Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
13. 1. 2016,
11.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lila Lapanja

Sreda, 13. 1. 2016, 11.13

7 let, 12 mesecev

Kdo je ameriška Slovenka, ki želi slediti Tini Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

"Upam, da se bo Tina Maze vrnila, saj bi rada tekmovala s svojo vzornico," pravi 21-letna ameriška smučarska reprezentantka slovenske krvi Lila Lapanja.

Čeprav obetavna alpska smučarka Lila Lapanja, ki je 3. decembra dopolnila 21 let, domuje na obrežju slikovitega jezera Tahoe na meji med Kalifornijo in Nevado ter na tekmah brani ameriške barve, odločno poudarja, da je ponosna na slovensko kri in očeta Vojka iz kraja Zvirče pri Tržiču. V novi sezoni je prvič nastopila tudi v svetovnem pokalu in se že na tretji tekmi v Flachauu na avstrijskem Solnograškem prvič v karieri prebila do točk (23. mesto). "To je šele začetek," se ob tekoči slovenščini široko nasmehne slovenska državljanka, ki trenutno vodi v slalomski razvrstitvi severnoameriškega pokala.

"Prosim, pogovarjajva se v slovenskem jeziku," ste se odzvali na prošnjo za pogovor. Kako v ZDA negujete slovenščino?

Spodobi se, da se za slovenski medij pogovarjam v slovenskem jeziku. Slovensko govorim vselej, ko pridem v domovino svojega očeta, medtem ko v ZDA le redko. Jezika sem se učila ob skorajda vsakoletnem obisku Slovenije. Včasih sicer iščem kakšno besedo, načeloma pa z govorom nimam težav. Imam dober občutek. Večja težava je slovnica. Učila sem se namreč tako, da sem poslušala druge. Z branjem imam več težav. Vsekakor je to eden od mojih naslednjih izzivov. Lila

Lapanja: Američanka ali Slovenka?

Sem Slovenka in sem Američanka. Zdaj, ko sem v Evropi, sem 80-odstotna Slovenka. Haha … Nisem ravnodušna, ko vidim slovenske zastave in svoje navijače. Ko se bom udeležila Zlate lisice v Mariboru, bodo ta čustva še bolj izrazita. Sicer pa živim v ameriški zvezni državi Nevada, nastopam za ameriško reprezentanco … Tam imam svoje življenje, vedno pa bom ponosna na svoj slovenski potni list in predvsem slovensko kri.

Kako pogosto obiskujete Slovenijo?

Lani žal nisem prišla. V predhodnih letih sem del vsakega poletja preživela v Sloveniji. Morda se bo to zdaj malce spremenilo. Moja smučarska kariera se je dvignila na višjo in predvsem bolj profesionalno raven. Številni treningi in potovanja omejujejo moje možnosti.

Kje je vaša športna baza?

Jezero Tahoe v Nevadi je moja osnovna baza. Na snegu največ časa preživim v smučarskih središčih Vail in Copper Mountain v Koloradu. Ko tam ni snega, pa iščemo sneg druge po svetu. Na Novi Zelandiji, v Evropi …

Že na svojem tretjem nastopu na tekmi svetovnega pokala, v torek zvečer v Flachauu, ste osvojili točke. Kaj vam pomeni ta rezultat?

V zadnjem obdobju sem v Vailu trdo trenirala. Na tekmo v Flachau sem prišla zelo osredotočena. Dopovedovala sem si, da je okrog tekme res večji vrvež kot na tekmah severnoameriškega pokala. Toda količki so količki. Povsod so enaki.

Na progi sicer nisem imela najboljšega občutka, zato me je kar malce presenetilo, ko sem ob prihodu v cilj videla številko 21. "OK, tako se to dela," sem si dejala in se zavedala, da imam še kar veliko rezerv. Zanimivo pa je, da sem bila po prvem teku celo bolj vesela kot po drugem. Sprva sem bila namreč presenečena, ko sem točke tudi potrdila, pa sem že začela razmišljati o tem, koliko hitrosti bi še lahko razvila na progi in o spopadanju z najvišjimi cilji.

A če potegnem črto, moram biti s 23. mestom v Flachauu več kot zadovoljna. To je dober štart. Gremo naprej. Naslednja tekma me čaka že v petek. Uživam v svetovnem pokalu. Ta energija je neverjetna. Skušam srkati to energijo navijačev, ki kažejo, kako radi imajo smučanje. To je velika razlika med Ameriko in Evropo.

Spopadanje z višjimi cilji … Kakšni pa so vaši cilji?

V prihodnjih dveh sezonah bi se rada prebila na svetovno prvenstvo in olimpijske igre. Imam pa tudi povsem konkreten cilj. Verjamem, da lahko v bližnji prihodnosti zmagam na tekmi svetovnega pokala. Kako? Z več treningi in kopičenjem izkušenj.

Za zmago bo treba premagati tudi vašo reprezentančno sotekmovalko in nesporno slalomsko kraljico zadnjih let Mikaelo Shiffrin, ki se bo še v tej sezoni vrnila po poškodbi kolena …

Da. Tudi njo lahko premagam. Dobro jo poznam. Velikokrat sva skupaj trenirali. Z ekipo smo pogosto analizirali njene slalomske vožnje. Res je izjemna, toda jaz vem, zakaj je tako hitra. No, tega vam ne bom povedala. To je naša skrivnost.

Kaj pa Tina Maze? Vam je žal, da ne tekmuje?

Tina je moja dolgoletna vzornica. Nikoli ne veš, a morda se prihodnje leto vrne v svetovni pokal. V tem primeru bi lahko nastopili na isti tekmi. Ne skrivam navdušenja nad njenim smučanjem in rezultati. No, z njo pa me povezuje tudi posebna zgodba. Ko sem bila stara šestnajst let, sem pred tekmo svetovnega pokala v Aspnu pristopila do nje in jo ogovorila. Nikoli ne bom pozabila nasmeha na njenem obrazu.

Ne spreglejte