Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
23. 11. 2016,
11.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

2

Natisni članek

svetovni pokal Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 23. 11. 2016, 11.54

6 let, 7 mesecev

Intervju: Peter Prevc

Peter Prevc: Ne želim biti le stroj za zmage, globuse in rekorde

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

2

Od fantiča, ki je z domače peči skakal na kavč, do najboljšega smučarskega skakalca na svetu, ki bo v petek v Kuusamu začel braniti veliki kristalni globus.

Potem ko je Peter Prevc sedem let v svetovnem pokalu vztrajno dvigoval letvico, je v pretekli zimi z rekordnim številom točk (2303) in kar petnajstimi zmagami (na šest "podlage" iz preteklih sezon) postal zmagovalec skupnega seštevka. Ob tem je slavil še zmago na turneji štirih skakalnic in postal svetovni prvak v poletih. Zdaj se podaja v sezono, v kateri bo branil lovoriko. Na njej ni zaspal, pravi 24-letni skakalec iz Dolenje vasi, hkrati pa ne želi napovedati, da jo bo kot prvi po Fincu Janneju Ahonenu leta 2005 tudi ubranil.


Peter Prevc na začetku poti, ki se bo marca končala v Planici. | Foto: Sportida Peter Prevc na začetku poti, ki se bo marca končala v Planici. Foto: Sportida

Andrea Massi je nekoč dejal, da je kot trener po šampionski sezoni Tine Maze, v kateri je osvojila veliki kristalni globus in postavila točkovni rekord, le za malo zaspal in smučarka je sestopila s prestola. Kako je takšen "dremež" poleti preprečeval slovenski skakalni tabor?
Zelo preprosto – trenirali smo. Prav veliko izbire nismo imeli. Verjel sem, da lahko s količino in kakovostjo treninga ostanem na želeni poti. Res je, gre za povsem nov položaj. Tudi sam sem si dopovedoval, da na lovoriki ne smem zaspati. Zaradi osvojenega mi ni bila privarčevana nobena utež.

V uspešnih podjetjih dobro vedo, da morajo tudi po dobrih letih iskati inovacije, da bi ostali pred konkurenco. Nemara je bil ta koncept preslikan prav iz športa. Čutite, da se skoki vsako leto spreminjajo v tolikšni meri, da je treba zavestno iskati izboljšave, tudi tehnične?
Res je, vse se razvija. Vsak dan prinese nekaj novega. Tudi skoki se razvijajo, čeprav morda televizijski gledalci tega pogosto ne vidijo. Sam sem na to postal pozoren pri določanju zaletnih mest. Vsako leto skačemo z nižjega naleta, pa daljave niso krajše. To priča o napredku, zato se strinjam, da je treba držati korak s konkurenco na vseh ravneh.

Vas je tega kdaj strah?  "Naj se začne," pred četrtkovim treningom in petkovo prvo tekmo v Kuusamu razmišlja Peter Prevc. | Foto: Sportida "Naj se začne," pred četrtkovim treningom in petkovo prvo tekmo v Kuusamu razmišlja Peter Prevc. Foto: Sportida
Včasih. Predvsem na začetku sezone čutim negotovost. Prve odgovore bom dobil kaj kmalu.

V pretekli sezoni ste navduševali predvsem s stabilnostjo. To dokazuje, da ste ob žetvi trdega dela vseskozi ohranjali tisti čarobni občutek, o katerem skakalci tako radi govorite. Ste kdaj sanjali o tem, da ste ostali brez tega odločilnega občutka?
Ne. Tovrstne nočne more ni bilo. Tudi strahu nisem čutil. Nekaj dvomov je zasejal le nesrečni Lahti. Tam mi nikakor ne uspe dosegati želenih daljav. No, na srečo je šla krivulja po slovesu od Lahtija strmo navzgor.

Kako sicer poteka postopek "osvajanja" skakalnice?
Večinoma gre za skakalnice, ki so mi dobro znane. Ob prihodu torej najprej pobrskam po spominu. A ne iščem uspehov. Zanimajo me predvsem težave, s katerimi sem se soočal. S to mislijo se nato skušam "lotiti" skakalnice. V prvem skoku vedno skušam udejanjiti svoje zamisli. Nato pa … Nato vidim, ali sem brcnil v temo ali pa zadel. Žal prav veliko časa za osvajanje skakalnice nato ni. Vsak skakalec ima namreč na voljo dva skoka za trening, nato gre povsem zares. No, lani mi je večinoma uspevalo. Upam, da mi bo tudi v novi sezoni.

Pri Smučarski zvezi Slovenije so vas dodobra zaščitili in omejili javne nastope. A vseeno je bilo intervjujev v zadnjem obdobju kar nekaj. Bi lahko izluščili najbolj pogosto vprašanje?
Kakšni so cilji?

In posledično najbolj pogost odgovor …
Ciljev nimam. Želim, da se sezona začne. Želim videti, kje sem. Morda nas je konkurenca povozila. Morda smo mi povozili tekmece. Ponavljam, počakajmo, da se sezona začne.

Sanja bera sezone 2015/16: veliki kristalni globus, mali globus za zmago v poletih, zlati orel za osvojeno turnejo štirih skakalnic in zlata kolajna s svetovnega prvenstva v poletih. | Foto: Sportida Sanja bera sezone 2015/16: veliki kristalni globus, mali globus za zmago v poletih, zlati orel za osvojeno turnejo štirih skakalnic in zlata kolajna s svetovnega prvenstva v poletih. Foto: Sportida

Prav veliko oprijemljivih in doslej neosvojenih dosežkov vam ni ostalo …
Tudi zaradi tega bolj kot o rezultatih razmišljam o tem, da želim ostati tam, kjer sem bil.

Kaj pa konkurenca? Pričakujete pri vrhu kakšen nov obraz?
Verjamem, da bo ostalo pri nepisanem pravilu, po katerem iz najboljše deseterice vsako leto trojica izpade, zamenjajo pa jo trije novi obrazi. Kot član deseterice lahko le upam, da ne bom med trojico, ki se bo umaknila.

Ali se v tekmovalnem ritmu še kdaj zalotite ob prepuščanju letu in uživanju?
Na treningih ali tekmah državnega prvenstva znam skočiti za dušo. Na takšnih preizkušnjah je tudi lažje skočiti daleč. Po drugi strani pa je na tekmah svetovnega pokala in svetovnih prvenstvih samonadzor na tako visoki ravni, da pristnega uživanja skorajda ni. Izjema so letalnice.

Občutek letenja?
Da, izjemen občutek.

V novo sezono na novih, Slatnarjevih smučeh | Foto: Sportida V novo sezono na novih, Slatnarjevih smučeh Foto: Sportida

Ob pogovoru z vami se je težko znebiti občutka medijskega rutinerstva, včasih tudi zadržanosti. Na kakšen način dojemate tovrstne nastope? Iščete v intervjujih kdaj tudi izzive?
Sprva sem bil tega sveta povsem nevajen. Ker pa je to del športa, sem pogovore z novinarji sprejel in osvojil določene tehnike. Priznam tudi, da potrebujem nekaj časa, da se sprostim. Izziv? Izziv je poiskati drugačen odgovor na večkrat slišano vprašanje. Podobnost vprašanj je sicer razumljiva. Gre za relativno ozek krog ljudi in podobno tematiko. Tudi sam se raje ponavljam, kot pa da bi govoril o osebnih zadevah.

Ste kot otrok kdaj stali pred ogledalom, misleč, da dajete televizijsko izjavo?
Ne. Takšnih "priprav" na skakalno kariero nisem imel.

Prvi kandidat za junaka zime 2016/17 | Foto: Sportida Prvi kandidat za junaka zime 2016/17 Foto: Sportida Kaj pa prizor iz zdaj že kar legendarnega oglasa, ki ga redno vidimo pred planiškimi tekmami, v katerem otrok kot skakalec z mize skoči na posteljo? Se je to dogajalo tudi pri Prevčevih?
Podobna zgodba. Skakal sem s peči na kavč. No, ta kavč je nekega dne popustil pod pritiskom …

Ste na splošno zadovoljni s svojo javno podobo?
Da. Sem športnik. Rad javno nastopam v takšni vlogi. Tudi z novinarji se rad pogovarjam predvsem o športu. Po drugi strani pa tudi ne želim, da me ljudje vidijo le kot nek stroj za zmage, globuse in rekorde. Vendarle sem tudi človek s svojo zgodbo in sporočili.

Spored v Kuusamu

Četrtek

17.00, kvalifikacije

Petek​
17.00, posamična tekma

Sobota
16.00, posamična tekma
Preberite še:
Ne spreglejte