Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
8. 1. 2023,
18.20

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

Natisni članek

Kranjska Gora Zlata lisica slalom veleslalom Ivica Kostelić Ingemar Stenmark Lindsey Vonn Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin alpsko smučanje

Nedelja, 8. 1. 2023, 18.20

1 leto, 3 mesece

Mikaela Shiffrin po izenačenju rekorda Lindsey Vonn

Kričala in jokala: "Občutek sem imela, da bom eksplodirala"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

Zlata lisica Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin ob igranju ameriške himne vselej pomisli na pokojnega očeta. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Mikaela Shiffrin ob igranju ameriške himne vselej pomisli na pokojnega očeta.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Čeprav ji je najpomembnejše dobro smučanje, ji je lov na rekord, na 82. zmago, prišel do živega. "Občutek sem imela, da bom pred drugo vožnjo eksplodirala. Tako sem bila živčna, da sem imela na obrazu kar izpuščaje," je po zmagi na drugem veleslalomu za Zlato lisico v Podkorenu povedala Mikaela Shiffrin. In zato je v cilju glasno zakričala. Zdaj, ko je dosegla rekord Lindsey Vonn, je naslednji rekord Ingemarja Stenmarka. "Del mene namreč čuti, da njegov rekord ne bi smel pasti."

Mikaela Shiffrin 2/2 Zlata lisica 2023
Sportal Neverjetna Mikaela Shiffrin do 82. zmage, Ana Bucik znova v prvi deseterici

Z mamo Eileen | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Z mamo Eileen Foto: Vid Ponikvar/Sportida Decembra 2012, ko je imela šele 17 let, je dobila svojo prvo tekmo v svetovnem pokalu. Deset let pozneje je prav v naši Kranjski Gori izenačila rekord Lindsey Vonn – 82. zmag. Mikala Shiffrin je ob prihodu skozi cilj glasno zakričala, na podelitvi so jo oblile solze. Proslavljala je s svojimi najbližjimi, zraven je bila tudi njena mama Eileen Shiffrin. Še uro in pol po koncu tekme, ko so organizatorji že pospravljali zaščitne ograje in montažno tribuno, je še kljub številnim uspehom in svetovni slavi preprosta in skromna zvezdnica v ciljnem izteku odgovarjala na novinarska vprašanja.

Solze, veselje, kriki ... čustven dan Mikaele Shiffrin v sliki (foto: Vid Ponikar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 25

"Ko sem živčna, smučam še bolj agresivno"

"Rada bi videla posnetek vožnje, saj se mi je zdela zelo, zelo dobra. Točno takšnega smučanja sem si želela. Smučala sem zelo agresivno. Pred finalom sem bila zelo živčna. Ko sem živčna, smučam še bolj agresivno. Res izjemno, da sem skozi cilj prišla kot prva. To sem skušala že v soboto, a se ni izšlo. Zdaj pa se je," je Shiffrinova slovenskim novinarjem najprej razlagala o svoji vožnji. Vselej pove, da je njej osebno pomembnejše smučanje kot zmage in rekordi. Pozor: dobila je 35 odstotkov tekem, na katerih je nastopila.

Pa vendarle ji je 82. zmaga prišla do živega. "Bilo je kar stresno. Trudila sem se, da o tem ne bi razmišljala, saj mi to prav nič ne pomaga. A to vprašanje so mi vsi postavljali zadnje tedne, od Semmeringa naprej: Zdaj si v ritmu, misliš, da boš dosegla 82., kdaj se bo zgodilo, se bo zgodilo danes, zdaj se bo zgodilo ... Včeraj pa: Zakaj se ni zgodilo? In jaz nazaj: Ne vem, ničesar ne vem o tem športu," je pripovedovala in se obenem smejala 27-letnica iz Vaila v Koloradu. "Ko sem osredotočena na dobro smučanje, se počutim najbolje. In ni nujno, da zmagam. Sem pa hvaležna, da sem danes zmagala."

Ivica Kostelič: Najboljša smučarka vseh časov

"Impresivno. Impresivno. To je daleč najboljša smučarka vseh časov," brez razmisleka o Mikaeli Shiffrin pove zmagovalec 26 tekem svetovnega pokala Ivica Kostelić. "Tehnično je najboljša smučarka. Razvila se je v vsestransko smučarko. Tudi mentalno je poseben talent." Da bo rekord padel, ni dvomila niti Ana Bucik: "Mislim, da bo ta rekord tudi zelo presegla. To, da lahko smučamo v dobi najboljše smučarke vseh časov, je privilegij. Jo občudujem, sem jo že kdaj premagala in upam, da jo bom še kdaj," v smehu pove najboljša Slovenka na tokratni Zlati lisici, ki je osvojila osmo in deseto mesto.

"Najbrž bodo zdaj spraševali: Ali boš 83. dosegla?"

Tako dobrega, spektakularnega, kot ga je sama opisala, veleslaloma, kot je bil ta, v svoji karieri še ni odpeljala. Pa ga je dobila že sedemnajstič. Krik v cilju zaradi nastopa ali rekorda? "Zelo sem zadovoljna z nastopom. Ne vem, zakaj sem zakričala, saj je izpadlo malo čudaško, malo strašljivo. Ampak mogoče res zaradi 82. zmage. In zdaj končno nihče več ne bo spraševal: Ali boš danes dosegla? Ampak najbrž bodo zdaj spraševali: Ali boš 83. tudi dosegla? Zdi se mi, da se ta pogovor ne bo nikoli končal."

"Del mene čuti, da njegov rekord ne bi smel pasti"

Sedma zmaga na Lisici | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Sedma zmaga na Lisici Foto: Vid Ponikvar/Sportida Za zdaj se res ne bo končal, saj je 82. ženski rekord na dlani, da ga preseže, ima zdaj ultimativni rekord – 86 zmag Ingemarja Stenmarka. Ko je odgovarjala na to vprašanje, je naredila kar nekaj večsekundnih premorov. In že s tem nakazala, kakšno spoštovanje čuti do kralja alpskega smučanja iz 70. in 80. let. "Malo sem ... Malo sem ... Ne vem, kaj naj rečem o tem. Del mene namreč čuti, da njegov rekord ne bi smel pasti. In ... Ja ... Ne vem, kaj si želim reči o tem." Za 83. zmago bo imela priložnost že v torek, ko je na sporedu Flachau (slalom). Nato sledi pet tekem v hitrih disciplinah in konec meseca dva veleslaloma in en slalom. Takrat bo številka 86 dosegljiva.

Največ zmag v svetovnem pokalu:

86 - Ingemark Stenmark
82 - Mikaela Shiffrin, Lindsey Vonn
67 - Marcel Hirscher
62 - Annmarie Moser-Pröll
55 - Vreni Schneider
54 - Hermann Maier
50 - Alberto Tomba
46 - Renate Götschl, Marc Girardelli
42 - Anja Pärson

"Morda moram še malo kričati. Bom kričala v blazino!"

Mikaela Shiffrin Zlata lisica 2023 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Ne le s krikom v cilju, tudi s solzami na zmagovalnem odru je pokazala, koliko čustev se je v zadnjih tednih nabralo v njen. Pravzaprav so se nabirala zadnjih nekaj let, od smrti njenega očeta. "Toliko energije je bilo danes v meni. Morala je ven. Občutek sem imela, da bom pred drugo vožnjo eksplodirala. Tako sem bila živčna, da sem imela na obrazu izpuščaje. Še zdaj se počutim grozno. Zadovoljna sem s smučanjem, ampak moje telo se kar trese. Ne vem ... Morda moram še malo kričati. Bom kričala v blazino," je v smehu zelo srčno in odkrito pripovedovanje končala Mikaela, ki je na Zlati lisici zmagala sedmič. Prvič je na slovenskih tleh zmagala leta 2015.

V svoji karieri je dosegla še mnogo več od teh 82 zmag, 23 drugih mest in 24 tretjih mest v svetovnem pokalu. Ima štiri velike kristalne globuse, pa šest malih v slalomu in po enega v veleslalomu in superveleslalomu. Z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev ima osem zlatih kolajn, tri srebrne in tri bronaste. Edino veliko tekmovanje, na katerem se je opekla, so bile zadnje olimpijske igre v Pekingu. In prav zato je pred to sezono trenirala še več in je na štartu tekem še bolj odločna in motivirana. 

Zlata lisica 2023 Tina Robnik
Sportal "Eno nogo sem imela še v mavcu, z drugo sem že trenirala" #video
Zlata lisica 2023 Andreja Slokar
Sportal "Ne pomaga, če jokam. Lepo je biti spet tukaj, v mojem svetu."
Ana Bucik Zlata lisica 2023
Sportal Ana Bucik do veleslalomskega dosežka kariere, Kanadčanka do prve zmage
Zlata lisica Ana Bucik
Sportal Nono Ane Bucik: Pripravili smo jo čez poletje, da tudi kaj osvoji #video
Ne spreglejte