Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,08

6

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Nova pravila nove Ilke Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,08

6

Smučarski pravljici Ilke Štuhec ni videti konca. | Foto: Getty Images Smučarski pravljici Ilke Štuhec ni videti konca. Foto: Getty Images

Najboljša slovenska smučarka in sveža dobitnica kombinacijskega globusa Ilka Štuhec uveljavlja nova pravila, po katerih se je ne sme soditi po rezultatih predhodnih sezon, obenem pa ne spraševati o mejnikih prihodnosti. O njih namreč ne govori, temveč jih premika na snegu.

Po nedeljskem tretjem mestu v kombinaciji, s katerim se je še devetič v sezoni povzpela na stopničke za zmagovalke v svetovnem pokalu in si zagotovila mali kristalni globus, Ilka Štuhec v Crans Montani prav veliko časa za slavje ni imela. Kmalu po tem, ko je obrisala solze sreče, jo je namreč čakal prevoz z vlakom do letališča in nato selitev v Azijo. Končni cilj – olimpijski Pjongčang v Južni Koreji, ki bo ob koncu tedna gostil superveleslalom in smuk.

"Vse, kar se dogaja okoli mene, je neverjetno. Tega pred sezono, kljub zavedanju, da dobro smučam, ni upal napovedati nihče. A zdaj nimam časa za te misli. Zaradi hitenja in selitve v Azijo čutim paniko," je prve občutke v nedeljo povzemala 26-letna Mariborčanka, ki pa se vendarle zaveda, da z rezultati v zadnjih tednih piše prav posebno poglavje v slovenski smučarski zgodovini.

 

Nova sezona, nova Ilka

Kot edina Slovenka, ki je bila mladinska svetovna prvakinja tako v slalomu kot tudi smuku, sicer v teoriji predstavlja prototip kombinatorke. A do te sezone na trinajstih kombinacijah na najvišji ravni ni bila nikoli boljša kot sedma. V novi zimi pa je stopila na vse tri stopničke ter si zagotovila mali kristalni globus. S tem je znova potrdila, da zanjo letos veljajo neka nova pravila in predvsem nova merila.

Do decembra namreč tudi v preostalih disciplinah nikoli ni bila med najboljšo trojico. Zdaj ima na svojem računu šest zmag, eno drugo in dve tretji mesti, ob tem pa seveda še zlato smukaško kolajno s svetovnega prvenstva v St. Moritzu. Za nameček se je s tekmami v Švici (najprej prvenstvo, nato nadaljevanje svetovnega pokala) šele začela žetev. V prihodnjih tednih bo namreč Mariborčanka skušala ohraniti položaj med najboljšo trojico v skupnem seštevku in izkoristiti priložnost za napad na globusa v hitrih disciplinah.

Še dovolj goriva za zadnjih osem tekem sezone | Foto: Sportida Še dovolj goriva za zadnjih osem tekem sezone Foto: Sportida

O lovorikah (še) naprej ne razmišlja

Medtem ko je boj za superveleslalomski globus še povsem odprt, pa ji pot do smukaškega lahko prepreči le popoln odmik od dosedanjih rezultatov in sanjski finiš Sofie Goggie. Tudi če bi Italijanka slavila zmago na preostalih dveh smukih, bi Ilki za končni uspeh zadostovalo 63 točk. Dovolj bi bilo torej, če bi bila ob koncu tedna četrta, na finalu pa 16. ali denimo dvakrat osma.

A v taboru prve dame slovenskega smučanja ne razmišljajo o teh scenarijih. Še več, smučarki iz glave izbijajo tudi kakršnokoli razmišljanje o globusih. Tudi to so nova pravila nove Ilke. "Celo v nedeljo nisem razmišljala o globusu, temveč najprej o superveleslalomskem nastopu in nato slalomskem," pravi druga smučarka skupnega seštevka svetovnega pokala.

"Ilka je prava šampionka," pravi trener Grega Koštomaj. | Foto: Mediaspeed "Ilka je prava šampionka," pravi trener Grega Koštomaj. Foto: Mediaspeed Grega Koštomaj: Tema za tekmo

Tovrstni koncept potrjuje tudi trener Grega Koštomaj, eden od ključnih elementov pri Ilkini rezultatski preobrazbi. "Jasno, veseli smo globusa, a se še naprej lotevamo vsake preizkušnje posamezno. Tekma za tekmo. Ne razmišljamo o tem, kaj je v igri. Ta pristop je do zdaj obrodil kar nekaj sadov, zato pri njem vztrajamo. Tudi v Crans Montani Ilke nismo obremenjevali z globusom," pravi edini moški glas v štiriperesni ekipi, ki pa ne skriva navdušenja nad osredotočenostjo in izvedbeno sposobnostjo svetovne prvakinje.

"Njen šampionski značaj prihaja do izraza. Vedno bolj. Lahko smo ponosni nanjo," dodaja trener smučarke, ki daje vtis, da ob prevešanju v zaključni del sezone na tekmah, na katerih tekmicam že zmanjkuje moči, nastopa še za odtenek bolj odločno in samozavestno, predvsem pa tudi bolj prožno in odzivno. Deluje kot smučarka, ki dodobra obvladuje svoj položaj in tudi na ta način ustrahuje vse ohlapnejšo skupino tekmic.

 

Preostale tekme svetovnega pokala

4.–5. 3.: Jeongseon
smuk, superveleslalom

10.–11. 3.: Squaw Valley
veleslalom, slalom

15.–19. 3.: Aspen
smuk, superveleslalom, veleslalom, slalom  

Svetovni pokal

Skupno (po 29/37):
  1. Mikaela Shiffrin (ZDA)        1323 točk
  2. Ilka Štuhec (Slo)             1025
  3. Lara Gut (Švi)                1023
  4. Sofia Goggia (Ita)             821
  5. Tessa Worley (Fra)             736
Kombinacija (3/3)
1. Ilka Štuhec 240
2. Federica Brignone 220
3. Wendy Holdener 140
Smuk (6/8):
 1. Ilka Štuhec (Slo)               437
2. Lara Gut (Švi)                  360
3. Sofia Goggia (Ita)              300
4. Tina Weirather (Lie)            206
5. Johanna Schnarf (Ita)           183
Superveleslalom (5/7):
1. Tina Weirather (Lie)           306
2. Lara Gut (Švi)                 300
3. Ilka Štuhec (Slo)              290
4. Stephanie Venier (Avt)         225
5. Elena Curtoni (Ita)            219

Sprejem za Ilko Štuhec Maribor | Foto: Mario Horvat/Sportida Foto: Mario Horvat/Sportida

Ilka Štuhec v klubu večnih

Slovenski zmagovalci tekem svetovnega pokala
26 zmag  – Tina Maze
8 – Bojan Križaj
7 – Mateja Svet
6 – Špela Pretnar in Ilka Štuhec
5 - Rok Petrovič in Urška Hrovat
3 – Jure Košir
2 –  Andrej Jerman
1 zmaga – Boštjan Kline, Veronika Šarec, Grega Benedik, Andrej Miklavc, Matjaž Vrhovnik, Nataša Bokal, Mitja Kunc, Katja Koren, Alenka Dovžan, Mojca Suhadolc in Boris Strel

 
Uvrstitve na stopničke – najboljši Slovenci
Tina Maze 81
Bojan Križaj 33
Mateja Svet 22
Jure Košir 20
Urška Hrovat 14
Špela Pretnar 13
Rok Petrovič in Ilka Štuhec  9
 
Mali kristalni globusi slovenskih smučarjev:
2: Tina Maze (veleslalom in superveleslalom 2013)
1: Rok Petrovič (slalom 1986), Bojan Križaj (slalom 1987), Mateja Svet (veleslalom 1988), Špela Pretnar (slalom 2000) in Ilka Štuhec (kombinacija 2017)
 
Slovenske kolajne na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju 
9: Tina Maze - 4 zlate, 5 srebrnih
5: Mateja Svet - 1 zlata, 1 srebrna, 3 bronaste
1: Ilka Štuhec (zlata), Bojan Križaj in Nataša Bokal (srebrna), Boris Strel, Tomaž Čižman, Urška Hrovat in Mitja Kunc (bronasta).

 

Ne spreglejte