Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
16. 12. 2015,
12.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lindsey Vonn svetovni pokal

Sreda, 16. 12. 2015, 12.30

6 let, 7 mesecev

Lindsey Vonn v lovu za novimi mejniki

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriška smučarka Lindsey Vonn resda ni bila najhitrejša na prvem uradnem treningu pred sobotnim smukom svetovnega pokala v Val d'Iseru, a si vseeno obeta nadaljevanje šampionskega niza.

Kanadčanka Larisa Yurkiw, ki v svoji karieri še ni dobila preizkušnje svetovnega pokala, je bila nekoliko nepričakovano najhitrejša na prvem od dveh uradnih treningov pred sobotnim tretjim smukom nove sezone svetovnega pokala v Val d'Iseru. Na 2,9 km dolgi progi Oreiller Killy je za desetinko sekunde prehitela Avstrijko Nicole Schmidhofer, tretja pa je bila z zaostankom 21 stotink sekunde prva favoritinja bližajoče se preizkušnje in zmagovalka zadnjih treh smukov svetovnega pokala Lindsey Vonn, ki se je tudi v Franciji znašla v središču pozornosti.

Odprta pot do petega globusa

Čeprav je izpustila kar tri od uvodnih štirih tekem nove sezone, na eni pa je odstopila, je prav 31-letna Američanka v največji meri zaznamovala dozdajšnji del sezone. S štirimi zaporednimi zmagami (dobila je vse tri hitrostne preizkušnje v Lake Louisu in nato nekoliko nepričakovano še veleslalom v Aareju) Vonnova vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za nameček se je njena rojakinja in najostrejša tekmica v boju za veliki globus Mikaela Shiffrin pretekli teden poškodovala, tako da se je Vonnovi odprla prava avtocesta do pete zmage v skupnem seštevku. Že pred tem je namreč ostala brez dveh velikih tekmic – poškodovane Anne Fenninger in Tine Maze, ki se je vsaj za eno leto umaknila s tekmovalnih prog.

Nove zmage, novi mejniki

Poleg potrebnih točk, ki jih mora kljub opustošeni konkurenci zbrati za končno zmagoslavje, bodo Vonnovo na prihajajočih tekmah motivirali tudi zgodovinski mejniki. Z 71 zmagami je prepričljivo prva na večni lestvici zmagovalk, ob vrhunski formi pa se vse bolj dosegljiv zdi tudi dosežek Ingemarja Stenmarka, ki ima na svojem računu 86 zmag.

Zanimiv pa je tudi pogled na večne lestvice v posamičnih disciplinah. S 25 zmagami je Američanka najboljša superveleslalomistka v svetovnem pokalu, zdaj pa se ji nasmiha še smukaški prestol. Annemarie Moser-Pröll je namreč dobila 36 smukov svetovnega pokala, Vonnova zgolj enega manj. Z njo bi se torej lahko izenačila že v soboto.

Dan pred tem bo sicer v Val d'Iseru na sporedu prva ženska kombinacija nove sezone, francoska turneja pa se bo končala z nedeljskim veleslalomom v Courchevelu.

Ne spreglejte