Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
2. 2. 2017,
12.25

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Natisni članek

St. Moritz 2017 Štefan Hadalin Žan Grošelj Meta Hrovat smučanje zimska rekreacija

Četrtek, 2. 2. 2017, 12.25

5 let, 5 mesecev

Pred SP v St. Moritzu

Novi obrazi slovenskega smučanja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Med petnajstimi slovenskimi potniki na svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, ki se bo prihodnji teden začelo v St. Moritzu, je kar pet debitantov in ena debitantka.

Štefan Hadalin bo v St. Moritzu eden od šestih novincev na velikih članskih tekmovanjih. | Foto: Sportida Štefan Hadalin bo v St. Moritzu eden od šestih novincev na velikih članskih tekmovanjih. Foto: Sportida

"Imamo močno in po daljšem času tudi zelo številčno ekipo. Poleg rezultatskih ciljev, ki jim sledimo, izpolnjujemo tudi načrt nastopanja v vseh disciplinah in zapolnjevanja vseh razpoložljivih mest," je ob predstavitvi 15-članske slovenske reprezentance za svetovno prvenstvo v St. Moritzu (6.–19. 2.) poudaril vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS Miha Verdnik.

Uradno zapisana rezultatska merila (ena uvrstitev do 15. mesta ali dve med prvih 30 v svetovnem pokalu) je sicer izpolnilo 11 smučarjev (Boštjan Kline, Žan Kranjec, Martin Čater, Štefan Hadalin, Klemen Kosi, Ilka Štuhec, Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Tina Robnik in Meta Hrovat), četverica pa je v ekipo prišla na podlagi strokovne trenerske ocene (Miha Hrobat, Jakob Špik, Žan Grošelj in Tilen Debelak). Prav zadnja četverica skupaj s Hadalinom in Hrovatovo predstavlja skupino debitantov na svetovnih prvenstvih. 

Foto: slovenski debitanti na svetovnem prvenstvu

Meta Hrovat

Meta Hrovat | Foto: Sportida Foto: Sportida

Čez natančno mesec dni bo dopolnila 19 let, s čimer bo z naskokom najmlajša slovenska udeleženka članskega SP in predvsem ime prihodnosti, ki si ga velja zapomniti. Prihodnji mesec jo čaka še mladinsko prvenstvo v Aareju, kjer bo merila na odličje. V St. Moritzu bo Kranjskogorčanka skušala nadgraditi sezono, v kateri se je v obeh tehničnih disciplinah prebila med dobitnice točk svetovnega pokala, obenem pa blesti na tekmah evropskega pokala.


Tilen Debelak

Tilen Debelak | Foto: Sportida Foto: Sportida

Edini slovenski potnik na SP 2017, ki pred sezono ni bil vključen v reprezentanco. 25-letni Korošec namreč že več let trenira in tekmuje v okviru samostojne ekipe, v kateri trenersko taktirko vihti Aleš Gorza. Vizum za Švico je dobil na podlagi kombinacijskih točk svetovnega pokala v Wengnu (26. mesto), napredka v evropskem pokalu in trenerskega namiga Petra Pena, s katerim se je povezoval že v poletnem obdobju.


Štefan Hadalin

Štefan Hadalin | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zgovorni in smučarsko marljivi 21-letni Vrhničan je eden najbolj udarnih predstavnikov novega rodu slovenskega smučanja. Dobitnik dveh zlatih in dveh srebrnih kolajn z mladinskih svetovnih prvenstev je letos s pridom izkoristil velikansko vrzel v članski slalomski ekipi ter prevzel vlogo prvega slalomista. Upravičil jo je s kar tremi preboji med dobitnike točk svetovnega pokala. Med temi se je znašel tudi na obeh kombinacijah. 


Miha Hrobat

Miha Hrobat | Foto: Sportida Foto: Sportida

Po uspešni mladinski karieri, ki jo je v družbi Hadalina kronal z naslovom svetovnega prvaka in srebrom na mladinskih olimpijskih igrah, se je preselil pod okrilje ekipe za hitri disciplini. Kranjčan, ki bo jutri dopolnil 22 let, v prvi sezoni niha med treningi, spoznavanji terenov in posameznimi nastopi v kategoriji svetovnega pokala ter preizkušnjami v evropskem pokalu, kjer še čaka na želeni preboj.


Žan Grošelj

Žan Grošelj | Foto: Sportida Foto: Sportida

Član ljubljanske Olimpije velja za tretjega slovenskega slalomista, ki pa kljub devetim nastopom med elito še naprej ostaja na ravni evropskega pokala. V tem se je letos sedemkrat prebil med trideseterico, a izpadel iz stoterice na seznamu FIS. 23-letni specialist za tehnični disciplini je svoj tekmovalni program pred dnevi razširil tudi z nastopi na tekmah nižje ravni v olimpijskem Jongpjongu.


Jakob Špik

Jakob Šik | Foto: Sportida Foto: Sportida

Tudi 23-letni član škofjeloškega kluba Alpetour je ta mesec kilometre nabiral v Južni Koreji, sicer pa "domuje" v ekipi evropskega pokala. V tej zimi je nase opozoril z devetim mestom na paralelnem slalomu EP na Kronplatzu, s čimer je popravil svoj točkovni izkupiček na tej tekmovalni ravni. Velja za slalomsko usmerjenega smučarja, ki v svoj tekmovalni repertoar dodaja tudi veleslalom.


Program svetovnega prvenstva 

Torek, 7. februar:
 12.00, superveleslalom (ž)         
Sreda, 8. februar: 12.00, superveleslalom (m)
Petek, 10. februar: 10.00/13.00, kombinacija (ž)
Sobota, 11. februar: 12.00, smuk (m)
Nedelja, 12. februar: 12.00, smuk (ž)
Ponedeljek, 13. februar: 10.00/13.00, kombinacija (m)
Torek, 14. februar: 12.00, ekipna tekma
Četrtek, 16. februar: 9.45/13.00, veleslalom (ž)
Petek, 17. februar: 9.45/13.00, veleslalom (m)
Sobota, 18. februar: 9.45/13.00, slalom (ž)
Nedelja, 19. februar: 9.45/13.00, slalom (m)
Ne spreglejte