Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
13. 2. 2016,
20.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Vikersund Primož Peterka poleti zmaga

Sobota, 13. 2. 2016, 20.02

6 let, 6 mesecev

Neverjetni Peter Prevc hitro obrnil ploščo na pravo stran

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izjemna sezona Petra Prevca se nadaljuje tudi na poletih v Vikersundu, kjer mu od Slovencev družbo dela Robert Kranjec. Norveško letalnico sta si povsem pokorila, kakor tudi vrh v razvrstitvi poletov.

Dve tekmi na največji norveški letalnici v Vikersundu, dve slovenski zmagi. Za prvo je v petek poskrbel Robert Kranjec, za drugo pa danes Peter Prevc, ki je na odru za zmagovalce pozdravil letečega Kranjčana, saj mu je družbo delal na tretji stopnički.

Peter je bil tokrat najboljši v obeh serijah, s poletoma, dolgima 238,5 metra in 230 metrov, je spet občutno preskočil konkurenco. Drugi, Norvežan Johan Andre Forfang, je zaostal za 18,2, Kranjec na tretjem pa 28,1 točke. Zadnji je bil po prvi seriji šesti, v drugi, v kateri je pihal močan veter v hrbet (približno dva metra na sekundo), pa z odličnim poletom stopil na tretjo stopničko odra za zmagovalce.

Peter v petek in soboto obrnil vrstni red

"Moj skok v poskusni seriji ni bil najboljši, vendar sem se nato osredotočil na tekmo in izboljšal svoja skoka. V drugi seriji smo zaradi vetra veliko čakali. Vedel sem, da bom potreboval boljši odskok z mize. Upam, da bom tudi jutri dobro nastopil," je po deseti zmagi v tej sezoni povedal Prevc, na katerega petkov padec Jurija Tepeša ni vplival: "Odpeljali so ga v bolnišnico, ga pregledali in ugotovili, da je z njim vse v redu. Boli ga rama, vendar je Jurij pravi borec."

Za razliko od petka, ko je bil četrti, je v soboto drugače tempiral skoke. Včeraj je bil odličen v poskusni seriji, nato mu na tekmi nista uspela perfektna poleta. Danes je bil pri poskusnem poletu nekoliko manj razpoložen in na tekmi pokazal, kaj zna. Obrnil je ploščo: "V bistvu je bilo res obratno kot včeraj. Malce sem pogledal v kamero, premislil, kako je skok videti skozi moje oči in glavo, ter kako bi moral biti videti v resnici. Nato je bilo lažje. Dobil sem nov fokus, kako skočiti, in dobro mi je uspelo."

"Ponosen sem, da sem v eni stvari kot Slovenec najboljši"

V Vikersundu je poletel do desete zmage v tej sezoni, skupno pa je že pri številki šestnajst, kar ga postavlja na sam vrh med Slovenci po številu zmag v svetovnem pokalu. Primož Peterka je zdaj s petnajstimi zmagami drugi, Primož Ulaga je skočil do devetih, Kranjec pa se lahko pohvali s šestimi.

"Ponosen sem, da sem v eni stvari kot Slovenec najboljši. To mi je uspelo, vendar mi to ne daje zagotovila, da bom jutri uspešen. Te lovorike bo treba dati na stran in se zbrati za skoke," je Prevc nemudoma stopil na trdna tla in misli že usmeril proti novim nalogam.

Kranjec tretjega mesta ni pričakoval, navdušen nad drugim poletom

Izjemno vesel je bil v soboto tudi petkov zmagovalec Kranjec, ki je bil zlasti zadovoljen s prebojem v drugi seriji, ko se je povzpel med najboljše tri: "Tretjega mesta nisem pričakoval, vendar sem drugi polet dobro opravil. Zelo sem vesel, ker sem imel po prvem poletu tako velik zaostanek in sem ga v drugem nadoknadil. In to v takšnih pogojih … V prvi sem imel najslabše od vseh in me je zato spodaj zmanjkalo, v drugo pa mi je uspel dober skok in sem se povzpel, zaradi česar sem zelo zadovoljen."

34-letni Kranjec je v skupni razvrstitvi poletov s 160 točkami na prvem mestu, Prevc pa na drugem zaostaja vsega deset točk. Z njunimi odličnimi uvrstitvami v Vikersundu in s pomočjo preostalih slovenskih skakalcev se je Slovenija povzdignila tudi v pokalu narodov in ima zdaj pred Nemčijo že 122 točk prednosti, Norvežani pa so na prvem mestu oddaljeni za 657 točk.

Izvrstno pa kaže Petru Prevcu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Praktično se že spogleduje z velikim kristalnim globusom, saj ima dvanajst tekem pred koncem že ogromnih 522 točk prednosti pred drugim Severinom Freundom, Kenneth Gangnes pa mu v hrbet gleda že za 574 točk.

Program v Vikersundu se bo nadaljeval tudi v nedeljo, ko bo še tretja preizkušnja na letalnici. Tekma se bo začela ob 16. uri, ob 14.30 pa bodo kvalifikacije.

Ne spreglejte