SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanja smučarska tekačica Nataša Lačen spet odhaja na olimpijske igre

2

termometer

Nataša Lačen, športnica z najbolj vpadljivim koroškim naglasom, je do razcveta Petre Majdič veljala za prvo damo slovenskega smučarskega teka. Junija spet odhaja na olimpijske igre.

Natašo Lačen smo v njeni domači Črni na Koroškem srečali med pripravo multimedije o njeni najbolj znani sokrajanki Tini Maze. Še vedno je gostobesedna, radoživa in še vedno ohranja tipični koroški naglas.

Danes dela kot športna pedagoginja na Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, kjer poučuje otroke s posebnimi potrebami, sicer goreče navijače Mazejeve, do leta 2012 pa je bila zaposlena v domačem smučarskem klubu Črna, kjer je skrbela za tekaško sekcijo.

"Z otroci delam individualno in tako tudi gledam nanje. Skušam jih navdušiti za šport. Pozimi jih učim teka na smučeh, deskanja in smučanja. Nekateri so prav po zaslugi Tine, ki jim daje veliko motivacijo, že prav dobri smučarji," je svoje varovance pohvalila Lačnova, nekdanja prva dama slovenskega smučarskega teka, ki je športno kariero uradno končala leta 2003. Leto dni po olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju, kjer je v zasledovalnem teku osvojila 23. mesto, in istega leta, ko je na svetovnem prvenstvu v dolini Val di Fiemme še zadnjič nastopila na velikem tekmovanju.

Ena od sedmih koroških olimpijcev junija spet odhaja na olimpijske igre

Lačnova je ena od sedmih olimpijcev, ki prihajajo iz Črne na Koroškem in so jim avgusta lani v tamkajšnjem muzeju postavili spominsko sobo. Črnolasa Korošica svoj kotiček zaseda v družbi z že prej omenjeno Tino Maze, nekdanjimi alpskimi smučarji Katjušo Pušnikom, Mitjo Kuncem in Alešem Gorzo ter skakalcema Drago in Danilom Pudgarjem.

Čar olimpijskih iger je okusila dvakrat, leta 1998 v Naganu in leta 2002 v Salt Lake Cityju, junija letos ga bo okušala ponovno. V nekoliko drugačni obliki.

"Z ekipo športnikov s posebnimi potrebami se junija odpravljam na specialne olimpijske igre v Los Angelesu. Tam bom v vlogi trenerke plavanja," ponosno pripoveduje Lačnova. "V ekipi je tudi nekaj otrok iz našega centra. En plavalec, ena igralka namiznega tenisa in štirje nogometaši. Noro se že veselijo potovanja," pravi Lačnova, ki ostaja na Koroškem, kjer si je ustvarila tudi družino. Dveletni Maks in petletna Azra že zagnano stopata po njenih snežnih stopinjah, a ju Lačnova želi obvarovati pred pastmi vrhunskega športa in bi ju raje zadržala v rekreativnih vodah.

Ostaja stara dobra Nataša Lačen

Lačnova priznava, da nikoli ni veljala za zgleden primer vrhunske športnice. "Ko sem dosegla dober rezultat, sem se šla raje ven zabavat, kot pa počivat," pravi. Tekmovanj in treningov, večino jih je opravila v Ratečah pri Kranjski Gori, sploh ne pogreša, ji pa manjka potovanj. Kompenzira jih s popotovanji z lastnim avtodomom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin