval Boris Starc - dedi Nejca Dežmana)

V novi sezoni bomo lahko med skakalci videli kar pet proizvajalcev smuči. Novinec prihaja iz Slovenije, kjer je Peter Slatnar prevzel proizvodnjo Elana. Njegova konkurenca bodo Fischer, Sport 2000, Löffler, ki dela za nemški trg pod okriljem Fischerja, in Germina, ki sta jo pred časom kupila Sport 2000 in Flüge.de (zadnji ne bo več proizvajal smuči).

Slatnar, pod svojim okriljem bo imel prva skakalca pretekle zime Petra Prevca in Japonko Saro Takanaši, je 26. maja predstavil novost, v štirinajstih dneh pa proizvedel sto parov smuči, ki so bile premierno preizkušene v torek, a je vreme skakalcem nagajalo.

"Fantje in dekleta so smuči že dobili. Testirali jih bodo v Kranju. V nekaterih segmentih so zelo dodelane, izboljšane. Vsi slovenski A-reprezentanti, ki so prej skakali z Elanovimi smučmi, jih bodo preizkusili, vključno z Jako Hvalo, ki bo testiral še Fischerjeve smuči, in Anžetom Laniškom. 16 ali 17 Slovencev bo skakalo z našimi smučmi, morda še kakšen dodaten," pravi slovenski podjetnik, ki se trenutno mudi v Cancunu, kjer poteka kongres Mednarodne smučarske organizacije (FIS).

Bo Planica gostila svetovno prvenstvo leta 2021?

V omenjenem mehiškem letovišču, kjer bo v noči s četrtka na petek padla odločitev o tem, ali bo Planica gostiteljica svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah leta 2021, so medtem tudi uradno prižgali zeleno luč za nove smuči na tekmah svetovnega pokala. Pot čez Atlantik pa je Slatnar izkoristil še za sestanke z zvezami posameznih držav, ki so pokazale zanimanje za njegove smuči.

Poglejte nove smuči, s katerimi bosta skakala Prevc in Takanašijeva

"Prišel je čas za revolucijo tudi pri smučkah"

"Sestanek sem imel z ekipami ZDA, Japonsko, Norveško, Rusijo … Vsi so zainteresirani. Cenovno smo ugodni, saj pri nas dobijo komplet – smuči, vezi in čevlje, dres Dalija ali Zlate Tepeš, ter Uvexove čelade. Z Norvežani in Rusi smo konkretneje spregovorili o številkah. Norvežani so se zanimali za okoli sto parov smuči, okovij, čevljev. Tudi Ruse in Japonce zanima celoten komplet in tu imamo prednost pred konkurenco," je zadovoljen Slatnar.

Kot pravi, so z novimi smučmi razburkali skakalni svet, v prihodnje pa bodo stremeli k dodatnemu razvoju: "V tem letu se bo, kar zadeva smuči, veliko dogajalo. Naredili smo revolucijo pri okovju, zdaj jo bomo pri čevljih, na vrsti so smuči. Treba jih je prevetriti."

Revolucijo je naredil že z vezmi, ki jih uporabljajo najboljši skakalci, zdaj bi jo rad še s smučmi in karbonskimi skakalnimi čevlji. | Foto: Revolucijo je naredil že z vezmi, ki jih uporabljajo najboljši skakalci, zdaj bi jo rad še s smučmi in karbonskimi skakalnimi čevlji.

In kakšno povratno informacijo bi rad dobil od tekmovalcev, ki bodo v teh dneh preizkušali njegove smuči? "Da mi povedo, kakšna je vidnost barvnih površin, torej oblika špice, ki je v modri barvi. Zanima me odzivnost smuči, ali so premočne, prešibke, prepočasne … Smuči bodo preizkusili v vseh pogledih," odgovarja Slatnar.

"Prevcu se zdijo odlične, z njimi je trikrat že skočil in pravi, da so ok"

Prvi mož, ki bo uporabljal njegove smuči, bo njegov soimenjak Peter Prevc, s katerim sta se tudi pogovarjala o novosti: "Petru so se zdele smuči na papirju v redu. Ko jih je videl v živo, je bil zelo navdušen. Ima vse, kar potrebuje. Pravi, da vidi špico. Smuči so precej polne, čeprav so na prvi pogled videti prazne. A se je izkazalo, da je manj več. Nismo želeli, da bi bile smuči pisane kot kakšna preproga, kljub temu pa imajo sporočilo."

Ker najboljši skakalec pretekle zime natančno ve, kaj si od smuči želi, je pred proizvodnjo Slatnarju predstavil svoje zahteve, ki so mu jih uresničili: "Peter ima klasično zahtevo po trdoti, težišču in vseh delih, ki so zanj pomembni. Smuči morajo delovati in biti narejene natančno. Zdaj sledi preizkus na skakalnici. V sredo je v Kranju sicer z njimi že trikrat skočil, vendar je padal dež in pihalo. Pravi, da so smuči ok. Danes bomo dobili prave rezultate, saj bo več časa za test."

"Trenutni položaj nam dovoljuje prijeme, za katere se je prej odločala konkurenca"

Ob koncu junija bo v skakalni svet vpeljal še eno novost. Na trg bo poslal karbonske čevlje, ki jih bodo lahko naši skakalci preizkusili in videli, kakšna je njihova odzivnost v primerjavi s prejšnjimi. Kupili jih bodo lahko tudi tujci, a "tisti Slovenci, ki bodo hoteli dobiti čevlje, jih bodo. Od tujcev jih bodo lahko uporabljali le tisti, ki bodo skakali na naših smučeh. Na takšen način si bomo zaprli krog. Zdaj smo v takšnem položaju, da se lahko odločamo za takšne prijeme, enako je prej počela konkurenca."

Peter Prevc je smučko že preizkusil v zraku. Slatnar je njegovim zahtevam po trdoti, težišču ... smuči ugodil, Prevčeva povratna informacija o obnašanju smuči v zraku pa mu bo zelo koristila. | Foto: Peter Prevc je smučko že preizkusil v zraku. Slatnar je njegovim zahtevam po trdoti, težišču ... smuči ugodil, Prevčeva povratna informacija o obnašanju smuči v zraku pa mu bo zelo koristila.

Tudi sam že pogleduje proti prvim tekmam v poletnem delu priprav na zimsko sezono, saj bo dobil odgovore, kako delujejo njegove smuči, kako hitre so z novim namazom na podlagi v primerjavi s konkurenco … Ob tem pa dodaja: "Počasi moramo iti proti stopničkam."

Ne spreglejte