Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
5. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

1

Natisni članek

TINA MAZE: ČAS ZA SLOVO Tina Maze

Četrtek, 5. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Tina Maze: čas za slovo (2/4)

Pazi, prihaja "Mazetka"!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

1

V drugem delu zgodbe o Tini Maze, ki bo v soboto potegnila črto pod bogato kariero, o njenem vstopu v reprezentanco, prvih zmagah v evropskem ter svetovnem pokalu in statusu osmoljenke na velikih tekmah.

4. 1. 2002: Tina Maze na poti k prvim stopničkam | Foto: Mediaspeed 4. 1. 2002: Tina Maze na poti k prvim stopničkam Foto: Mediaspeed

Da se bo Tina Maze v soboto od tekmovalnega smučanja poslovila prav na pohorski Zlati lisici, kamor je še kot otrok potovala kot navijačica sokrajanke Katjuše Pušnik, ni naključje. Ne le zaradi dejstva, da gre za domačo tekmo svetovnega pokala in prizorišče prvih stopničk v svetovnem pokalu. Prav v Mariboru je namreč 2. januarja leta 1999 v veleslalomu in superveleslalomu prvič nastopila v svetovnem pokalu.

Še pred tem je kot petnajstletnica sočasno z vpisom na gimnazijo na Ravnah na Koroškem, kjer je bil njen sošolec tudi nekdanji nogometni reprezentant Marko Šuler, prejela reprezentančni status. Hitro ga je upravičila, saj je na svojih prvih tekmah FIS s štartnima številkama 121 in 125 zasedla prvo in drugo mesto.

Predobra za mladinsko ekipo

"Izstopala je po dobrem ravnotežnem položaju na smučeh, hitrosti in veliki tekmovalni borbenosti. Prav zaradi suverenosti smo ji takoj namenili mesto v B-ekipi, kar posledično pomeni, da se je hitro začela povezovati tudi z A-ekipo. Starejše smučarke so jo sprva lepo sprejele. 'Mala, bo že šlo,' so ji govorile. No, ko jih je kdaj na treningih prehitela, pa jim seveda to ni bilo najbolj všeč," se Tininega reprezentančnega preboja v izdihljajih preteklega stoletja spominja tedanji šef ženske reprezentance Dušan Blažič, ki je Črnjanko sprva potisnil na tekme evropskega pokala.

Tina Maze v družbi z Rastom Ažnohom, s katerim sta tudi po koncu sodelovanja ostala v dobrih odnosih. | Foto: Mediaspeed Tina Maze v družbi z Rastom Ažnohom, s katerim sta tudi po koncu sodelovanja ostala v dobrih odnosih. Foto: Mediaspeed

Dobro se spominja tudi prve Tinine zmage na tej tekmovalni ravni (Limone Piemonte, 10. 12. 1999). "V prvem teku si je z dobro vožnjo kljub visoki štartni številki izborila dober položaj. V drugo je storila veliko napako, tako da sem se že jezil. Ko sem prišel v cilj in nadaljeval negodovanje, mi je trener Roman Podlipnik dejal, naj pogledam rezultate. Tina je zmagala," pripoveduje Blažič, ki je koroški najstnici nato začel namenjati vse več prostora v svetovnem pokalu, njegovo delo pa je nato v tem duhu nadaljeval še Rasto Ažnoh.

Video: Špela Pretnar o Tini Maze

"Pazi, 'Mazetka!'"

Mazejeva sprva niti ni čutila osrednjega rezultatskega pritiska, saj so to breme prevzele Alenka Dovžan, Nataša Bokal, Špela Pretnar …"Tina je res že na začetku pokazala, da je konkurenčna, a je seveda potrebovala nekaj časa, da je dozorela in se prebila naprej," pa se "Mazetke", kakor so jo sotekmovalke klicale ob vstopu v člansko ekipo, spominja ena od reprezentančnih staroselk Špela Pretnar, ki je nato del Tinine kariere spremljala kot televizijska poročevalka.

Podobno velja za Ano Kobal, sicer Tinino vrstnico, zaradi česar je Tina lažje navezala stik z njo kot pa s starejšimi smučarkami. "Tina je zaradi dobre telesne razvitosti in hitrosti na smučeh hitro napredovala. V ekipi je dobro delovala. A že ob prvih odmevnejših rezultatih so trenerji spoznali, da ji bi bilo dobro nameniti še večjo pozornost. Tudi na treningih se je večkrat selila k drugim reprezentancam. To je razumljivo. Bila je najboljša," pripoveduje Kobalova, ki, podobno kot številni sogovorniki, poudarja Tinino tekmovalno naravnanost.

Ana Kobal, Tinina dolgoletna sotekmovalka | Foto: Mediaspeed Ana Kobal, Tinina dolgoletna sotekmovalka Foto: Mediaspeed

"V mladih letih Tina ni nikoli oboževala treningov. Ona bi pač, preprosto, dirkala. Ko je imela slab dan, je bila lahko na treningu krepko slabša od mnogo reprezentančnih sotekmovalk. A ko je prišel čas za tekmo, nas je prehitela za dve sekundi. Poleg tega je včasih s svojo trmo okolici dokazovala, kako dobra je v resnici. Po kakšnem letu Tininih voženj na treningu, tudi kadar sem jo prehitela, nisem več jemala resno," se spominja Ana Kobal.

Prve ne pozabiš nikoli

Le 22 mesecev po prvem štartu v svetovnem pokalu (Maribor, 2. 1. 1999) je Črnjanka v osmem nastopu na tej ravni prišla tudi do prvih točk. Na odprtju sezone 2000/2001 v Söldnu je bila 24. v veleslalomu, ki je pravzaprav vselej veljal za njeno paradno disciplino, panogo, v kateri se je lahko najbolj slikovito in učinkovito smučarsko izražala. Tudi njene prve stopničke so bile povezane s temeljno disciplino alpskega smučanja. Kot osemnajstletnica je 4. 1. 2002 na Pohorju zaostala le za Sonjo Nef in malo zatem debitirala na zimskih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju.

Prvo zmago si je razdelila z Nicole Hosp in Andrine Flemmen. | Foto: Mediaspeed Prvo zmago si je razdelila z Nicole Hosp in Andrine Flemmen. Foto: Mediaspeed

Še istega leta, a že v tekmovalni sezoni 2002/03, pa je v Söldnu prvič v karieri stopila na najvišjo stopničko tekme svetovnega pokala. Posebnost tekme je bila, da so tedaj časomerilci identičen čas namerili tudi Norvežanki Andrine Flemmen in Avstrijki Nicole Hosp. Tedaj je bilo jasno, da je rod vražjih Slovenk, ki je postopoma usihal, dobil več kot dostojno naslednico.

Prva dama, a brez rdeče niti Tinina kariera je bila polna vzponov in padcev. | Foto: Reuters Tinina kariera je bila polna vzponov in padcev. Foto: Reuters

Tina je začela v svoj smučarski repertoar vključevati tudi preostale discipline. V polnem sijaju je zasijala predvsem v sezoni 2004/05, ko se je kar petkrat zavihtela na oder za zmagovalke, a na koncu ostala brez želene kolajne na velikem tekmovanju ali v svetovnem pokalu. Dolgo je veljala tudi za pravo osmoljenko velikih tekmovanj, kar je bila hiba, ki jo je prenesla še iz mladinske konkurence, in smučarko, ki se ji ob večjem pritisku zašibijo kolena.

Bila je nesporna prva dama reprezentance, a njen napredek se je v sezoni 2005/06 zaustavil. Postopoma se je odmikala od svetovnega vrha ter ob številnih trenerskih menjavah začela izgubljati rdečo nit kariere. Do konca sezone 2007/08 je sicer zbrala kar šest zmag, med drugim tudi zgodovinsko v smuku, a prav tedaj se je znašla tudi na razpotju.

Kriza za ključno razpotje Tina Maze in Klemen Bergant sta nazadnje sodelovala v sezoni 2007/08. | Foto: Mediaspeed Tina Maze in Klemen Bergant sta nazadnje sodelovala v sezoni 2007/08. Foto: Mediaspeed

Zadnji reprezentančni trener Tine Maze je bil leta 2008 Klemen Bergant. "Kritična je bila predvsem sezona 2006/07. Razlogov je bilo več, od odhoda trenerja Slivnika do slabše telesne pripravljenosti in zdravstvenih težav. Del razlogov verjetno pozna le ona. Tudi začetek naslednje sezone ni bil obetaven predvsem zaradi težav s hrbtom. Šele med sezono se je začela postavljati na noge. Med drugim je slavila tudi smukaško zmago," pravi Bergant in priznava, da je bila Mazejeva v tistem obdobju kariere bleda senca šampionke.

Delno rešitev je videl v menjavi smučarske opreme. To se je pozneje sicer tudi zgodilo. A še pred tem je morala Mazejeva sprejeti nekaj pomembnejših odločitev. Odločitev, ki so jo na koncu popeljale do samostojne poti in razcveta, kakršnega slovensko alpsko smučanje še ni videlo.  

 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Nadaljevanje sledi …
Jutri si boste lahko na Siol.net prebrali tretji del Tinine zgodbe, ki bo govoril o samostojni poti in največjih uspehih v karieri.
Ne spreglejte