Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
4. 3. 2016,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Noriaki Kasai Vasja Bajc Peter Prevc Peter Prevc Primož Peterka

Petek, 4. 3. 2016, 14.46

8 let

Noriaki Kasai o predstavah Petra Prevca: "To je težko izvedljivo, ampak Peter zna"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kjerkoli skače, vsi ljubitelji skokov z največjim navdušenjem pozdravijo njegove predstave v zraku. Govorimo o japonskem skakalcu Noriakiju Kasaiju, ki mu ni enakega.

Otroštvo japonskega skakalnega veterana Noriakija Kasaija, ki bo 6. junija dopolnil že 44 let, je bilo zelo težko. Rodil se je v revni družini, vzgajala ga je le mama, ki je nato leta 1997 v požaru domače hiše tragično umrla.

Letos se je moral predčasno posloviti tudi od sestre, ki je že od 16. leta bolehala za aplastično anemnijo (slabokrvnost).

Zato pa je leta 2016 zanj posijal sončni žarek, saj je prvič postal oče. Z ženo sta se razveselila hčerke Rine.

In prav novorojenka mu daje novih moči in zagona, da enakovredno tekmuje s skakalci, ki bi jim lahko bil tudi oče. Peter Prevc se recimo sploh še ni rodil, ko je Kasai leta 1992 postal svetovni prvak v poletih v Harrachovu.

To pa je tudi njegovo edino zlato odličje na večjih tekmovanjih. Razlog za njegovo tako dolgo kariero, trener Vasja Bajc, ki je med letoma 1994 in 2002, ko je bil sprva osebni trener Kazujošija Funakija, nato pa delal z vsemi japonskimi skakalci, vidi tudi v tem, da je bil v tistem obdobju v podrejenem položaju.

Velikokrat je potegnil kratko

"Nori je bil takrat na robu, zlasti na ekipnih tekmah. Bil je nekako peti član. Vedno smo kolebali, ali ga damo v ekipo ali ne, in velikokrat je izpadel. Morda mu je dalo to motivacijo … Seveda je imel vrhunske posamične rezultate, zlasti na poletih v Planici, Harrachovu …, na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih pa je potegnil kratko. Tudi na domačih olimpijskih igrah v Naganu leta 1998 je bilo tako. Leta 2002 se je uvrstil v ekipo za Salt Lake City, vendar se je poškodoval med igranjem odbojke. Na ekipni tekmi je namesto njega skakal Jamada. Vedno je zaostajal za Harado, Okabejem, Saitom in Funakijem. Vedno je bil na robu in očitno je ob njihovem slovesu dobil motivacijo," razlaga Bajc, ki ga Kasai zelo spoštuje.

Prav s to zgodbo in starostjo je osupnil skakalni svet ter odprl nova poglavja v smučarskih skokih, saj tako dobrega veterana v skokih še ni bilo. V Kuusamu se je leta 2014 pri 42 letih in 176 dneh veselil zadnje zmage. Na olimpijskih igrah v Sočiju je istega leta osvojil srebrno medaljo, takrat pa je bil star 41 let in 256 dni ter se podpisal kot najstarejših skakalec, ki je osvojil medaljo na največjem zimskem tekmovanju. Na odru za zmagovalce pa je nazadnje stal pred dobrima dvema tednoma in to na letalnici v Vikersundu, kjer je bil pri 43 letih, osmih mesecih in šestih dneh izvrsten tretji.

"Za Japonce je lažje, ker imajo dobro finančno podporo. Kasai dobiva plačo, in te številke so izjemne."

Razumljivo pa se mora njegov trening razlikovati od treningov mlajših kolegov. Vendarle je v svetovnem pokalu debitiral daljnega 17. decembra 1988 v domačem Saporu in skače že debelih 28 let.

"Delati mora bolj kakovostno. Treningi so krajši, vendar jih opravi z vso močjo. Motivacija pri njem ni težava. Moramo vedeti, da se pri njem enolični treningi vlečejo 15 let dlje kot pri nekaterih. Zastavil si je cilj, da bo skakal do 50. leta. Verjamem, da bo šel do konca, če bo imel dobre rezultate in ne bo poškodovan," razmišlja Bajc.

Ker natančno ve, kakšno so razmere za treninge na Japonskem, izpostavlja, kaj je eden od razlogov, da so lahko v deželi vzhajajočega sonca tako mirni: "Za Japonce je lažje, ker imajo dobro finančno podporo. Kasai od svojega podjetja dobi dobro plačo. Starejši si, boljše rezultate imaš, več dobiš. Če bo nehal, ima možnost biti trener ali oditi v svoje podjetje, kjer bo navaden prodajalec ali delavec za pultom s tudi do sedemkrat nižjo plačo. On dobiva plačo, in te številke so izjemne. Marsikateri direktor si lahko ob teh številkah le prste oblizne. Ampak niso finance tiste, ki ga držijo – morda le delno, saj mu dajejo nekakšno zagotovilo –, najpomembnejša je motivacija. Zdaj je dobil otroka in se poročil. Upam, da to ne bo negativno vplivalo na njegovo odločitev, da bo skakal do 50. leta. Mislim, da so ženske na Japonskem tako spoštljive, da ga bo žena verjetno še naprej podpirala."

Slovenski športniki za razliko od Japoncev niso zaposleni pri podjetjih, ampak le v javnih ustanovah. Peter Prevc je tako kot Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Jernej Damjan zaposlen pri policiji.

"Peterka in Prevc sta bila vsak v svojem času nepremagljiva, je Prevc bolj močan kot Peterka takrat"

Kasai slovenske skakalce zelo ceni, kar je dal dobro vedeti tudi v Almatyju, ko je beseda na nesla na Petra Prevca, ki si je prav v tem kazahstanskem skakalnem središču že zagotovil veliki kristalni globus – Kasaiju ta podvig v karieri ni uspel: "O Petru imam zelo visoko mnenje. Njegovo skakanje je perfektno, zlasti doskok. Peter lahko skoči tako daleč in še pristane v telemark. To je težko izvedljivo, ampak Peter zna. To sezono ga je težko premagati. Lahko pa še rečem, da je pošten skakalec."

V dolgoletni karieri je lahko tako spoznal dva slovenska skakalna šampiona. Primož Peterka je tisti drugi, ki je blestel v sezonah 1996/97 in 1997/98, v kateri je osvojil velika kristalna globusa in tudi prestižno novoletno turnejo. "Takrat sem videl močnega Peterko kot vidim zdaj Prevca. Oba sta bila nepremagljiva, vendar vseeno mislim, da je Prevc bolj močan kot Peterka takrat. Sicer pa lahko za vse slovenske skakalce dodam, da so zelo prijazni," je še dodal Kasai, ki bo veliko dobrodošlico dočakal tudi na poletih v Planici med 17. in 20. marcem.

Ne spreglejte