SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Odpisana" Mateja Robnik želi v Soči

3

termometer

Čeprav je bilo mogoče umik Mateje Robnik v ameriške študentske vrste razumeti kot slovo od tekmovalnega smučanja, pa Savinjčanka še vedno sanja o nastopu na olimpijskih igrah.

Odhod iz Evrope v Združene države Amerike, kjer so slovenski alpski smučarji na tamkajšnjih univerzah zaradi kakovostnih nastopov na študentskih tekmah NCAA že vrsto let nadvse dobrodošli, po nepisanem pravilu pomeni dokončno slovo od svetovnega pokala in resnih tekmovalnih ambicij. Nekdanja slovenska reprezentantka Mateja Robnik, ki zaradi zdravstvenih težav, občasnih nesoglasij s trenerji in nazadnje izgube statusa članice ekipe A ni nikoli povsem unovčila izjemnega veleslalomskega potenciala, se s tem nikakor ni želela strinjati. Čeprav študij na novomehiški univerzi ostaja njena prioriteta, pa ob odhodu iz Slovenije ni želela pasti zgolj na raven tekem študentskega prvenstva.

Že v drugem delu zadnje sezone se je udeležila niza tekem FIS in severnoameriškega pokala ter tako preprečila hud padec na lestvici Mednarodne smučarske zveze, poleti pa sta s trenerjem Luko Trdanom kovala načrte za novo sezono in vrnitev v karavano svetovnega pokala. Zaradi študijskih obveznosti sta opustila misel o poskusu preboja v slovensko ekipo za uvodno tekmo v Söldnu, priložnost pa sta videla v Beaver Creeku. Robnikova, ki je medtem presedlala na Völkove smuči, se je v preteklem tednu v Vailu pridružila svojim rojakinjam ter na preizkusnem treningu v seštevku dveh najboljših od skupno treh voženj ugnala Ilko Štuhec kot glavno tekmico za zadnje prosto mesto na nedeljskem veleslalomu. Zagotovljen štart so imele že pred tem Tina Maze, Ana Drev in Katarina Lavtar.

Glavni trener reprezentance Andrej Možina, ki je bil lahko v torek nadvse zadovoljen s prvim uradnim smukaškim treningom v Beaver Creeku, na katerem je bila navdahnjena Štuhčeva v zgornjem delu celo najhitrejša, na koncu pa je postavila trinajsti čas, Robnikovi vsaj javno še ne želi prižgati zelene luči za nedeljski nastop. Pravi namreč, da se dekleta niso pomerila v uradnih kvalifikacijah, temveč zgolj na preglednem treningu. "O imenih se bom odločil po sobotnem superveleslalomu," škarij in platna iz rok navidezno ne želi spustiti Možina. Vseeno naj bi Robnikovi in trenerju Trdanu vendarle že naročil, da se ob koncu tedna vrneta v Beaver Creek, prevzameta tekmovalni dres in se pripravita na nedeljski nastop. "Pravila igre smo določili že pred skupnim treningom. Tudi najin pogovor po tem ne vliva negotovosti," ostaja miren trener Robnikove, ki bi se ob morebitnem uspešnem nastopu v Koloradu nato lahko decembra začasno vrnila v Evropo in poizkusila srečo še na vsaj dveh tekmah. Tihi cilj namreč ostaja izpolnitev olimpijske norme in preboj na seznam slovenskih potnikov za Soči 2014.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin