Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
17.31

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

Ramsau Jerneja Brecl Špela Rogelj Katra Komar Urša Bogataj Urša Bogataj Nika Križnar Nika Križnar

Petek, 18. 12. 2020, 17.31

3 leta, 4 mesece

Ramsau, skoki (ž)

Odličen začetek sezone: Nika Križnar druga v Ramsauu, Bogatajeva četrta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Nika Križnar | Nika Križnar je sezono svetovnega pokala odprla z drugim mestom. | Foto Sportida

Nika Križnar je sezono svetovnega pokala odprla z drugim mestom.

Foto: Sportida

Nika Križnar je na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala za smučarke skakalke v avstrijskem Ramsauu zasedla drugo mesto (91,5 metra in 94 metrov, 245,1 točke). Prehitela jo je le domačinka Marita Kramer (94 in 96 m, 253,6), tretja je bila Japonka Sara Takanaši (88 in 89,5 m, 240,1), četrta pa Urša Bogataj (89,5 in 90 m, 233,8).

Špela Rogelj je bila 22. (82 in 83 m, 210,5), Katra Komar pa 27. (78 in 83 m, 202,4).

V finale se izmed Slovenk, ki so nastopile na tekmi, ni uvrstila Jerneja Brecl (79 m, 94,6), ki je trideseterico na 31. mestu zgrešila za pet desetink točke.

Križnarjeva je bila po prvem skoku druga, za 3,1 točke je zaostajala le za Kramerjevo, četrta je bila Bogatajeva. Zadnja je bila 8,0 točke za vodilno, vendar le 2,4 točke za zmagovalnimi stopničkami. Tretja je bila Takanašijeva, najboljša skakalka v zgodovini.

Rogljeva je bila na robu dvajseterice (18.), Komarjeva pa se je na 29. mestu za las izognila izpadu iz druge serije. V finalu je Komarjeva pridobila dve mesti, Rogljeva pa štiri izgubila.

Najboljša trojica. | Foto: Sportida Najboljša trojica. Foto: Sportida

Takanašijeva zaradi boljših ocen pred Bogatajevo

V finalnem obračunu za zmago in zmagovalne stopničke sta sodelovali dve Slovenki, vrstni red na prvih štirih mestih pa je ostal nespremenjen. Bogatajeva je skočila pol metra več kot v uvodni seriji, za prav toliko je tudi presegla daljavo drugega skoka Takanašijeve. A je Japonka dobila veliko boljše ocene za slog in je zasedla tretje mesto.

Križnarjeva je nato poletela do 94 metrov in izenačila rekord dneva Kramerjeve. Ta je odgovorila še za dva metra daljšo finalno daljavo ter postavila ženski rekord naprave ter zanesljivo zmagala. Devetnajstletna tekmovalka iz Salzburga, najboljša že v kvalifikacijah, je drugič v karieri slavila v svetovnem pokalu.

Dvajsetletna Križnarjeva pa je četrtič na posamičnih tekmah pokala stopila na zmagovalni oder. Pred tem je bila že trikrat tretja, zmagi pa je bila najbližje prav tokrat.

Branilka naslova tokrat sedma

Prejšnjo sezono svetovnega pokala 2019/20 je še tretjič zaporedoma dobila Norvežanka Maren Lundby. Ta je bila tokrat sedma, pred njo sta bili na petem mestu Japonka Juki Ito in na šestem avstrijska veteranka Daniela Iraschko Stolz. Rojakinja zadnje, Chiara Hölzl, lani skupno druga, je končala na desetem mestu.

Križnarjevi se je odvalil kamen od srca

"Nisem pričakovala, da bom tudi na tekmi pokazala tako dobre, konstantne skoke. Manjka še podpis, tega se zavedam, pri tem je še veliko dela." | Foto: Sportida "Nisem pričakovala, da bom tudi na tekmi pokazala tako dobre, konstantne skoke. Manjka še podpis, tega se zavedam, pri tem je še veliko dela." Foto: Sportida "Zelo sem vesela današnjih skokov. Vseskozi sem kazala konstantne skoke, tudi včeraj, danes pa se mi je odvalil še kamen od srca. Nisem pričakovala, da bom tudi na tekmi pokazala tako dobre, konstantne skoke. Manjka še podpis, tega se zavedam, pri tem je še veliko dela. Takoj ko sem doskočila, nisem vedela, ali sem prevzela vodstvo, saj nisem poslušala, koliko je skočila skakalka pred mano. Prepustila sem se, da se pokažejo ocene in rezultat, in ko sem videla, da sem prevzela vodstvo, sem bila zelo vesela. To je moj najboljši rezultat, drugo mesto. Zasluženo!" se je smejalo Križnarjevi.

"Zelo sem zadovoljna z današnjo tekmo. To je bila moja prva tekma svetovnega pokala po poškodbi. Skoki so bili kar v redu, ne pa še čisto pravi, nekaj težav je še v glavi, a upam, da obdržim to formo in se spopadem še z drugimi težavami," je po odličnem dosežku povzela Bogatajeva. Urša Bogataj:  Skoki so bili kar v redu, ne pa še čisto pravi. | Foto: Sportida Urša Bogataj: Skoki so bili kar v redu, ne pa še čisto pravi. Foto: Sportida

"Več od teh dveh deklet ne bi mogel pričakovati"

Črto pod zelo uspešnim uvodom v novo sezono je takole potegnil glavni trener naših, Zoran Zupančič: "Dolgo smo čakali na prvo tekmo. Razmere pred tekmovanjem so bile nejasne, po tekmi pa nam je odleglo. Vrhunski rezultati. Najboljši rezultat Nike Križnar v karieri in četrto mesto Urše Bogataj, kar je super vrnitev po poškodbi. Več od teh dveh deklet ne bi mogel pričakovati, vemo, kje imata še rezerve. Tako kot imajo rezerve vse druge. Upamo, da bomo v prihodnjih dneh lahko normalno trenirali, da se še bolje pripravimo na naslednja tekmovanja, skupaj z Emo."

Potem ko je zaradi koronskih razmer odpadlo sprva predvideno uvodno prizorišče zime v Lillehammerju, se bo po Ramsauu sezona nadaljevala šele po novem letu v Sloveniji.

Med 22. in 24. januarjem bosta na Ljubnem posamična in ekipna tekma. Skakalke se tako letos ne bodo selile na Japonsko, ker so januarske tekme v Sapporu in Zau odpadle.

Izidi:

1. Marita Kramer (Avt)           253,6 (94,0/96,0 m)
2. Nika Križnar (Slo)            245,1 (91,5/94,0)
3. Sara Takanaši (Jap)          240,1 (88,0/89,5)
4. Urša Bogataj (Slo)            233,8 (89,5/90,0)
5. Juki Ito (Jap)                232,0 (85,5/89,5)
6. Daniela Iraschko Stolz (Avt)  230,4 (85,5/88,5)
...
22. Špela Rogelj (Slo)            210,5 (82,0/83,0)
27. Katra Komar (Slo)             202,4 (78,0/83,0)

....

- izpadla v prvi seriji:
31. Jerneja Brecl (Slo)            94,6 (79,0 m)

Preberite še:

Nika Križnar
Sportal Križnarjeva le za Avstrijko, na tekmo pet Slovenk
Anže Lanišek
Sportal Na sobotno tekmo vseh sedem Slovencev, Cenetu Prevcu uspel odličen skok
Ne spreglejte