Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
22. 2. 2019,
10.29

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Seefeld 2019 nordijsko svetovno prvenstvo

Petek, 22. 2. 2019, 10.29

5 let, 1 mesec

Peter Prevc bo pogledal v svet znanega nogometaša

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Peter Prevc | Peter Prevc je na treningu v Innsbrucku najvišje skočil do 13. mesta. | Foto Sportida

Peter Prevc je na treningu v Innsbrucku najvišje skočil do 13. mesta.

Foto: Sportida

"Trening se je začel obetajoče. Po prvem dnevu sem bil zadovoljen. Včeraj sem opravil en dober in en slabši skok. Nič presenetljivega. Trudim se, da sem vsak dan boljši," je Peter Prevc povzel dogajanje v Innsbrucku, kjer ga danes čakajo kvalifikacije za prvo tekmo nordijskega svetovnega prvenstva, ki je že njegovo peto. Sproščanje bo našel tudi v branju knjig.

Vse od leta 2013 je bil Peter Prevc prvi slovenski adut na nordijskih svetovnih prvenstvih. Letos je ta odgovornost padla na pleča Timija Zajca, ki ima najboljšo sezono od slovenskih skakalcev.

Prevc že ima dve posamični medalji s tovrstnih prvenstev, potem ko je bil v Val di Fiemmeju srebrn in bronast. Pohvali se lahko tudi z ekipnim bronom iz Osla 2011.

V Seefeldu oziroma Innsbrucku, kjer bo v soboto posamična tekma na večji napravi, ne spada v krog favoritov za odličja. Vendarle je zaradi težav z gležnjem izpustil večji del pripravljalnega obdobja, gibljivost gležnja pa še ni takšna, kot bi si želel. Vse to vpliva, da se njegovi skoki še niso približali vrhunskim.

Gorazd Bertoncelj smučarski skoki
Sportal Znana je slovenska četverica za prvo tekmo na SP

"Če mi uspe dober skok, sem lahko še vedno med deseterico"

Verjame, da lahko skoči tudi med deset najboljših. | Foto: Sportida Verjame, da lahko skoči tudi med deset najboljših. Foto: Sportida Tudi sam se zaveda, da bo težko tako hitro dvignil formo in bil kar naenkrat v igri za medalje na tem prvenstvu: "Težko je v enem treningu narediti preskok in se boriti za finale in medalje. Če se počasi stopnjuje, je dobro za samozavest. Predvsem moraš biti sproščen, verjeti sam vase. Potem se lahko napreduje."

Na obeh uradnih treningih na znamenitem Bergislu je imel v sredo najboljši dosežek 13. mesto, kar je bilo zanj spodbudno: "Trening se je začel obetajoče. Po prvem dnevu sem bil zadovoljen. Včeraj sem opravil en dober in en slabši skok. Nič presenetljivega. Trudim se, da sem vsak dan boljši."

A se zaveda, da lahko poseže višje: "Če mi uspe dober skok, sem lahko še vedno med deseterico."

Skakalnica v Innsbrucku je specifična, kar poudarjajo številni skakalci. Velikokrat se prav na Bergislu začne lomiti dogajanje na prestižni novoletni turneji, ki jo je naš Peter že osvojil. Takrat je zmagal tudi v Innsbrucku: "Innsbruck je meni najtežja skakalnica, na kateri sem zmagal. Vsako leto mi je bilo zelo komplicirano. Ne glede na to, ali sem se boril za najvišja mesta ali ne."

Timi Zajc
Sportal Zajca zanimajo žlahtne kovine, sproščal se bo ob nadzorovanju Ronalda

Ena od knjig je od Ibrahimovića

V Avstriji se bo sproščal tudi z branjem knjig. | Foto: Vid Ponikvar V Avstriji se bo sproščal tudi z branjem knjig. Foto: Vid Ponikvar Zato pa ne pozna naprave v Seefeldu, kjer se bodo skakalci pomerili na tekmi na manjši napravi. Tam bodo skakala dekleta, prav tako pa bo na tej napravi tekma mešanih ekip – dva skakalca in dve skakalki.

"Skakalnice v Seefeldu ne poznam. Tama sem bil daljnega leta na tekmi alpskega pokala. Nato so skakalnico prenovili," pravi Prevc, ki mu glavni trener Gorazd Bertoncelj zaupa in verjame, da bo spet prišel njegov čas. "To zaupanje te pomirja, po drugi strani pa je obvezujoče, da to upravičiš," poudarja najstarejši od bratov Prevc.

V Avstrijo, kjer bodo skakalci skoraj dva tedna, je s seboj vzel tudi tri knjige, da si bo zapolnil prosti čas, ki ga imajo skakalci na svetovnem prvenstvu kar nekaj: "Ena od knjig je od Ibrahimovića (Jaz sem Zlatan Ibrahimović, op. p.). Sicer pa je tu še računalnik in internet. Na medmrežju je dovolj vsebin, da bi se lahko za dve leti zaprl v sobo."

Skakalce danes ob 14.30 čakajo kvalifikacije in Peter je ob Timiju, Anžetu Lanišku in Žigi Jelarju tisti, ki si bo od slovenskih skakalcev poskušal zagotoviti vstopnico za sobotno preizkušnjo.

Noriaki Kasai
Sportal Prvič po 20 letih brez japonskega "deja vuja"
Katja Višnar
Sportal Dvojno norveško zmagoslavje, Slovenke obstale v četrtfinalu, Lampičeva šokirana
Ne spreglejte