Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
10. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

5

Natisni članek

Goran Janus Jani Grilc Peter Prevc Peter Prevc

Četrtek, 10. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc v iskanju pravih vzorcev

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

5

Peter Prevc | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prvi mož slovenske skakalne reprezentance Peter Prevc je bil v zimi 2015/16 na vrhu. Vse je bilo videti preprosto. Zdaj je po nekoliko slabši sezoni v iskanju te konstantnosti in vzorcev, ki so ga izstrelili na vrh. "Ko se bodo dobri vzorci s treningom naložili, bodo slabši šli," razlaga Jani Grilc, pomočnik Gorana Janusa, ki te dni trenira v Kranju z najstarejšim od bratov Prevc, pri katerem so spremenili počep.

Peter Prevc je v pretekli zimi prvič v karieri okusil, kaj pomeni prava kriza. Sicer o njej težko govorimo, saj bi številni naredili vse, da bi sezono končali kot deveti najboljši skakalec. A Peter ne. Njegov domet in želje segajo bistveno višje. Tja, na vrh.

Prav zaradi takšne sezone, ki mu ni bila pogodu, se je odločil, da se sistematično loti poletnega treninga. Bistveno več je analiziranja dogodkov, zato se načrt priprav lahko tudi malenkostno spremeni. In ker forma v tem trenutku ni prava, bo tudi izpustil sobotno tekmo grand prixa v Courchevelu.

Spremembe v počepu

"Ker ima Peter specialni trening, je bolje, da skakalnic ne menja," razlaga Jani Grilc, ki verjame, da bo prvemu skakalcu reprezentance v zimi steklo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ker ima Peter specialni trening, je bolje, da skakalnic ne menja," razlaga Jani Grilc, ki verjame, da bo prvemu skakalcu reprezentance v zimi steklo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Skupaj z Janijem Grilcem, pomočnikom Gorana Janusa, bosta trenirala v Kranju. Vsak dan bo dvakrat skakal na napravi pod Šmarjetno goro. "Peter ima poleg treninga moči tudi specialni trening tehnike. Da se bodo vzorci, ki so pravi, usedli. Zato je v tem trenutku bolje, da ne menja skakalnice in utrdi tehniko na eni. Ko se mu bo tehnika utrdila, bo lahko izluščil tudi svojo kakovost. Malce ga še begajo občutki, ker smo šli v počepu v ekstrem, kar mu prinaša to, da bo pravilno prihajal na mizo. Posamezni skoki mu dajejo prave impulze in ti mu bodo vrnili stabilnost ter kakovost," razlaga Grilc.

Ključna pri Petru je prav konstantnost, ki mu je v pretekli sezoni manjkala oziroma je je bilo na pretek v zanj sanjski sezoni: "Utrditi mora vzorce izpred dveh let, zato je moral spremeniti počep in ga zdaj utrjuje. V prvem delu pripravljalnega obdobja smo skakalnice spreminjali, da so se fantje privadili na različne profile. Pri večini je šlo kar v redu, pri Petru in nekaterih pa da in ne. Zanj je pomembno, da ima mir, da je osredotočen na ta segment. Da mu dobri skoki pridejo v podzavest."

"Slabi vzorci se bodo vračali, zato mora ponotranjiti čim več dobrih, pa se bo dvignil"

Prihodnji teden bo še treniral v Planici, nato se bo odpravil na krajši dopust. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Prihodnji teden bo še treniral v Planici, nato se bo odpravil na krajši dopust. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Pred letom so se pri Petru začeli prepletati stari vzorci in je hotel čepeti še nižje. Občasno je skakal dobro, jeseni pa se mu je zadeva začela rušiti, kar se ne bi smelo zgoditi," se spominja Grilc in o tem, ali Petra kaj nervira, ker mu ne gre tako, kot bi rad, dodaja: "Kakšen trening zelo dobro opravi, na naslednjem pa mu ne uspe, kot si je zamislil. Takrat se morda pojavi kaj nervoze. A ko se pogovoriš, je bolje. Mora vedeti, da se bodo slabi vzorci vračali, zato mora biti zdaj močan in delati. Ko bo dobrih veliko in se bo držal rdeče niti, se bo spet dvignil."

Najstarejši od bratov Prevc bo ta teden še preizkušal Fischerjeve smuči, naslednji teden pa naj bi spet presedlal na Slatnarjeve in se nato odločil, katere bo imel pod seboj v olimpijski sezoni.

V prihodnjem tednu bo treniral skupaj z reprezentančnimi kolegi v Planici, potem pa mu bo stroka namenila teden za počitek. "Da si bo spočil glavo in potem spet nadaljeval s svežino," je še povedal Janusov pomočnik.

Ne spreglejte