SiolNET. Sportal Zimski športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ko je Nemec pomagal Peterki ob padcu, da se je povzpel na skakalni olimp

1

termometer

Osemnajst let je od prve eksplozije v Planici, kjer se je Primož Peterka veselil dveh velikih kristalnih globusov. V tej sezoni je v igri za laskavo lovoriko še vedno Peter Prevc.

Pisalo se je leto 1997, ko je v Planico priromalo kar 55 tisoč ljubiteljev poletov. Primož Peterka je bil glavni razlog, da je v dolini pod Poncami, pa tudi v celotni Sloveniji, vladala prava skakalna evforija.

Pred prihodom na Letalnico bratov Gorišek je imel naš skakalec dve tekmi pred koncem v boju za skupno zmago 122 točk naskoka pred nemškim tekmecem Dieterjem Thomo. A se zadnji del svetovnega pokala za Peterko ni začel, kot si je želel. V petek je namreč pri trening skoku padel, zato se je v slovenske vrste prikradel strah, ali bo slovenski skakalni junak sposoben nastopiti na zadnjih dveh tekmah.

Veliko potezo je takrat naredil nemški fizioterapevt Rudi Lorenz. "Primož je pri trening skoku na silo potisnil smuči v tla in padel. Takrat bi lahko Thoma osvojil pokal, če ga nemški fizioterapevt ne bi spravil k sebi. Na podlagi moje predrznosti sem ga šel vprašat za pomoč. Takrat je prevladal fair play. Ni rekel, da je Nemčija prva, ampak je prevladal športni vidik," se je zgodbe pri prvem pohodu do velikega kristalnega globusa spomnil trener Peterke Jelko Gros.

Vroče leto 1998

Primož se je pred domačimi navijači nato veselil velike lovorike, nemški fizioterapevt pa je od slovenske ekipe dobil posebno priznanje.

Bistveno bolj razburljivo pa je bilo naslednje leto na Bloudkovi velikanki, kjer so o skupnem zmagovalcu svetovnega pokala odločale malenkosti. Pred zadnjima tekmama je imel Andreas Widhölzl 24 točk prednosti pred Peterko. Avstrijec je po sobotnem 24. mestu izgubil boj za skupno zmago, se pa je vanjo vključil Japonec Kazujoši Funaki, ki je bil v soboto pred vsemi in za Peterko zaostajal le še 33 točk. Prava drama je bila nato v nedeljo, ko je Primož ob slabem vetru v drugi seriji pristal pri 115,5 metra in se v ciljnem izteku držal za glavo, saj je zaostal tudi za Funakijem. K sreči so Japonca prehiteli trije tekmovalci, vključno rojaka Noriaki Kasai in Hiroja Saito, in drugo veliko veselje Peterke se je lahko začelo - njegova prednost je bila po koncu sezone 19 točk.

Dvoboj Severin Freund – Peter Prevc še ni končan

Letos se je v igri za veliki kristalni globus spet znašel slovenski skakalec. Peter Prevc je pred zadnjima tekmama v zaostanku 94 točk. Severin Freund se lahko trenutno pohvali z rumeno majico, a še zdaleč ni vse odločeno.

"Ta dvoboj še ni končan, saj so smučarski poleti šport, v katerem se rezultata ne da izsiljevati. Peter se bo moral osredotočiti na letenje. Mislim, da bo še zanimivo. Petru svetujem, naj v letenju uživa. Karkoli se bo zgodilo v Planici, bo lahko zanj le plus. Je pa lahko že danes zaradi vsega ponosen nase. Pomembno bo, da se bo držal svoje procedure. Ne sme dovoliti, da tisti, ki ga čez leto ne spremljajo, kar naenkrat postanejo del njega. Mora biti meja. Po tekmovanju pa je zgodba povsem drugačna," pravi Jelko Gros, ki ve, kako je lahko skakalec pred domačim občinstvom oblegan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin