Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2016,
15.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica Johan Andre Forfang Daniel Andre Tande

Torek, 22. 3. 2016, 15.25

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc bo poleti postal tarča Norvežanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Vid Ponikvar

Norveški skakalci imajo za seboj izvrstno sezono, za popolno pa jim je manjkal skakalec tipa Peter Prevc. Glavni trener Alexander Stöckl bo preučil njegov tehniko, da bi ga v prihodnje prehiteli.

Ob pogledu na razvrstitev reprezentanc v pokalu narodov je povsem jasno, kdo je imel v tej skakalni zimi najboljšo ekipo. Norvežani so prepričljivo osvojili prvo mesto in ga začinili z novo zmago na ekipni tekmi v Planici. Na koncu so se pohvalili s 7202 točkama, Slovenci so jih imeli na drugem mestu 5760, tretji Nemci pa 5409.

Prav tako so štirje norveški skakalci uvrščeni med najboljšo deseterico med posamezniki, kar morda nismo pričakovali, saj so se lani poslovili njihovi osrednji aduti Anders Bardal, Anders Jacobsen, velike težave pa je ima Rune Velta, ki je bil sezono pred tem osmi skakalec zime in celo osvojil zlato medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu.

"Peter Prevc je fenomenalen športnik in ima izvrstno sezono za seboj"

Na njihovo mesto so v tej zimi stopili Kenneth Gangnes (3. mesto v svetovnem pokalu), Johan Andre Forfang in Daniel Andre Tande. "Začeli smo odlično. Mladi so zdržali pritisk. Sezona je bila težka in naporna. Veliko smo potovali, vendar smo držali raven skakanja. Slovenci so začeli slabše, vendar so med sezono postajali močnejši. Zdaj na koncu so bili dobri. Za njih je dobrodošlo, da so končali sezono pozitivno. Seveda, Peter Prevc je fenomenalen športnik in ima za seboj izvrstno sezono," so bile besede avstrijskega trenerja na čelu Norvežanov Alexandra Stöckla.

Trener Alexander Stöckl bo preučil Petra Prevca po dolgem in počez. | Foto: Vid Ponikvar Trener Alexander Stöckl bo preučil Petra Prevca po dolgem in počez. Foto: Vid Ponikvar

Za norveški tabor bo za prihodnjo sezono veliki cilj ujeti slovenskega skakalnega šampiona, ki je tekmoval praktično v svoji ligi, saj je bil za razred boljši od preostalih in pobral vse možne posamične lovorike. V poletnem pripravljalnem obdobju bo za njih postal tarča, saj se mu bodo skušali približati.

"Seveda ga bomo preučili"

Ali ga bodo lahko ujeli? "Težko je reči. Morali bomo trdo delati in biti še boljši. Dobro je pripravljen. Ve, kaj potrebuje in kakšna morata biti oprema ter tehnika, ki je pri njemu zelo dobra in napadalna. Težko delo nas čaka, če ga bomo hoteli ujeli," odgovarja Stöckl in nadaljuje: "Seveda ga bomo prek videoposnetkov preučili (smeh, op. p.). Vsi to počnejo, če je nekdo tako dober. Na videu vidiš, kakšna je razlika med tvojimi skakalci in najboljšim."

Kenneth Gangnes ima za seboj odlično sezono. | Foto: Vid Ponikvar Kenneth Gangnes ima za seboj odlično sezono. Foto: Vid Ponikvar

Čeprav imajo Norvežani dobre pogoje za delo v svoji državi, pa so že lani trenirali v Planici in letos naj ne bi bila nobena izjema: "Trening je bil zelo efektiven. V Planici imamo vse potrebno, zato načrtujemo tudi za letošnje poletje, da bomo skakali tukaj," je dejal Stöckl in se za konec dotaknil še zaključka svetovnega pokala na Letalnici bratov Gorišek: "Fantastično je bilo. Vse je zdaj zgrajeno. Morda je planiški nordijski center eden najboljših na svetu, saj imaš vse na enem mestu. Navijači so bili fantastični. Bolj perfektnega finala si ne bi mogli zamisliti. Vsa ta množica pa daje vedeti, da so skoki popularen šport."

Ne spreglejte