Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 12. 2013,
11.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

superveleslalom Beaver Creek Aksel Lund Svindal

Sobota, 7. 12. 2013, 11.42

7 let, 12 mesecev

Küng in Striedinger presenečenji Beaver Creeka, Slovenci slabi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na drugem superveleslalomu sezone je bil poražen prvi favorit Aksel Lund Svindal, presenetljivo zmago pa je dosegel Švicar Peter Küng. Na drugo mesto se je prebil Avstrijec Otmar Striedinger.

Prvi favorit današnjega superveleslaloma v Beaver Creeku, Norvežan Aksel Lund Svindal, je tokrat ostal brez stopničk. Dolgo sta si prvo mesto delila Italijan Peter Fill in Avstrijec Hannes Reichelt, ko je vse skupaj presenetil Švicar s štartno številko 28 Patrick Küng (1:21,73). Ta je vknjižil prvo zmago v svetovnem pokalu. Še en šok je pripravil Avstrijev Otmar Striedinger (+0,24), ki se je s štartno številko 45 prebil na drugo mesto. Tretje sta si razdelila že omenjena Fill in Reichelt (+0,38).

Prvi od slovenske trojice se je s strmino spopadel Rok Perko, ki je za vodilnim Küngom zaostal štiri sekunde in 51 stotink, takoj za njim pa še Andrej Šporn, ki je prav tako pridelal več kot štiri sekunde zaostanka. Slovenca sta ostala brez točk svetovnega pokala. Od Slovencev se je še najbolje odrezal Klemen Kosi, za vodilnim zaostal dve sekundi in 68 stotink, a tudi on ostal brez točk svetovnega pokala. Kosi je zasedel 40. mesto, Šporn 51. in Perko 53.

Devetindvajsetletni Küng je prvič slavil v svetovnem pokalu in šele tretjič prišel med prve tri. Pred njegovim nastopom je kazalo, da bosta prvo mesto osvojila Reichelt in Fill, ki pa ju je Švicar ugnal za 38 stotink. S tem je svoji reprezentanci dva meseca pred olimpijskimi igrami v Sočiju po 21 mesecih priboril prvo zmago v hitrih disciplinah. Beat Feuz je kot zadnji pred tem slavil 2. marca 2012 na superveleslalomu v norveškem Kvitfjellu.

S tem pa še ni bilo konec tekme v boju za vrh, saj se je vanj s številko 45 zavihtel še Striedinger in prvič stopil na zmagovalne stopničke. "Ne morem verjeti, zelo težko je bilo zmagati. Upam, da bo ta uvrstitev spodbuda za celo ekipo, saj je dokaz, da smo na pravi poti," je bil vesel Küng.

Američan Ted Ligety, svetovni prvak, je bil peti (+0,48). Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je pred tem dobil štiri superveleslalomske tekme zapored, se je moral zadovoljiti s sedmim mestom (+0,61). Svindal je zmagal na petkovem smuku, na katerem je bil Küng peti.

Svindal je še vedno v vodstvu skupnega seštevka pokala s 336 točkami, na drugo mesto pa se je povzpel Küng (206), ki pa vodi v superveleslalomskem seštevku (145) pred Svindalom (136).

Ameriška turneja se bo za alpske smučarje v Beaver Creeku končala v nedeljo, ko se bo ob 17.45 po slovenskem času začela prva vožnja veleslaloma, finale pa bo ob 20.45.

Ne spreglejte