Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
12. 2. 2015,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Ana Drev Katarina Lavtar Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Četrtek, 12. 2. 2015, 8.17

8 let

Ob šovu Anne Fenninger konec dveh nizov Tine Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko se je Anna Fenninger veselila naslova veleslalomske prvakinje, pa je Tina Maze na petem mestu prvič na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku ostala brez odličja.

Prve obletnice prve slovenske kolajne na zimskih olimpijskih igrah Tina Maze ni proslavila z novim odličjem na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku. Po dveh nastopih brez večjih napak, a tudi brez zanjo značilnih gladkih navezovanj zavojev in igrivosti, s katero zna na ključnih delih pridobivati prednost pred tekmicam, je veleslalomsko preizkušnjo končala na sicer vrhunskem petem mestu (po prvem teku je bila 4.), od odra za zmagovalke pa jo je tokrat ločilo 25 stotink sekunde.

V ciljnem izteku je tako lahko le nemočno opazovala šov Anne Fenninger, njene goreče tekmice v hitrih disciplinah in soplesalke v plesu stotink. Avstrijka je z dvema vrhunskima predstavama, v katerih je kar kipela od samozavesti, še tretjič v karieri osvojila naslov svetovnem prvakinje, tokrat prvič v veleslalomu.

Razred zase

Da bo to dan najboljše alpske smučarke v pretekli sezoni, je bilo možno slutiti že po prvem nastopu, ki ga je Fenningerjeva sklenila s pravo veleslalomsko poezijo. Na progi, ki jo je postavil trener Mazejeve Valerio Ghirardi, je za razliko od rojakinje Eve Marie Brem in Lare Gut zlahka prepoznala vse pasti in si priborila lepo prednost.

Ko se je drugič podala iz štartne hišice, je imela pred tedaj vodilno Nemko Viktorio Rebensburg kar sekundo in sedem desetink naskoka, a se je vseeno odločila za vnovičen napad. Ob visoki ravni tveganja se ji je v srednjem delu pripetila tudi večja napaka, po kateri se je sicer mojstrsko rešila in po odličnem zaključnem delu vseeno ohranila kar sekundo in štiri desetinke naskoka.

"Malce mi je ob tisti napaki zastalo srce, a sem se dobro odzvala. Nisem želela razmišljati o prednosti. Vse se je dobro izšlo. Ne le ta tekma, temveč celotno prvenstvo. O tem sem sanjala, zato to zmago sprejemam zelo čustveno," je bila zadovoljna 25-letna smučarka z avstrijskega Solnograškega, ki se je zdaj z dvema zlatima kolajnama in eno srebrno na vrhu lestvice najuspešnejših smučark SP 2015 izenačila z Mazejevo.

Mazejeva ni imela moči

Za razliko od Fenningerjeve pa ima Mazejeva v ognju še eno železo. Nastopila bo namreč tudi v sobotnem slalomu, na katerem si obeta vrhunski rezultat. Prav slalom je bil namreč Tinin osrednji izziv pred sezono 2014/15, obenem pa skupaj s smukom tudi eden od glavnih ciljev v Beaver Creeku.

V soboto bo torej Tina lovila svojo prvo slalomsko kolajno na velikih tekmovanjih, medtem ko pa je že jasno, da je veliki podvig Norvežana Lasseja Kjusa, ki je prav v Beaver Creeku leta 1999 osvojil kolajne v vseh petih disciplinah, zanjo tokrat nedosegljiv.

"Prav vesela sem, saj me boste zdaj lahko nehali spraševati o tem," je kmalu po prekinjenem nizu kolajn na SP 2015 v izjavi za Televizijo Slovenija cinično pripomnila Mazejev in dodala, da je veliko zapravila že na prvi progi, kjer je morala prevečkrat popravljati zavoje, v drugo pa je začutila pomanjkanj energije. "Bila sem utrujena. Prizadevala sem si, a me preprosto ni bilo," je dejala 31-letna Črnjanka, ki je s to tekmo prekinila tudi niz osvajanja veleslalomskih kolajn na velikih tekmovanjih, ki se je vlekel vse od Val d'Isera 2009.

Brez presežka

Kljub solidnim končnim uvrstitvam pa se občutka o neizstreljenih nabojih ni dalo znebiti niti pri ostalih treh slovenskih veleslalomistkah. Katarina Lavtar je bila zaostankom 3 sekund in 83 stotink 21., ne povsem zdrava Ana Drev tri mesta za njo (+ 4,18), še mesto nižje pa se je od SP 2015 poslovila Ilka Štuhec.

Ne spreglejte