Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2013,
17.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Klemen Kosi

Petek, 18. 1. 2013, 17.58

7 let, 12 mesecev

Kosi: V posebno čast mi je, da sem bil izenačen s Svindalom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obetavni slovenski alpski smučar Klemen Kosi je na superkombinaciji v Wengnu osvojil štirinajsto mesto in prvič v karieri prišel do točk svetovnega pokala.

Enaindvajsetletni Mariborčan se je prvih kariernih točk v svetovnem pokalu veselil s 14. mestom. Superkombinacijo je dobil njegov vrstnik Francoz Alexis Pinturault. "Želje so bile seveda velike, vedel sem, da sem sposoben to doseči, moral pa sem še vse to prenesti na tekmo. Vesel sem, da mi je uspelo, nisem pa si mislil, da bom izenačen s tako vrhunskim smučarjem, kot je Aksel Lund Svindal, kar mi je še v posebno čast," je bil po tekmi kariere vesel študent mariborske ekonomsko poslovne fakultete.

"Pinturault je isti letnik kot jaz in je že v mladinskih letih kazal izjemno kakovost. Z njim sem takrat tekmoval tudi sam. Od mojega osvojenega četrtega mesta v slalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu v Crans Montani sta minili dve leti do mojih prvih osvojenih točk v svetovnem pokalu. Mislim, da ni preteklo veliko časa. Veliko časa sem namenil tudi treningu hitrih disciplin in se mi je to zdaj obrestovalo tudi v superkombinaciji," je dejal Kosi, ki je vesel, da je prve točke osvojil prav v Wengnu, ki je zanj posebno prizorišče.

"Kombinacija je sestavljena iz slaloma in smuka in zelo težko je trenirati ter tekmovati v dveh tako različnih disciplinah. Še težje je znanje prenesti na to progo, ki je zelo zahtevna. Že slalom je legendaren, proga se mi je zdela zelo težka, pa tudi smuk velja za najtežjega na najdaljši progi na svetu. Ponosen sem, da mi je uspelo osvojiti točke na tem prizorišču," je bil vesel Mariborčan, ki je bil v smuku na Lauberhornu zelo hiter na treningu.

Smukači so namreč na legendarnem Lauberhornu lovili tudi nov hitrostni svetovni rekord na smukih svetovnega pokala. Italijan Stefan Thanei, ki so mu leta 2005 na kombinacijskem smuku v Wengnu naprave pokazale hitrost 156,96 kilometra na uro, ni več najhitrejši. Nov hitrostni rekord si lasti Švicar Carlo Janka, ki so mu merilci hitrosti na odseku Haneggschuss danes izmerili 158,77 km/h.

"Presenečen sem bil, da sem na treningu dosegel drugo največjo hitrost, več kot 157 km/h. Za današnjo tekmo sem se osredotočil na celotno vožnjo, ne le na del, kjer so opravljali meritve hitrosti, in mislim, da je bilo to tudi pravilno. Pravkar mi je serviser povedal, da sem na kombinacijskem smuku dosegel 154 kilometrov na uro, kar se mi zdi precej visoka hitrost in sem vesel, da mi Atomicove smučke delujejo, kot je treba. Težko opišem, kako je s takšno hitrostjo obvladovati smuči. Na nek način to tekmovalci delamo podzavestno, kar je mogoče doseči z veliko treninga, seveda pa ti dodatno težavo predstavljajo grbine, neravnine in pa slabša vidljivost na progi. Tako da je to res nekaj težkega in sem ponosen, da sem dosegel takšno hitrost," se je hitrostnih rekordov dotaknil slovenski tekmovalec, ki si je z današnjo predstavo priboril nastop na svetovnem prvenstvu v Schladmingu.

"Vedno se želim čim bolj dokazati ter pokazati vse svoje znanje, upam, da mi bo to uspelo prenesti na naslednje tekme. V prihodnje si želim nadaljevati s pridobivanjem znanja v hitrih disciplinah in pa ostajati vsestranski smučar, želim si tudi, da bi napredoval rezultatsko v svetovnem pokalu. Na vse tekme svetovnega pokala gledam kot na enako pomembne, točke se delijo na vsaki tekmi po enakem vrstnem redu, vsako priložnost, ki mi bo dana, želim čim bolje izkoristiti. Posebnih vzornikov nimam. Zgledujem se po vseh vrhunskih tekmovalcih v svetovnem pokalu, v hitrih disciplinah je to zanesljivo Svindal, v tehničnih pa Marcel Hirscher in Pinturault, ki je prav tako vsestranski smučar kot jaz," je še dejal Kosi, ki bo v Wengnu najverjetneje nastopil tudi na nedeljskem slalomu.

Ne spreglejte