Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
6. 1. 2016,
10.41

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zlata lisica Mitja Dragšič Srečko Vilar Tina Maze Ana Drev Maribor

Sreda, 6. 1. 2016, 10.41

4 leta, 8 mesecev

Mariborsko topništvo za Zlato lisico

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prevetrena organizacijska ekipa, v kateri je kot vodja tekmovanja prvič tudi nekdanji slalomist Mitja Dragšič, se pospešeno pripravlja na 52. Zlato lisico, od katere nas loči še 24 dni.

Če mariborski nogometni navijači zaradi antagonizma največjih mest in obeležij večnega tekmeca, Olimpije iz Ljubljane, ne obožujejo zelene barve, pa ji vsaj v zimskih mesecih niso naklonjeni niti organizatorji Zlate lisice. Zeleno Pohorje je namreč v zadnjih letih povzročalo preglavice prirediteljem ženske tekme svetovnega pokala in je "lisičke" nekajkrat pregnalo tudi na Gorenjsko. Prav zaradi tega so Mariborčani te dni še toliko bolj veseli naravne pošiljke snega in dovolj nizkih temperatur, ob katerih snežni topovi debelijo snežno odejo vse od štarta veleslalomske proge do ciljnega radvanjskega izteka ob hotelu Arena.

Dva tedna do snežne kontrole

Dobre tri tedne pred (vele)slalomskim programom so snežne razmere na zgornjem delu proge že zelo zadovoljive, te dni pa ob pripravi dodatnih snežnih deponij pospešeno pripravljajo slalomski del proge. Mariborčani so prepričani, da bodo uradno snežno kontrolo, ki jo bo 21. januarja kot pooblaščenec Mednarodne smučarske zveze opravil Filip Gartner, pričakali dobro pripravljeni in takrat dobili tudi zeleno luč za sklepna dela ter organizacijo tekem.

Mitja Dragšič prvič v vlogi vodje tekmovanja

"Pogled na Pohorje je obetaven. Hladni val je prišel pravočasno," ob pogledu na delujoče topove zadovoljno kima nekdanji smučarski reprezentant in zdaj trener v mariborskem Braniku Mitja Dragšič, ki se letos prvič predstavlja v vlogi vodje tekmovanja. Na tem mestu je po dolgih letih zamenjal Gorazda Bedrača.

"Vsekakor gre za velik izziv, s katerim pa sem se se veliko lažje spopadel zaradi izjemno izkušene ekipe, ki je že dolga leta vpeta v Zlato lisico," poudarja nekdanji slalomist, ki se bo v prihodnje naslanjal predvsem na vodjo zasneževanja Milana Šmona in dolgoletnega prvega moža priprave prog Andreja Rečnika.

Lisičji ples za debel milijon evrov

Zamenjava se je zgodila tudi na čelu organizacijskega komiteja, kjer je dozdajšnjega predsednika Draga Cotarja zamenjal predsednik uprave Zavarovalnice Maribor David Kastelic. Večino niti pa še naprej v rokah drži generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar, ki zagotavlja, da tudi pisarniške priprave na dogodek potekajo nemoteno.

"Glavnina pogodb je podpisana, tako da skrbi za proračun v višini 1,1 milijona evrov ni. V finančni strukturi bo spet 70 odstotkov tujih sredstev iz naslova dogovora z marketinško agencijo Infront, preostalih 30 odstotkov pa smo zagotovili sami," dodaja Vilar.

Domača zmaga: misija nemogoče

Del prihodkov si Mariborčani obetajo tudi od prodaje vstopnic, čeprav se zavedajo, da so letos ostali brez glavnega magneta – Tine Maze. "To je res, a zadnji rezultati naših deklet vlivajo upanje," ocenjuje Dragšič, ki je imel pri tem v mislih predvsem tercet slalomistk s točkami v Santa Caterini in veleslalomsko preobrazbo Ane Drev. Ta je na zadnjem veleslalomu svetovnega pokala celo vodila po prvi vožnji, a nato odstopila.

"No, boš pa zmagala v Mariboru," je Drevovi v Lienzu dejala ena najboljših smučark svetovnega pokala Tina Weirather. Anin odgovor? "Od vseh štirih veleslalomov, ki me čakajo, je prav zmaga v Mariboru največja misija nemogoče. Tista proga mi resnično ni pisana na kožo, saj se bolj kot na drsalne sposobnosti zanašam na tehnično znanje. Vseeno bom storila vse za dober rezultat pred domačimi navijači," pravi najboljša slovenska veleslalomistka.

Ne spreglejte