Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
7. 2. 2013,
21.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Schladming

Četrtek, 7. 2. 2013, 21.33

7 let, 12 mesecev

Kolajna z nasmehom, a tudi pelinom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tina Maze je po superveleslalomskem zmagoslavju na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojila še srebrno kolajno v superkombinaciji. Ugnala jo je le Maria Höfl-Riesch.

Tina Maze je v Schladmingu storila drugi korak k ponovitvi dosežka Lasseja Kjusa, ki je leta 1999 osvojil odličje na prav vseh tekmah svetovnega prvenstva. Črnjanka je tokrat v ciljni areni Planeta Planai množici mahala z druge najvišje stopničke in pri tem fotografom postregla tudi s širokim nasmehom. A ker je bil še malo pred tem njen obraz bolj mračen, je bilo jasno, da je ponovitev podviga izpred dveh let tokrat sprejela z manjšo grenkobo. Pravzaprav gre za sliko, ki jo je bilo v tekoči sezoni že možno videti. Najbolj izrazito v Semmeringu, deloma pa tudi v Mariboru. Tinine misli so namreč v iskanju športne popolnosti med nastopi tako izrazito osredotočeno na zmago, da se sicer izjemnega drugega mesta ni zmožna iskreno veseliti, saj prevladuje občutek o neizstreljenih nabojih. Če bi jih iskala tokrat, bi jih našla predvsem v slalomskem delu. Potem ko je smukaški del preizkušnje, med katerim je navdušila predvsem z odličnim spodnjim delom, skupaj z branilko naslova Anno Fenninger končala na prvem mestu, pa nato med slalomskim plesom ni bila tako zelo razpoložena. Njen nastop je bil sicer nadvse korekten, hiter in brez večjih napak, vseeno pa ni našla zanjo značilnega ritma, s katerim bi navezovala zavoje, gradila hitrost in jo naposled prenesla v položnejši del.

Po drugi strani je prav to uspelo Nemki Marii Höfl-Riesch, ki je v smuku za Črnjanko zaostala za dve desetinki sekunde, na postavitvi Tininega trenerja Livia Magonija pa uprizorila odločen napad, s katerim je s četrtega mesta skočila na prvega. ''Tudi drugo mesto je seveda lep rezultat. S slalomom tokrat ne morem biti zadovoljna. Maria je bila boljša. Čutila sem velik pritisk. Skušala sem ostati mirna,'' je po srebrni superkombinacijski predstavi dejala Mazejeva, ki je med drugim znova dokazala, da povsem upravičeno visoko meri tudi na nedeljskem smuku, medtem ko pa njena kakovost v obeh tehničnih disciplinah tako ali tako ni vprašljiva, temveč je celo eden od temeljev njenega letošnjega razcveta.

''V zadnjem odboju sem imela kar nekaj težav s samozavestjo. Želela sem kolajno, tega ne skrivam. Zdaj imam v rokah zlato. Neverjetno. Letos sem bila le dvakrat na stopničkah za zmagovalke, zato sem bila tudi nekoliko bolj zadržana,'' pa se je svoje druge zlate kolajne na svetovih prvenstvih (leta 2009 je bila najboljša v slalomu) veselila Nemka, ki se lahko odslej pohvali, da je aktualna olimpijska in svetovna prvakinja. Priznala je tudi, da se je tokrat že sprijaznila s srebrom in si dopovedovala, da gre za vrhunski rezultat. Prepričana je bila namreč o tem, da jo bo Slovenka na koncu ugnala.

Höfl-Rieschevi in Mazejevi se je z najboljšim slalomskim časom na odru za zmagovalke tokrat pridružila še Nicole Hosp. S tem je Avstriji kot gostiteljici prvenstva v tretjem poskusu priborila prvo kolajno v Schladmingu. Do brona je prišla v povsem avstrijskem boju. Anna Fenninger, ki je skupaj s Tino vodila po smuku, je namreč odstopila, Michaela Kirchsgaser in Kathrin Zettel pa sta storili večji slalomski napaki in se morali zadovoljiti s četrtim oziroma petim mestom.

Drugo uvrščeno Slovenko, Vanjo Bordnik, tokrat najdemo na dvajsetem mestu, v madžarsko-ruskem primežu, in predvsem z velikim zaostankom, ki je na koncu znašal 7,75 sekunde. Precej višje bi se lahko zavihtela Ilka Štuhec, ki je bila po 26. mestu v smuku na dobri poti k skoku po lestvici navzgor, a je po kakovostnem slalomskem začetku in obetavnem vmesnem času storila napako in odstopila. ''Škoda. Že smukaški nastop se mi ni najbolj posrečil. Iskala sem pravo linijo, a bila pri tem le deloma uspešna. Slalom? Začetek je bil dober. Vesela sem tudi, da je treba pred dvojno vertikalno postavitvijo spustiti smuči, a sem pri tem nekoliko pretiravala,'' je svoj nastop komentirala Štuhčeva, ki ima nekaj težav s kolenom,a vseeno verjame, da bo do smuka nared.

Ne spreglejte