Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2011,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin

Ponedeljek, 14. 11. 2011, 15.53

8 let

Lani Jakov Fak, letos Ekaterina Račkalova?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V svetovnem biatlonskem pokalu ima Slovenija kvoto petih tekmovalcev in štirih tekmovalk. V moški vrsti je kandidatov za omenjena mesta kar sedem, v ženski zaenkrat le dve.

Vsaj v začetku sezone, ki se 30. novembra začenja v Östersundu na Švedskem, bosta bržkone nastopili le Teja Gregorin in Andreja Mali. Veteranka Tadeja Brankovič Likozar tekmovalne upokojitve sicer še ni uradno naznanila, a mesta v reprezentanci zanjo bržčas ne bo in lahko pričakujemo, da bo to storila prav kmalu. Kljub vsemu pa trener Tomaš Kos upa celo na sestavo ženske štafete.

"Verjetno bosta na začetku tekmovali le Teja Gregorin in Andreja Mali. Lili Drčar je pokazala napredek, če se nam bo posrečilo, pa se lahko zgodi, da bomo sestavili tudi štafeto," pravi češki strokovnjak, o morebitni četrti reprezentantki pa: "Zaenkrat je morda še prezgodaj govoriti o Evi Urevc, a je tudi ona že trenirala z A ekipo, druga stvar pa je morebitna ruska pomoč." Ta "ruska pomoč" je mlada, 20-letna Ekaterina Račkalova, ki te dni pridno trenira na Pokljuki in čaka na slovensko državljanstvo, ki bi ji omogočilo nastop v slovenskem dresu. V slovenski reprezentanci so zaradi izkušenj s prestopom Jakova Faka tokrat zelo previdni in mladi Rusinji ne nudijo popolnega "servisa", vse stroške bivanja in treningov na Rudnem polju si tako plačuje sama, a bo, ko si uredi status, v reprezentanci seveda dobrodošla. "Ne vem točno, kako je z njenim pridobivanjem državljanstva, morda se je zapletlo, saj te stvari ne gredo nikoli enostavno," pravi Kos in dodaja: "Če ji že ne bo uspelo do zime, pa upamo, da se nam bo lahko pridružila kasneje. Dokler nimamo papirjev v rokah, je težko govoriti. Lahko sicer delamo neke scenarije, a stoodstotno nanjo ne moremo računati."

Račkalova je bila članica ruske mladinske reprezentance, na lanskem evropskem prvenstvu v Otepääju na Finskem pa je za las ostala brez medalje, a za člansko rusko reprezentanco očitno ni bila dovolj zanimiva. "Imel sem možnost izvesti strelski trening, na katerem je pokazala, da je strelka, ki ima odlično osnovo," morebitno okrepitev ocenjuje Kos: "Vidi se, da je začela streljati pod strokovnim vodstvom. Teh strokovnjakov imajo v Rusiji ogromno. Bila je v mladinski reprezentanci in nedvomno ima vse atribute, ki delajo strelce strelce. Tekaško nimamo nobene primerjave. Udeležila se je državnega prvenstva in bila nekje na nivoju Lili Drčar, ampak Lili je naredila velik napredek. Če bi se poklopilo, bi imeli štafeto."

"Pri sestavi štafete je že možno menjati tekmovalce"

S sestavo štafete pa ne bo prav nobenih težav v moški vrsti. Slovenija lahko v svetovnem pokalu nastopa s petimi tekmovalci, za mesta v reprezentanci pa bo kandidiralo kar sedem biatloncev. Medtem ko imajo Jakov Fak, Klemen Bauer in Janez Marič mesto v njej zagotovljeno, pa se bosta morala Peter Dokl in Vasja Rupnik ves čas dokazovati, saj na vrata A reprezentance že trkata Vid Vončina in Simon Kočevar.

"V začetku sezone bomo ostali pri tem, kar smo imeli v prejšnji. Se pravi, prvo tekmo svetovnega pokala bosta izpustila Vid Vončina in Simon Kočevar, za naslednje tekme pa bomo še videli. Omenjena se bosta udeležila tekem IBU pokala, in bomo videli, kakšno bo stanje, forma, kako se bosta znašla na tekmah … Če bodo vsi tekmovalci zdravi in ne bo drugih dejavnikov, bo na tekmo odšla ekipa brez teh dveh," nam je pričakovanja vodstva reprezentance razkril Kos, ki ga tovrstna "gneča" seveda veseli: "Stanje v moškem delu reprezentance je zadovoljivo, ni ravno odlično, a za državo z majhno bazo tekmovalcev, solidno. Zdaj se že da malo kombinirati, denimo pri sestavi štafete je možno menjati tekmovalce."

Kočevar je bil član mešane štafete (v njej še Eva Urevc, Lili Drčar, Anže Povirk), ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v poletnem biatlonu osvojila srebrno odličje, medtem ko se Vončina že nekaj časa pojavlja v kombinacijah glavnega trenerja Uroša Velepca. "Vid je v članski kategoriji malce dlje, imeli smo ga priložnost spremljati že lani, kar se tiče streljanja je ogromno napredoval. Pridobil je zanesljivost in samozavest. Na tistih težjih treningih in kontrolnih tekmah je pokazal velik napredek. Simon Kočevar pa je prvo leto v članski kategoriji. Strelsko je že dokazal, da sodi med najboljše biatlonce, a bo potreboval kakšno leto ali dve, da tudi tekaško doseže tisto raven, ki jo od njega pričakujemo. Ampak to je pač stvar evolucije, to je normalno. Ne more kar takoj priti na vrh," nam je še pojasnil Tomaš Kos.

Ne spreglejte