Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
22. 10. 2011,
16.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ted Ligety

Sobota, 22. 10. 2011, 16.37

7 let, 12 mesecev

Ligetyjeva kvota najnižja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V temni senci začetka velikega boja za moške globuse svetovnega pokala bo Janez Jazbec skušal prekiniti sramoten veleslalomski trend slovenske reprezentance.

Čeprav je Ted Ligety kot najboljši svetovni veleslalomist zadnjih let v Söldnu kot po pravilu nastopal zelo dobro, pa ledeniške skulpture za zmago še nima. V boju za zmago je bil do odpovedi tudi pred letom, pred tem pa je tri zaporedne sezone stal na stopničkah. Zato ne čudi, da letos meri na sam vrh, tja pa ga uvrščajo tudi stavnice. ''Če me vprašate, ali bi rad zmagal, bom seveda odgovoril pritrdilno, '' pravi Američan in dodaja: ''Zadovoljen pa bom že s ponovno uvrstitvijo na stopničke. Tudi to bili dober začetek sezone, predvsem pa dokaz, da znova spadam med najboljše.''

Ob Ligetyju v ožji krog favoritov sodita še Švicar Carlo Janka in Norvežan Aksel Lund Svindal, ki bi prav tu lahko začela biti veliki boj z Ivico Kostelićem za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Visoko bodo prav gotovo merili tudi Francozi in seveda domačini s Philippom Schörghoferjem. Ob tem je za dodatno vznemirjenje poskrbel še predsednik Avstrijske smučarske zveze Peter Schröcksnadel, ki se je obregnil ob vse tesnejše sodelovanje Söldna in tukajšnje turistične organizacije z ameriškimi smučarji.

Edini slovenski predstavnik na nedeljski moški veleslalomski preizkušnji v Söldnu je bil po treningu na tekmovalni strmini zadovoljen s podlago. Po odstranjeni zgornji plasti snega, ki je zapadel v tem tednu, se je namreč na površju pokazal čvrstejša podlaga, za kar so z vbrizgavanjem vode poskrbeli organizatorji. ''Tudi dekleta niso imela težav. Verjamem, da bo možno tudi pri moji štartni številki nastopiti dobro,'' dan pred svojim drugim söldenskim nastopom razmišlja Janez Jazbec, ki bi se z želeno uvrstitvijo v finale učvrstil v reprezentanci ter Sloveniji bržčas priboril dodatno veleslalomsko kvoto. A pravega pritiska zaradi tega ne čuti. ''Ni prave treme. Zadnji treningi so mi uspeli. Tudi ob smučanju po tekmovalni progi sem se dobro počutil. Dobro se spominjam tudi lanske tekme, ko mi je uspel soliden nastop z eno napako v spodnjem delu. Čutim, da sem letos predvsem po psihološki plati bolje pripravljen. Tudi na tehnični ravni ni bilo težav, tako da si obetam dober nastop. Vem pa, da mi uspeh prinaša le napad,'' pravi Jazbec, edini veleslalomsko še aktivni slovenski reprezentant s točkami v svetovnem pokalu. Skupaj z Alešem Gorzo sta jih osvojila decembra leta 2009. Vse odtlej pa slovensko smučanje zaman čaka na smučarja s točkami v bazični disciplini.

Ne spreglejte