Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
19. 3. 2012,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Lindsey Vonn

Ponedeljek, 19. 3. 2012, 11.04

8 let

Massi kuje načrt za napad na Vonnovo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Andrea Massi, ideolog in motor tabora najboljše slovenske smučarke Tine Maze, se je takoj po sezoni lotil analize in iskanja manevrskega prostora.

Taboru Tine Maze pravzaprav po vsakoletnem premikanju mejnikov že sami rezultati ponujajo cilje pred novimi tekmovalnimi obdobji. Logika je v osnovi zelo preprosta in prvinska. Najboljša slovenska alpska smučarka je v treh letih v skupnem seštevku svetovnega pokala zabeležila četrto, tretje in drugo mesto. Prav zato je spogledovanje z nadaljevanjem uspešne zgodbe in napadom na veliki globus povsem logično in naravno, čeprav bi bil to bržčas največji projekt v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, ovira pa poleg vseh finančnih in kadrovskih preprek izjemno velika – Lindsey Vonn. ''Letos je bila nepremagljiva. Bila je preveč dominantna v hitrih disciplinah,'' priznava Mazejeva, ki je seveda lahko ponosna na pravkar končano sezono, v kateri pa so ji šle v nos tudi številne težave. V delu sezone se je celo ustvarjal občutek, da je pravi magnet za vse težave. Drugače bi si le težko razlagali ''napad'' ruskega snemalca v Sočiju, "afero perilo", bitke s SZS, zdravstvene težave … Za stoodstotno posvečanje treningom in tekmam pa je bilo nekoliko preveč nestabilnosti tudi znotraj Tinine ekipe. "V prihodnje bi imela rada več konstantnosti. Pri tem mislim predvsem na fizioterapevta in serviserja. Te stvari bi mi prinesle več miru. Letos sem ob spremembah potrošila preveč energije. Sem človek, ki prisega na ustaljen ritem, zato se na spremembe prilagajam težje kot kdo drug," razmišlja Mazejeva.

O večji stabilnosti ekipe razmišlja tudi Andrea Massi. Prav zato bi rad fizioterapevtki Nežki Poljanšek namenil status polnokrvne članice "team to aMaze", zadržal Livia Maggonija, za katerega pravi, da je zvest, predan in strokovno podkovan sodelavec, hkrati dokončno rešil vprašanje serviserja, kar bo seveda lahko opravil v komunikaciji z opremljevalcem, in kot piki na i zasedbi dodal še novega člana. "Letos smo imeli nekaj težav s pomanjkanjem konkurenčnega materiala v specifičnih pogojih z ekstremno nizkimi temperaturami in suho snežno podlago. Ekipo bo treba sestaviti nekoliko drugače. Da, potrebujemo dodatno pomoč, saj je tako naporno delo za vse nas zelo nevarno. Na tekmah bijemo bitko 2:7 ali 2:8, a vseeno zmagujemo. Prav zato se moramo okrepiti. To bo težka odločitev. Tina pa potrebuje tudi še manjši mentalni korak naprej. Teh je bilo v zadnjih letih res veliko. Spremenila se je v vrhunskega športnika. Narava ji je dala nadarjenost. Na tem je gradila," pravi Massi in že napoveduje testiranje opreme. "Tekmovalka ne sme imeti v glavi občutka, da nima najboljših smuči. Ko bo imela vse najboljše, bo treba razmišljati o premagovanju 'kanibala' – Lindsey Vonn," še dodaja italijanski strokovnjak, ki seveda ne skriva, da bojevanje z najboljšimi smučarkami ni poceni. Prav zato upa, da se bo v kratkem sestal s predstavniki Smučarske zveze Slovenije in se dogovoril o sodelovanju na tej ravni ter se nato lotil sestave proračunske piramide za novo pripravljalno obdobje. "Lotimo se dela. Prosim pa vse, naj se ne govori več o številkah. Iz pisarn je lahko manipulirati s številkami. Tudi nas je zelo enostavno napadati. Nimamo časa za branjenje. A tudi ne vem, zakaj bi se branili. Imam čisto vest. V štirih letih sem dal vse od sebe. Livio Maggoni je dal vse. No, z več kot 1400 točkami je dala vse tudi Tina," je še dodal Massi.

Ne spreglejte