Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2021,
14.10

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

2

Natisni članek

Tina Robnik Ana Bucik Neja Dvornik Meta Hrovat Petra Vlhova Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Marta Bassino Kronplatz veleslalom

Torek, 26. 1. 2021, 14.10

3 leta, 2 meseca

Kronplatz, veleslalom (ženske)

Meta Hrovat je potrdila vrnitev med elito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

2

Tessa Worley | Na šestem veleslalomu šele tretje ime na vrhu: Tessa Woley | Foto Guliver Image

Na šestem veleslalomu šele tretje ime na vrhu: Tessa Woley

Foto: Guliver Image

Francoska veteranka Tessa Worley je dobila šesti veleslalom sezone, ki ga je gostila zahtevna proga Erta v San Vigiliu pri Kronplatzu. Meta Hrovat je s petim mestom potrdila konec krize in vrnitev med najboljše. Njen uspeh je dopolnila še Ana Bucik (14.).

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec se začasno umika iz belega cirkusa

Na šestem veleslalomu sezone se je prvič zgodilo, da je izjemna Italijanka Marta Bassino končala tekmo, a ni zmagala. Po enem odstopu in kar petih zmagah se je tokrat morala zadovoljiti s tretjim mestom. Prehiteli sta jo izkušeni veleslalomski veteranki Tessa Worley, ki je prišla do štirinajste zmage v karieri, prve po več kot dveh letih, in Lara Gut Behrami. Vse tri pa bi se po vsej verjetnosti morale sprijazniti s slabšimi uvrstitvami, če ne bi nekaj vrat pred ciljem usodne napake naredila vodilna po prvi vožnji Michelle Gisin.

Švicarsko "darilo"

Vsestranska Švicarka, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala vse bolj ogroža tudi Petro Vlhovo, je bila namreč po dveh uvrstitvah med najboljše tri na Zlati lisici na dobri poti do prve veleslalomske zmage. A zataknilo se je nekaj zavojev pred ciljem, ko je bil lok zavoja daljši, kot bi želela, tako da se je morala odzvati z zasukom telesa in pritiskom na robnike. S tem se je sicer rešila, a izgubila veliko časa in zdrsnila na šesto mesto.

"Ponosna sem na to, kako sem se lotila obeh voženj. Priznati pa moram, da v drugo občutek ni bil najboljši, saj sem storila veliko napak. A bilo je dovolj," je v prvi izjavi za ÖRF dejala Francozinja, ki je pridobila tri mesta ter Gutovo prehitela za 27 stotink sekunde, Bassinovo pa za 73 stotink.

Meta Hrovat: s petim mestom do petega najboljšega rezultata v karieri. | Foto: AP / Guliverimage Meta Hrovat: s petim mestom do petega najboljšega rezultata v karieri. Foto: AP / Guliverimage

Meta Hrovat potrdila vrnitev

Takoj za najboljšo trojico sta pristali Mikaela Shiffrin na četrtem in Meta Hrovat na petem mestu. Slednja je na krilih nedavnega tretjega mesta v Podkorenu nastopila zelo odločno in dokončno potrdila konec tekmovalne krize in vrnitev med veleslalomsko elito. Če je imel kranjskogorski rezultat še pridih uspeha na domačem hribu, zdaj dvomov o širši konkurenčnosti slovenske prvokategornice ni več.

Po prvi vožnji, v kateri se je korektno lotila ravninskega dela, blestela v prvem delu strmine, nato pa stik s povsem najhitrejšimi izgubila v zaključnem delu, je bila Hrovatova šesta. Odločnosti ni skrivala niti v drugem nastopu, v katerem je bila nekajkrat prisiljena podaljšati zavoj. V cilju je sprva zaostala le za Marto Bassino, napredovanje pa sta ji nato omogočili Federica Brignone in že omenjena Gisinova.   

Takole je zmago zapravila Michelle Gisin. | Foto: AP / Guliverimage Takole je zmago zapravila Michelle Gisin. Foto: AP / Guliverimage

Lep skok Ane Bucik

Po dveh slabših nastopih v Kranjski Gori (28. in 39. mesto), kjer svojega sloga smučanja nikakor ni mogla prilagoditi povsem poledeneli podlagi, na kateri ni imela prave opore, pa je na svoj veleslalomski okus znova prišla Ana Bucik. Novogoričanka je s štirinajstim mestom prišla celo do izenačitve svojega najboljšega veleslalomskega rezultata v karieri. Prav 14. je bila lani v Kranjski Gori. To pa je njena druga uvrstitev v veleslalomsko petnajsterico. Po prvem nastopu je bila ob nekaj zdrsih na strmini 22., v drugo pa je izkoristila boljše pogoje in celo s četrtim časom pridobila osem mest.

Ana Bucik | Foto: Sportida Ana Bucik Foto: Sportida "Tisti jutranji občutek ..."

"Poleg rezultata sem najbolj vesela tega, da sem ponovno začutila to, da lahko 'dirkam'.  Tisti občutek, ko se zjutraj zbudim in ne morem dočakati trenutka, ko stopim na štart. To je ta občutek, ki sem ga zelo dolgo pogrešala in res ga je je lepo imeti nazaj,'' je bila petega mesta in tekmovalnih občutkov vesela Hrovatov, Bucikova pa je dodala: "Po slabem tekmovalnem koncu tedna v Kranjski Gori sem lahko zadovoljna. Ni pa bilo lahko. V prvo mi ni uspelo povsem napadati. Pustila sem preveč časa. Drugi poskus je bil boljši."

Na napačni strani stotink

Precej več težav z Erto, ki velja za eno najtežjih veleslalomskih prog v ženskem delu svetovnega pokala, je imela rahlo poškodovana Tina Robnik. Na tresoči podlagi je v prvi vožnji za vodilno zaostala za več kot štiri sekunde (33.). Zanjo se je tekma končala že po prvem nastopu. Podobno velja za Nejo Dvornik, ki je nastopila s štartno številko 53 in ob zaostanku 3,86 v cilj prišla kot 31. Korošica, ki je v kranjskogorski izvedbi Zlate lisice prišla do prvih veleslalomskih točk, je tokrat trideseterico zgrešila za 13 stotink sekunde, Robnikova, ki več kot očitno na zdravstveni ravni še ni povsem nared za tekmovalno smučanje, pa za 51.

Kronplatz, veleslalom (ž), druga vožnja:

 

Po prvi vožnji:

 

Preberite še:

Meta Hrovat
Sportal "To smo krvavo potrebovali!"
Marta Bassino
Sportal Podkorenska selekcija osrečila Marto Bassino in sprostila Meto Hrovat
Ne spreglejte