Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
11.12

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki svetovno prvenstvo Falun medalja

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 11.12

1 leto, 1 mesec

Peter Prevc osamljeni jastreb s tehnično okvaro

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nordijsko svetovno prvenstvo v Falunu se za slovenske skakalce ni izšlo po željah. Še najbližje odličju je bil Peter Prevc, ki bi skočil do njega, če na mizi ne bi imel toliko počasnejših smuči.

Slovenski skoki s Petrom Prevcem ali brez njega so povsem drugačna zgodba. Naš najboljši mož je vzgled tudi starejšim in dobra primerjava, kam spadajo v karavani smučarskih skokov. Ob sebi imajo tekmovalca za najvišje domete. S svojimi dosežki jih na treningih in tekmah potiska naprej, zato tudi oni kdaj pričarajo najsvetlejše trenutke v svetovnem pokalu.

Na tistih največjih tekmovanjih pa Peter nima prave pomoči. Videti je kot osamljeni jastreb. Na zadnjih treh svetovnih prvenstvih, na katerih je nastopil naš 22-letni skakalec, preostali skakalci niso napadali odličja oziroma bili konkurenčni zanj na posamičnih tekmah. Ekipnega brona v Oslu 2011 niso pričakovali niti sami.

Zato vse breme pade na Prevca, ki ima sam pri sebi razčiščeno, kaj ga zanima in kam bi rad poletel. Nenehno se spogleduje z vrhom, zato je bil razumljivo nekoliko razočaran, ker se mu v Falunu ni izšlo po načrtih oziroma željah. Prvič se z velikega tekmovanja vrača brez žlahtne kovine, od katere je bil na večji skakalnici oddaljen za vsega 1,1 točke. Telemark v prvi seriji in občutno nižja hitrost na zaletni mizi v obeh serijah v primerjavi s tekmeci sta bila glavna razloga, da ga nismo videli na zmagovalnem odru.

Severin Freund s kar 2,3 km/h večjo hitrostjo

Dejstvo je, da bo v nadaljevanju na zaletni mizi potreboval hitrejše smuči. Že večkrat v sezoni je imel slabšo hitrost od tekmecev, kar je pri skakalcih izjemno pomembno. Za primerjavo: na ekipni preizkušnji svetovnega prvenstva je imel z zaletnega mesta 19 hitrost 88,5 kilometra na uro, Nemec Severin Freund pa kar 89,7. Od njega so bili hitrejši tudi preostali najboljši. V drugi seriji so nekateri celo skakali z dveh zaletnih mest nižje in imeli praktično identično hitrost kot Peter.

Na posamični tekmi na večji napravi je imel v obeh serijah od zlatega Freunda skupno za kar 2,3 kilometra na uro počasnejše smuči. In prav Nemec bo najverjetneje glavni konkurent našemu skakalnemu asu v boju za veliki kristalni globus. Pred obema in Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je za zdaj še vrinjen med njiju, je še sedem posamičnih tekem.

Ne spreglejte