Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 1. 2015,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petter Northug Tour de Ski

Četrtek, 8. 1. 2015, 14.02

8 let

Norveško slavje v Dobiaccu, Einfaltova 32.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Norveška smučarska tekača Petter Northug in Marit Björgen sta zmagovalac pete etape novoletne turneje Tour de Ski v Dobiaccu.

Björgnova (36:37,9) je zmagovalka 15-kilometrske preizkušnje. Norvežanka je letos na tradicionalni novoletni turneji nepremagljiva, tekmovanje pa je v ženski konkurenci že skorajda naredila nezanimivo. Nizanje zmag in s tem tudi pridobivanje bonusnih sekund ji bo kot kaže letos prvič zadostovalo tudi za skupno zmago na tem večetapnem tekmovanju.

"Ne gledam toliko na to, kakšno prednost imam, me zanima le še prihajajoči konec tedna. Želim odteči še dve dobri tekmi in to je to," je po današnji že peti zmagi na tej turneji dejala najboljša tekačica vseh časov. Zaenkrat ima v žepu tudi rekordno število zmag na eni turneji, letos se zdi, kot da je nepremagljiva.

Norveško državno prvenstvo v ženski konkurenci se je sicer nadaljevalo tudi danes, za Björgnovo sta se zvrstili tako Wengova kot tudi branilka naslova Johaugova. Slednja ima na zadnji etapi v nedeljo zaradi nizke telesne teže sicer nekaj prednosti pred telesno močnejšo Bjoergnovo, a ima ta pred zasledovalkami zdaj že več kot dve minuti prednosti, kar bi moralo zadostovati za dolg vzpon na smučišče.

Slovenki sta odtekli v skladu z zmožnostmi, tokrat je bila znova boljša Einfaltova, ki bo edina odtekla Tour do konca, medtem ko ga je Čebaškova danes zaključila, saj ji dolge etape ne ležijo, že v soboto pa v Val di Fiemmeju znova sledi preizkušnja na distanci.

"Obe dekleti sta tekli solidno, Lea je imela 22. čas in ji sedaj do 30. mesta manjka sekunda in pol. Lea ima vse možnosti, da bo Tour končala med trideset. Alenka je danes tekla v skupini in je bila ves čas zraven, v zadnjem delu je padla in tako izgubila nekaj mest, Tour je za njo končan, vrača se domov na trening," je povedal glavni trener Marko Gracer.

"Danes je bilo kar težko, zame je teči v skupini izjemno naporno, danes smo se 'gužvale', veliko je bilo pohojanja smuči, še več menjave ritma, od pospeševanja do bolj počasnega teka, v cilju pa sem pokazala nekaj sprinterskih sposobnosti. Individualen tek mi veliko bolj leži, sedaj se bom malo spočila, v soboto bom poskušala ohraniti zaostanek, v nedeljo pa na vso moč na Alpe Cermis. Bom borbala, vem, da bo težko, vse tekmovalke smo že utrujene, a to je Tour," je povedala Einfaltova.

Tudi v moški konkurenci je bil danes nepremagljiv norveški smučarski tekač Petter Northug (53:56,9). Drugo mesto na tekmi svetovnega pokala je na 25 kilometrov, tekma bi morala biti sicer na 35 km, a so jo zaradi pomanjkanja snega skrajšali, v prosti tehniki osvojil Šved Calle Halfvarsson (+2,0), tretji je bil Norvežan Martin Johnsrud Sundby (2,2).

V petek bo na Touru prost dan pred sobotno klasično preizkušnjo na distanci v Val di Fiemmeju in nedeljskim finalnim vzponom na Alpe Cermis.

Ne spreglejte