Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
26. 3. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica Žiga Papež

Nedelja, 26. 3. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

Javna šala v Planici

Kdo je navijač, ki je poljubil Petra Prevca in poskrbel za škandal?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Žiga Papež Peter Prevc | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Žiga Papež je 23-letni športni zanesenjak, ki obožuje šaljive izzive. V soboto si je privoščil nekaj, česar Slovenija še ni izkusila. V Planici je po zadnjem poletu Petra Prevca preskočil ogrado, prelisičil varnostnike in poljubil skakalca. Dejanja ne obžaluje. Kuje že nove načrte, kako presenetiti še katere športne zvezdnike.

Ko je Peter Prevc na sobotni ekipni tekmi v Planici opravil zadnji polet in pomahal navdušeni množici, ni niti približno slutil,  da ga v ciljni areni čaka ogromno presenečenje. Ko je pokleknil in si odvezoval vezi, je do njega pritekel mladenič, oblečen v belo majico z napisom Papster.

Šala nasmejala celo policiste

To je bil 23-letni Dolenjec Žiga Papež. Podaril mu je poljub in mu zaploskal, nato pa prostor, ki je na največjih tekmah v Planici rezerviran le za tekmovalce, zapustil v družbi varnostnika.

Odziv Petra Prevca na potezo Žige Papeža

"Šokiral me je in prestrašil. Sploh nisem vedel, kaj bi naredil. Zmrznil sem. Upam, da ni tako, če me medved napade," se je Peter zasmejal, potem ko se je v nedeljo spomnil presenetljivega dogodka na sobotni ekipni tekmi.

Žiga Papež Peter Prevc | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Občinstvo je bilo sprva začudeno, saj ni vedelo, s kakšnimi nameni se do najstarejšega izmed bratov Prevc podaja neznani vsiljivec. Ko pa so uzrli prizor v celoti in se prepričali, da je lanskemu dobitniku velikega globusa le izrazil podporo, so mu nekateri zaploskali. Šala je v dobro voljo spravila celo nekatere pripadnike organa reda in varnosti, glavnemu junaku, ki se je domislil takšnega dejanja, pa je bilo lažje pri srcu.

Polovica namena, ki si ga je začrtal za cilj, je bila dosežena. Opozoril je nase, predramil javnost in spravil v smeh obiskovalce sobotne tekme v Planici, zatajile pa so kamere nacionalne televizije. Takrat, ko se je Žiga odločil za akcijo, so kazale posnetek Prevčevega poleta, tako da njegova akcija ni doživela medijskega učinka, ki bi si ga idejni snovalec želel.

Žiga Papež Peter Prevc | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Res škoda. Če bi to vedel, bi izbral drug časovni okvir," je priznal Papež, ki prihaja iz znane športne družine, saj je bil njegov oče pred desetletji eden najboljših slovenskih kolesarjev. To je bil Novomeščan Sandi Papež, ki je nastopil tudi na olimpijskih igrah.

Ideja, da bi spravil v smeh Petra Prevca

Zakaj se je sploh odločil za udarniško akcijo, s katero je presenetil vse, najbolj pa skakalnega asa Prevca?

Žiga Papež Peter Prevc | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Ukvarjam se s komedijantstvom. Na spletnih omrežjih objavljam skeče in skrite kamere. Zadeva je ljubiteljska. Dejal sem si, da bi jo lahko spravil na višjo raven in morda dobil kaj sponzorskega denarja. Prišel sem na idejo, da bi spravil v smeh Petra Prevca. Po zadnji sezoni ga zelo kritizirajo. Ker se od mladih nog ukvarjam s športom, vem, kako se počuti. Zato sem želel to obrniti na smeh in pokazati, da ima privržence," je spregovoril o motivih, ki so ga privedli do tega, da je stekel do Prevca, čeprav tega po pravilih ne bi smel.

Kaj sta si o tem mislila njegov oče in Peter Prevc?

Oče Sandi, nekdanji vrhunski kolesar, je bil v njegovi družbi v Planici. "Ko sem mu namigoval, kaj bi lahko storil, mi je rekel, da sem norec. Na koncu, ko se je prepričal, kako je občinstvo to dobro sprejelo, se je smejal tudi on. Umiral je od smeha, pred tem pa mi je dejal, da mi da vse, samo da ne grem do Prevca," je zaupal Dolenjec, ki živi v Ljubljani.

Žiga Papež Peter Prevc | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kakšen pa je bil odziv slovenskega športnega asa Prevca? "Povsem pričakovan. Takšen, kakršen je njegov značaj. Bil je umirjen. Vprašal me je, kaj sploh delam tukaj. Ni bilo začudenih pogledov ali konkretnega šoka. Ni se ustrašil, ampak hitro dojel, da mu nočem nič slabega," nam je pojasnil Papež. Prevc je dan pozneje priznal, da je bilo nekoliko drugače ...

Odnesel jo je brez kazni

Po vpadu, ki se je končal s poljubom Prevca, je do njega pridrvel varnostnik. "Dvignil sem roke in mu dejal, da nočem nič žalega. Pojasnil sem mu, da sem to naredil zaradi heca, a me je čudno gledal. Priznal sem mu vse, kar sem naredil, na koncu pa so se varnostniki smejali z menoj."

Žiga Papež Peter Prevc | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Za zdaj jo je odnesel brez kazni. Popisali so ga, saj jim je moral pokazati osebni dokument. "To vendarle ni bil tak izpad. Tudi policisti so mi rekli, da se vsaj nekaj dogaja, a tudi pojasnili, da morajo biti v času, ko se po svetu dogaja marsikaj, zelo pazljivi." 

Prevcu dolguje pojasnilo

Javnost se je po tem nenapovedanem vložku, ki je trajal le nekaj sekund, spraševala, kako je bilo sploh mogoče, da je lahko Papež ob vseh varnostnikih, ki jih na tekmah v Planici ne manjka, preskočil ovire in se znašel pred Prevcem. "Ko sva si s prijateljem ogledala, kje stojijo, sva ugotovila, da obstaja nekaj lukenj. Izkazalo se je, da sva dobro ocenila (smeh, op. p.)."

Žiga Papež Peter Prevc | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Petru je skušal dati čim bolj strastni poljub. "Ni bilo na ustnice, a je bilo zelo blizu. Imel sem prednost, ker me ni videl," je zaupal športni navdušenec, o katerem se je v dolini pod Poncami še veliko govorilo. Vsaj med občinstvom. Gledalci pred televizijskimi ekrani njegovega vložka niso videli.   

V nedeljo, ko bo Prevc končal sezono 2016/17, bo skušal stopiti v stik s skakalcem in mu pojasniti, da je bilo njegovo dejanje mišljeno kot dobronamerno.

Žiga Papež je končal fakulteto za šport in vpisal magisterij. Je teniški trener za mlajše pri TK Slovan. Pri svojem delu je uspešen, tako da bo letos odpotoval na univerzijado.

Peter Prevc bo v nedeljo sklenil nastope v tej sezoni. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc bo v nedeljo sklenil nastope v tej sezoni. Foto: Vid Ponikvar

Na idejo za nevsakdanje dejanje je prišel zaradi Rusa Vitalija, ki živi v Los Angelesu in je eden prvih, ki je s tovrstnimi početji začel služiti na družbenem omrežju YouTube. "Snema zanimive stvari. Kot nekakšen socialni eksperiment, v katerem vidiš reakcije ljudi. Vidiš, kje smo in kako razmišljamo."

Ne boji se, da bi se pojavila poplava posnemovalcev. "Če bo v mejah normale, se ne bojim. Nočem pa, da bi šel kdo čez mejo, ki je ne bi želel. Da bi šel kdo do Perota in ga prevrnil ali pa udaril po glavi," je dejal. Zaveda se, da bi bil za podoben eksces na nogometni prireditvi že obravnavan kot huligan. Zato izbira športe, pri katerih je lažje pojasniti, da je bila mišljena le javna šala.

Ne spreglejte