Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
7. 9. 2017,
11.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec Žan Grošelj Jakob Špik Klemen Bergant

Četrtek, 7. 9. 2017, 11.17

6 let, 6 mesecev

Priprave slovenskih smučarjev

Na koncu sveta so dobili, kar so želeli

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

"Z opravljenim delom sem zadovoljen. Res pa je, da fante do začetka sezone čaka še veliko dela," ob koncu zajetnega sklopa priprav v Ushuaii v Argentini poudarja trener ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant, ki obžaluje le dejstvo, da je zaradi težav s hrtom del treningov izpustil Jakob Špik.

Klemen Bergant (še) ne želi pretirano hvaliti Kranjca in Hadalina. | Foto: Sportida Klemen Bergant (še) ne želi pretirano hvaliti Kranjca in Hadalina. Foto: Sportida

Medtem ko je moška ekipa za hitri disciplini zakorakala v drugo polovico priprav v La Parvi v Čilu, pa se je tehnična vrsta že vrnila iz Argentine. Tam je glavni trener Klemen Bergant na ognjeni zemlji v Ushuaii, kjer se zaradi geografske lege na skrajnem koncu južnoameriškega jezika turistični delavci radi pohvalijo, da so kraj na koncu sveta, štiri teden uril reprezentančna prvokategornika Žana Kranjca in Štefana Hadalina ter okrepitvi iz ekipe evropskega pokala Žana Grošlja in Jakoba Špika. Z izjemo zadnjega, ki je zaradi težav s hrbtom izpustil zadnji teden treningov, je za "tehničarji" kar 18 smučarskih dni

"Opravili smo občutno več dela kot lani, ko smo trenirali v Čilu. Tokrat se namreč fantje niso udeleževali tekem. Smučali so v raznolikih pogojih. Mraz, sneg, dež … Zaradi vremena smo izgubili le en dan. S treningi sem zadovoljen, predvsem zaradi kontinuitete dela. Želim pa ostati kritičen, zato poudarjam, da je še veliko prostora za napredek in čistejše izvedbe," je črto pod tradicionalno smučarsko najbolj zgoščen del poletnih priprav potegnil trener Klemen Bergant, ki je dal seveda poudarek na obeh tehničnih disciplinah, čeprav je treninge popestril tudi s superveleslalomom.

Video: kako trenira Štefan Hadalin?

Dobili so, kar so želeli

"V Argentini smo dobili, kar smo želeli. Če treniraš 18 dni, je seveda težko pričakovati, da se bodo vsi tekmovalci prav vsak dan vozili dobro. A če potegnem črto, sem lahko zadovoljen. Napredek je velik. Imeli smo tudi manjši vpogled v tuje tabore, saj so bili v Ushuaii tudi Italijani in Francozi. Kakšne revolucije nisem videl," ocenjuje Bergant, ki bo tudi v prihodnje stavil predvsem na Kranjca in Hadalina.

Vseeno ne skriva, da je tudi Žan Grošelj vidno napredoval, kar vliva upanje na širitev slovenske ponudbe na tekmah najvišje ravni. "Grošelj je zelo napredoval. Dvignil je smučarsko raven. Na izjemno zahtevnih terenih sicer še zaostaja za najboljšima v ekipi. Če pa sta teren in snežna podlaga nekoliko lažja, je že povsem konkurenčen. Govorim za obe disciplini, čeprav velja dodati, da je bolj napredoval v veleslalomu kot v slalomu," pravi šef (vele)slalomistov.

Video: kako trenira Žan Kranjec?

Pogled proti Söldnu

Za prvega slalomskega aduta Hadalina in veleslalomskega specialista Kranjca so bili treningi pomembni tudi zaradi lovljenja ritma z novim serviserjem Barnabo Greppijem, za nameček pa je prvi spomladi zamenjal opremljevalca smuči (Völkl - Rossignol). "Hadalin se je celo hitreje ujel z novo opremo. Kranjec je imel nekaj težav, zato se je vrnil na lansko nastavitev, kar je obrodilo sadove," pravi glavni trener, ki smuči ne bo prav dolgo zadrževal na suhem.

Vrnitvi v domovino sicer sledita regeneracija in kakšen kondicijski trening. Že 18. septembra pa se ekipa seli na enotedenske priprave v Saas Fee. V začetku oktobra pa smučarji upajo, da se bodo lahko vrnili tudi na avstrijske ledenike. Takrat bo kmalu predvsem Kranjec že bolj odločno pogledoval proti Söldnu, kjer bo že tradicionalno na sporedu uvodni veleslalom sezone (29. 10.). Kdo se bo prvemu veleslalomistu pridružil na uvodni tekmi, še ni znano. Bržčas pa bo trenersko vodstvo izbiralo med Hadalinom in Miho Hrobatom iz ekipe za hitri disciplini.

Ne spreglejte