Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2016,
10.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Domen Prevc Goran Janus Vikersund Oslo Trondheim zmaga

Torek, 16. 2. 2016, 10.14

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc sodelavce in podpornike razveselil z zlatimi orli (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski orli se bodo konec tedna za nove točke potegovali na Finskem. Najboljši skakalec na svetu Peter Prevc skuša ostati zbran in čim manj razmišljati o velikem globusu, ki se mu nasmiha.

Najboljši slovenski smučarski skakalci, ki so v prejšnjih dneh razvajali srca navijačev z uspehi na Norveškem, so na novinarski konferenci v Ljubljani strnili občutke pred nadaljevanjem sezone. Manjkal je le Jurij Tepeš, ki mu je selektor namenil počitek, saj okreva od posledic bolečega padca v Vikersundu.

Najboljši smučarski skakalec na svetu Peter Prevc je sodelavcem, ki so mu pomagali do vrhunskih dosežkov, pripravil presenečenje. Razdelil jim je priložnostna darila, povezana z zmago na novoletni turneji. Vsak je prejel pomanjšan kipec zlatega orla ter medaljo. Najprej je s prisrčnim darilom razveselil trenerja Gorana Janusa, nato njegovega pomočnika Nejca Franka, potem pa so prišli na vrsto še drugi …

Prevc je vedno bližje velikemu kristalnemu globusu, saj ima pred najbližjim zasledovalcem Severinom Freundom že 572 točk prednosti, do konca sezone pa bo le še enajst tekem. "Misli o kristalnem globusu so prisotne, a jih moram odstraniti, saj nas do konca sezone čaka še veliko dela. Treba je ostati zbran le na petkovo tekmo v Lahtiju in nič drugega," je sporočil slovenski športnik leta. Na letalnici v Vikersundu je dvakrat poletel do prvega mesta, njegov starejši rojak Robert Kranjec pa je slovensko pravljico v domovini nordijskega smučanja dopolnil še z eno zmago.

"V zadnjem obdobju mi je šlo na tekmah že bolje, a vse se še ni izšlo po mojih željah. V Vikersundu mi je uspelo, tako da sem zelo zadovoljen. Upam, da bom znal te skoke prenesti še na manjše skakalnice. Zdaj mi bo lažje, saj bom manj razmišljal o tehniki," je dejal izkušeni letalec, ki se bo s slovensko reprezentanco konec tedna potegoval za točke svetovnega pokala na Finskem.

Selektor Janus je napovedal, da bo v Lahti odpotovalo sedem slovenskih orlov. Poleg Prevca, Kranjca in Tepeša bodo prisotni še Anže Semenič, Domen Prevc, Andraž Pograjc in Jaka Hvala. Kot enega izmed ciljev, ki jih želi uresničiti do konca sezone, je izpostavil tudi ohranitev visokega drugega mesta v razvrstitvi pokala narodov. "Norvežani so, kar zadeva ekipo, v tem trenutku premočni. Nemci so tretji, tako da bo še napet boj za drugo mesto," je poudaril.

Do konca sezone, ki jo bo sklenil večdnevni spektakel v Planici, slovenske orle čaka še 13 tekem, enajst v konkurenci posameznikov in dve ekipni.

Slovenska pravljica na Norveškem

Vse skupaj se je začelo v Oslu, kjer je posamična tekma odpadla, zato pa so razmere omogočile ekipno preizkušnjo, na kateri se je četverica, Peter Prevc, Domen Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš, veselila moštvene zmage.

Sledila je selitev v Trondheim, kjer je imel glavno besedo spet naš najboljši skakalec, ki se je poigral s tekmeci in slavil prepričljivo zmago.

Pravega počitka skakalci pred naslednjo norveško postojanko niso imeli, premaknili so se na letalnico Vikersund, kjer so v petek sprva nadomeščali odpadlo tekmo v Oslu. Veliki junak je postal Kranjec, ki se je po treh letih veselil zmage v svetovnem pokalu – svoje šeste v karieri.

V soboto in nedeljo je spet napočil čas za najstarejšega od bratov Prevc, ki je obakrat zmagal. V tej sezoni ima tako že 11 zmag, skupno v karieri pa je na najvišji stopnički stal že 17. Pri zadnjem poletu, dolgem 249 metrov, je s hrbtom celo podrsal po tleh, potem ko je imel težave pri pristanku, in kljub slabšim ocenam stopil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce.

Junak preteklega konca tedna je bil tudi Tepeš, ki se je v petek ob padcu močno udaril v glavo. Ob vseh bolečinah, največje so bile razumljivo v glavi, je stiskal zobe, nastopal na letalnici v Vikersundu in glede na zdravstveno stanje nanizal dobre uvrstitve (13., 12. in 14. mesto).

"Tretja zmaga v Vikersundu. Kaj naj rečem? Perfektno, čudovito, fantastično," je bil vesel glavni trener Goran Janus, nato pa je povzel še zadnji dan na največji norveški letalnici.

"Tako nastopa Petra kot Jurija sta bila za visoko pohvalo. Čestitke obema. V tej finalni seriji se je čakalo, ker so vladali dobri pogoji. Takoj se je vedelo, da bo šlo daleč. Koliko bo, pa je bilo treba počakati na konec. Peter je meril na svetovni rekord, žal se mu ni izšlo. Jurij se je počutil slabo, predvsem glava ga je zelo bolela. Mislim, da bi namesto njega težko še kdo skakal na tej velikanki. A Jurij je borec in vse čestitke za to! Pri Robiju je v prvi seriji veter ugasnil. Ta letalnica je zelo selektivna in če s sabo ne vzameš dovolj hitrosti in nimaš dobrih pogojev, je zelo težko."

Peter Prevc se je z novimi zmagami še bolj utrdil v vodstvu svetovnega pokala in je že pri 1.574 točkah. Drugi Severin Freund zaostaja 572, tretji Kenneth Gangnes pa 634 točk. Do konca je še enajst posamičnih tekem.

Ne spreglejte