Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
22. 2. 2017,
15.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

pokal Vitranc Jakob Špik Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin Klemen Bergant

Sreda, 22. 2. 2017, 15.23

6 let, 6 mesecev

Lahko se kosata z najboljšimi, toda …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Deset dni pred pokalom Vitranc je v slovenskem smučarskem taboru pozornost namenjena predvsem Žanu Kranjcu in Štefanu Hadalinu, ki prav te dni z reprezentančnimi sotekmovalci preizkušata podkorensko strmino.

Ko so prvi rekreativni smučarji nekaj minut čez deveto uro že preizkušali podkorensko strmino, so trenerji slovenske, ruske, italijanske, hrvaške in avstrijske ekipe že pospravili vse količke. Njihov delovnik na terenu se je namreč začel ob 6.30. Pol ure pozneje je smučarje že čakala postavljena proga, nato pa dvourni trening, eden zadnjih na tekmovalni strmini pred 56. pokalom Vitranc, ki bo na sporedu 4. in 5. marca.

Premor so zamaknili  Klemen Bergant stavi predvsem na Štefana Hadalina in Žana Kranjca. | Foto: Sportida Klemen Bergant stavi predvsem na Štefana Hadalina in Žana Kranjca. Foto: Sportida

"Ni ravno skladno z doktrino dobrega tekmovalnega športa, da smo ekipo na teren poslali dober dan po koncu svetovnega prvenstva. A nismo imeli druge izbire. Vremenska napoved nam je bila naklonjena le med torkom in četrtkom. Premor, ki bi ga morali imeti tekmovalci, pa sledi ob koncu tedna," pravi glavni trener slovenske reprezentance Klemen Bergant, ki je bil po sredinem treningu v skrbeh predvsem zaradi izpahnjene rame Jakoba Špika.

Špiku je Bergant želel nameniti štarta v obeh disciplinah. Podobno tudi Žanu Kranjcu, Štefanu Hadalinu in Mihi Hrobatu, medtem ko je preostala štartna mesta želel razdeliti med Martina Čatra, Žana Grošlja in Aljaža Dvornika.

Žan Kranjec se je letos prebil med veleslalomske prvokategornike. | Foto: Sportida Žan Kranjec se je letos prebil med veleslalomske prvokategornike. Foto: Sportida

Po desetletju čas za konec črnega niza

Letos slovenska reprezentanca domači tekmi pričakuje še nekoliko bolj neučakano. Tako najboljši veleslalomist Kranjec, ki se je dvakrat na tekmah svetovnega pokala zavihtel na četrto mesto, kot tudi prvi slalomski adut Hadalin, deseti s svetovnega prvenstva, sta z vidnim smučarskim in očitnim rezultatskim napredkom vlila upanje na najboljši domači izkupiček po dolgih letih.

Slovenska reprezentanca že vse od leta 2007 domačega tehničnega dvojčka ni končala s točkami ne v veleslalomu ne v slalomu. Oba glavna aduta imata v nogah precej več kot zgolj točke, a se pri obeh pojavlja "toda". Hadalin bo namreč po vsej verjetnosti tudi na domači tekmi nastopil z visoko štartno številko (rešila bi ga ena odpoved slalomista iz najboljše trideseterice), tako da bo njegov domet odvisen tudi od razmer na progi, Kranjec pa na svetovnem prvenstvu in zadnjih treningih ni našel želenih občutkov.

V svoji prvi pravi članski sezoni se je Štefan Hadalin šestkrat prebil med dobitnike točk. Se bo tudi v Kranjski Gori? | Foto: Sportida V svoji prvi pravi članski sezoni se je Štefan Hadalin šestkrat prebil med dobitnike točk. Se bo tudi v Kranjski Gori? Foto: Sportida

Bergant: Lahko se kosata z najboljšimi

"S posameznimi vožnjami sta tako Štefan kot Žan dokazala, da sta se sposobna kosati z najboljšimi. Uspelo jima je nekaj velikih korakov. Zdaj ju čakajo še najtežji. Pri Hadalinu navdušuje njegova osredotočenost. Ob vseh uvrstitvah v finale mu je nato uspel dodaten skok. To veliko pove o njegovi tekmovalni naravi. Žan po drugi strani smuča po pravilu toplo-hladno. Če ima vse zloženo po predalih, je lahko povsem pri vrhu. To je že dokazal. V prvi vrsti sebi. Zelo je sposoben. A žal ne vsak dan. Lani je prav na pokalu Vitranc pokazal želene vožnje. Upam, da bo z zadnjimi treningi pridobil samozavest za vnovičen napad," razmišlja trener Bergant, ki bo zaključne priprave na domači tekmi po vsej verjetnosti opravil v Reiteralmu.

Pokal Vitranc
Sobota, 4. marec 2017
9.30 veleslalom – prvi tek
12.30 veleslalom – drugi tek 
Nedelja, 5. marec 2017
9.30 slalom – prvi tek
12.30 slalom – drugi tek 
Ne spreglejte