Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
9. 10. 2015,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ana Drev Sölden Katarina Lavtar Tina Maze

Petek, 9. 10. 2015, 12.26

8 let

Ledeniški nastop Ane Drev pod vprašajem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po zamrznitvi kariere Tine Maze utegne ženska smučarska reprezentanca čez dva tedna na uvodno tekmo nove sezone v Sölden odpotovati še brez druge najboljše veleslalomistke zadnjih let Ane Drev.

Namesto piljenja forme pred tradicionalnim odprtjem nove sezone svetovnega pokala na ledeniku Rettenbach nad Söldnom (24. 10.) Ana Drev, po umiku Tine Maze prva slovenska veleslalomska violina, že slaba dva tedna s povišano telesno temperaturo leži v postelji. Stara znanka ledeniške preizkušnje, na kateri je prvič nastopila že pred 14 leti, se namreč nikakor ne more otresti skrivnostne viroze, zato priznava, da je njena pot v tirolsko dolino Ötz vse bolj vprašljiva.

"Zdravniki ne znajo pojasniti, za kakšno virozo gre, predvsem pa ne, kako bi se postavila na noge," pravi 30-letna Šmarčanka, ki se dobro zaveda, da je söldenska tekma zaradi dolge strmine in visoke nadmorske višine ena najtežjih v svetovnem pokalu. "Upam na najboljše. Rada bi se priključila reprezentančnim sotekmovalkam, ki bodo prihodnji teden trenirale v Pitztalu. Če pa bom še naprej ležala, si nikakor ne predstavljam, da bi se po treh tednih ležanja iz postelje podala na štart," pripoveduje 23. veleslalomistka svetovnega pokala, ki bi morala čez dobra dva tedna kot prva Slovenka prebiti led nove sezone.

Do konca kariere le še v veleslalomu

Morebitna odpoved nastopa v Söldnu bi Drevovo še toliko bolj prizadela, ker vztraja pri odločitvi o tem, da bo do konca kariere nastopala zgolj še na veleslalomih, kar pomeni, da ima v najboljšem primeru na koledarju le devet nastopov. "Po septembrskem treningu v družbi moške reprezentance v Saas Feeju sem bila zelo optimistično razpoložena. Čutila sem, da mi do želene veleslalomske pripravljenosti manjkajo le še malenkosti. Tudi nedavni prvi treningi v Hintertuxu so se mi posrečili, zato je bilo te težave še toliko težje sprejeti," pripoveduje dvakratna olimpijka.

Prvi adut Katarina Lavtar?

Če se bo uresničil črn scenarij in Drevova ne bo nared za oktobrski začetek sezone, bo vloga najboljšega slovenskega železa v ognju pripadla Katarini Lavtar, ki je predlani prav v Söldnu osvojila svoje prve točke svetovnega pokala, v pretekli sezoni pa si na tekmah nižje ravni občutno popravila štartno izhodišče, tako da bo lahko nastopila takoj za najboljšo trideseterico. Ob tem priznava, da so njeni cilji še precej višji, s prvo tekmo pa se želi podati na pot uresničevanja teh.

"Čutim, da so poletne priprave, kljub omejenosti, s katerimi se moramo v naši reprezentanci pač sprijazniti, pripomogle k mojemu napredku. Z zadnjimi treningi bi rada dosegla stabilnejšo formo, in to že na prvi tekmi," pravi 27-letna Gorenjka, ki o konkretnih ciljih ne želi razpredati, a ne skriva, da segajo višje od zgolj uvrstitve med dobitnice točk.

Veliko "zanimanje" za ledeniško vizo

Poleg Drevove in Lavtarjeve ima vozovnico za Sölden v žepu tudi Tina Robnik, ki upa, da bo obstala med najboljšo veleslalomsko stoterico. Za četrto mesto pa se bodo prihodnji teden v Pitztalu udarila preostala dekleta. Med kandidatkami za nastop na prvi tekmi nove zime so predvsem Ilka Štuhec, Ana Bucik, Maruša Ferk in Vanja Brodnik.

Prosto ledeniško vizo pa bo moral podeliti tudi glavni trener moške reprezentance Klemen Bergant. Ta bo na ledenik zanesljivo poslal najboljšega slovenskega veleslalomista zadnjih sezon Žana Kranjca, za drugo prosto mesto pa kandidirajo preostali specialisti za tehnični disciplini in član ekipe za hitri disciplini Klemen Kosi.

Ne spreglejte