Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 3. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Gian Franco Kasper Lahti 2017

Nedelja, 5. 3. 2017, 15.00

6 let, 7 mesecev

Kasper: V Lahtiju ni bilo nobene napake

"Močno sem se potrudil, da bi našel kaj, kar ni bilo v redu, a nisem našel ničesar"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Gian Franco Kasper | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nordijsko smučarsko svetovno prvenstvo, ki se danes končuje v finskem Lahtiju, je predsednik krovne smučarske zveze Fis Gian Franco Kasper ocenil za odlično. V sklepni oceni je dejal, da ni bilo nobene napake in da so Finci močno popravili vtis z zadnjega takšnega tekmovanja, ki so ga gostili pred 16 leti.

V nedeljo se 51. nordijsko svetovno prvenstvo končuje z moško preizkušnjo na 50 kilometrov. Fis je že pred zadnjim dejanjem izrazila zadovoljstvo, tudi zaradi 180.000 prodanih vstopnic in 170 dopinških testov, ki so bili vsi negativni.

"Kar močno sem se potrudil, da bi našel kaj, kar ni bilo v redu. A nisem našel ničesar," je prireditelje pohvalil Kasper in poudaril, da so ti opravili odlično delo: "Pomembno pa je tudi, da so medalje osvojili športniki iz 11 držav. Za nas je širina izjemno pomembna."

Le dve minuti zamude

Podobno kot predsednik Fis je bil tudi vodja lokalnega organizacijskega odbora Janne Leskinen zadovoljen, da so SP spravili pod streho s tako pozitivnim izkupičkom. "Vse je šlo po načrtih. Če natančno pomislim, smo imeli na eni skakalni tekmi dve minuti zamude. To pa je tudi vse. Uspešni smo bili na vseh področjih, ne samo na športnem, tudi naši gostje so bili zadovoljni, imeli smo veliko navijačev."

"Vse je šlo po načrtih. Če natančno pomislim, smo imeli na eni skakalni tekmi dve minuti zamude." | Foto: Reuters "Vse je šlo po načrtih. Če natančno pomislim, smo imeli na eni skakalni tekmi dve minuti zamude." Foto: Reuters

Dopinške kontrole

Pomemben del pri uspehu predstavlja tudi boj proti dopingu. Ko so bili nordijski smučarji nazadnje na SP južnem Finskem, je leta 2001 tekmovanje zasenčil škandal domače ekipe, po kateri so suspendirali šest tekačev zaradi uporabe prepovedanih pospeševalcev krvne plazme HES. Zdaj teh težav ni bilo, vsaj tekaški del finske reprezentance (skoki so že dolgo v zatonu) pa se Finci uspešno vračajo: na tem SP sta zlato in srebro v teku priborila Iivo Niskanen in Krista Parmakoski.

Generalna sekretarka Fis Sarah Lewis je predstavila številke pri dopinških testiranjih: 114 so jih izvedli izven tekmovanj, 170 na tekmovanjih, 121 je bilo urinskih, 31 krvnih, 18 pa testov bioloških potnih listov športnikov.

Ne spreglejte