Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
30. 12. 2015,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Miran Tepeš Severin Freund Michael Hayböck skoki Oberstdorf

Sreda, 30. 12. 2015, 10.25

8 let

"Nemci bi morali v Oberstdorfu postaviti več mrež, da bi imel veter manjši vpliv"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na uvodni preizkušnji novoletne turneje je imel veliko dela tudi Miran Tepeš, ki operativno vodi tekmo. Razmere so namreč ob koncu krojile razplet pri vrhu, na katerem je stal Severin Freund.

Veter se je na prvi postojanki prestižne turneje poigral s skakalci. Na koncu sta bila velika srečneža Severin Freund in Michael Hayböck, ki sta bila po prvi seriji na petem oziroma šestem mestu. V drugi je namreč ob njunima nastopoma nenadoma zapihal veter v prsi in jima olajšal pohod na oder za zmagovalce.

Prehiteti ju ni mogel niti razpoloženi Peter Prevc, pri katerem se je veter spet obrnil in mu zapihal v hrbet. Vodilni po prvi seriji se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, čeprav bi ob normalnem poteku dogodkov slavil deseto posamično zmago.

"Na žalost se je veter v zadnji skupini spreminjal"

"Pihalo je iz strani. Včasih se je veter obrnil gor, drugič dol, večinoma je pihal v hrbet. Na žalost se je v zadnji skupini spreminjal, tako da je bilo kar težko. Veter se je umiril in razmere so se izboljšale. Čakali smo in zaradi varnosti znižali zalet. Nikoli ne moreš vnaprej vedeti, koliko se bodo razmere spremenile. Žirija vedno počaka od dve do tri minute in se nato odloči. Dobro je opravila svojo nalogo. Izravnava je tista, ki pomaga izničiti smolo in srečo. Na koncu smo morali nalet spet dvigniti, saj je prihajal veter od zadaj. Če ga ne bi spremenili, bi zadnji skakalci skakali le okoli 110 metrov," je o razmerah spregovoril Miran Tepeš, ki operativno vodi tekmo skakalcev in svetuje žiriji.

To sestavljajo tehnični delegat, njegov pomočnik in vodja tekmovanja, ki se odločijo, v kakšnih razmerah bodo nato spuščali skakalce.

"Mreže postavili le na mestu, kjer so stali trenerji, vendar bi jih morali več"

"Ni bilo prvič, da smo doživeli kaj takega z razmerami. To se pogosto dogaja. Od organizatorjev smo zahtevali, da postavijo mreže za veter. Nekaj malega so jih, vendar bi jih morali več, da ne bi bilo vse preveč odvisno od vetra. Z mrežami zapreš dotok hladnega zraka po dolini in razmere so bolj umirjene. Gostitelji so jih dali le nekaj okoli mesta, kjer so trenerji, vendar jih je bilo premalo. Miza je bila tako še mirna, nižje pa je veter kar precej vplival na rezultat," je razlagal Tepeš.

Freund je na primer ob dobrih razmerah skakal z devetega zaletnega mesta, naš Prevc pa v drugi seriji z dvanajstega, saj mu je ob nastopu pihal veter v hrbet. Nemec je dobil zaradi tega že 11 točk dodatnega naskoka. Povrhu vsega mu je v drugi seriji pihal še veter v prsi, tako da je prejel skoraj 27 točk več kot v prvi, kar mu je na široko odprlo pot do zmage. In kako žirija tekmovanja ve, za koliko spremeniti zaletno mesto? V grobem povedano razlika v hitrosti vetra za en meter na sekundo prinaša od tri do štiri zaletna mesta višje oziroma nižje.

Ne spreglejte