Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 8. 2014,
20.59

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kanin stečaj Bovec smučišče zimska rekreacija

Sobota, 23. 8. 2014, 20.59

5 let, 5 mesecev

Kdaj spet smuka na Kaninu? "Realno je v kratkem ne moremo pričakovati."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Na Kaninu tudi v prihajajoči zimi ne bo mogoče smučati, no, vsaj na slovenski strani ne. Javna dražba najvišjega slovenskega smučišča je bila neuspešna, infrastruktura pa naglo propada.

V seriji člankov po poteh športne infrastrukture na Sportalu razkrivamo bolj ali manj žalostne zgodbe o propadajočih in zanemarjenih športnih objektih in tudi današnja ni nič kaj vesela. Govorimo o najvišje ležečem slovenskem smučišču na Kaninu, ki bo tudi v prihajajoči zimi samevalo. Dostavno gondolsko žičnico je januarja lani ustavil veter, odtlej je niso več zagnali, družba ATC Kanin pa je v stečaju. Dobrih novic ni, če bo šlo na bolje, bo šlo počasi, nam je zaupal bovški župan Siniša Germovšek.

Pričakovali so, da bo dražba neuspešna Julijska javna dražba podjetja v stečaju je bila neuspešna, pa čeprav je bila prvotna izklicna cena z 1,98 milijona evrov znižana na 1,14 milijona evrov. "Neuspešnost prve javne dražbe je bila pričakovana, saj je bila izklicna cena določena v oktobru 2013 in ni bilo upoštevano, da je pretekla zima z več kot sedem metrov zapadlega snega hudo poškodovala infrastrukturo, ki je po posameznih sklopih neuporabna in jo bo treba odstraniti in spraviti v dolino, kar pomeni velike dodatne stroške," pravi Germovšek in upa, da se bo naslednje dražbe, ki jo je za september napovedala stečajna upraviteljica družbe, ob nižji izklicni ceni udeležilo več interesentov.

Leta 2009 so na Kaninu uresničili idejo, ki se je medila dolgo. Povezali so se z italijanskim delom masiva, z žičnico Prevala povezali obe smučišči in v Sloveniji smo tako dobili prvi mednarodni smučarski center. Kljub povezovanju je obisk vztrajno padal in tudi na italijanski strani ni nič boljše, pa čeprav je njihova infrastruktura v precej boljšem stanju. Hotelsko naselje Sella Nevea je danes tudi v času smučarske sezone bolj kot ne opustelo, so pa letos tja vozili smučarske goste iz Bovca, ki seveda na slovensko stran smučišča pač niso mogli priti.

Zaradi vremena je tudi poletna sezona bolj slaba Še ene zime brez kaninskega smučišča se v Bovcu upravičeno bojijo. "Učinki zaprtega smučišča so zelo negativni: izguba delovnih mest, izpad dohodkov. Izpad dohodkov v pretekli zimi je težko oceniti, saj občina nima podatkov in drugih podlag, poleg tega je bila pretekla zima katastrofalna za večino, če že ne za vsa smučišča v Sloveniji in tudi širše," pravi župan in dodaja: "Kaninsko smučišče je pomemben del turistične ponudbe v občini Bovec, saj samo s poletno sezono večina ponudnikov ne more preživeti. Najbolj so izpostavljeni ponudniki, ki zaposlujejo večje število zaposlenih. Dodatni udarec v že tako težkem položaju je slaba letošnja poletna sezona, ki zaradi slabega vremena niti približno ni podobna preteklim poletnim sezonam, ko se je večina prihodka ustvarila v juliju in avgustu."

Pot okrevanja bo dolga in zapletena, napoveduje Germovšek: "Smučišče Kanin bo v prihajajoči sezoni zaprto, saj obstoječih naprav ni mogoče usposobiti za varno obratovanje. Večina obstoječih naprav ni uporabnih in jih bo treba nadomestiti s povsem novimi napravami, za kar pa je treba pridobiti koncesijo za gradnjo žičniških naprav in gradbeno dovoljenje. To lahko pridobi lastnik naprav, se pravi, mora odkupiti obstoječe naprave, pridobiti omenjeno koncesijo za gradnjo in gradbeno dovoljenje, zagotoviti denar, kar zahteva veliko časa, saj so postopki dokaj dolgotrajni ..."

"Novega Kanina realno ne moremo pričakovati v kratkem" Morebitne kupce čakajo investicije v infrastrukturo, ki je zastarela in obrabljena, nato pa še boj za goste, ki so zaradi številne ponudbe danes še posebej razvajeni in za svoj denar pričakujejo mnogo več kot le obilico snega in čudovit razgled. Ta je na Kaninu zares čudovit, marsikateri smučar bo namreč le stežka pozabil vijuganje po snegu s pogledom na jadransko morje.

Vseeno vsaj v Bovcu ne mislijo kar vreči puške v koruzo, se pa zavedajo, da rešitve čez noč ne bo, vsaj tako pravi župan Germovšek: "Prvi korak je pridobitev (odkup) lastništva obstoječe infrastrukture, nato sledi definiranje projekta novega Kanina, pridobitev dokumentacije vse do gradbenega dovoljenja, zaprtje finančne konstrukcije in izgradnja nove infrastrukture. Tudi če bo v prihodnje vse potekalo brez večjih zapletov in zastojev, novega Kanina realno ne moremo pričakovati v kratkem."

Ne spreglejte