Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
27. 10. 2017,
20.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal Sölden Marcel Hirscher Marcel Hirscher Alexis Pinturault

Petek, 27. 10. 2017, 20.05

6 let, 5 mesecev

Alexis Pinturault

Kandidat za globus z znanim priimkom, a skritim obrazom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Med tistimi, ki bodo poskušali "izkoristiti" točkovni primanjkljaj kar šestkratnega zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala v alpskem smučanju Marcela Hirscherja, ki bo izpustil uvod v sezono, bo tudi Alexis Pinturault. Francoz sicer pravi, da so zanj osrednji cilj olimpijske igre, po katerih bi morda tudi v Parizu lahko povezali njegov obraz z njegovim priimkom.

Alexis Pinturault | Foto: Sportida Foto: Sportida

Če se bo muhasto vreme, ki se je naselilo na Tirosko in bi lahko zobe pokazalo prav v nedeljo, usmililo organizatorjev uvodnih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v Söldnu, bo eden od protagonistov prvega veleslaloma tudi zmagovalec 19 tekem ter bronasti olimpijec iz Sočija Alexis Pinturault. A ne le zaradi dejstva, da je 26-letnik iz osrčja Savojskih Alp zadnjih šest sezon del veleslalomskega vrha in je lani v Söldnu slavil prepričljivo zmago, temveč tudi na račun vloge enega od kandidatov za veliki kristalni globus. Trikrat je bil tretji in enkrat četrti. Bi lahko 21 let po Lucu Alphandu skupno zmago slavil nov Francoz?


Številni v vas vidijo kandidata za veliki kristalni globus. Vam takšne ocene laskajo?
Verjamem, da nisem edini v tej vlogi. Veliko smučarjev bi lahko označili za favorite. Številni so močni. Na vrh se lahko zavihti marsikdo. Zdaj se resda govori o novih imenih, a ne pozabimo na Marcela Hirscherja, za katerega obžalujem, da ga ni z nami v Söldnu. Res je, izpustil bo začetek sezone, a v preteklosti je pokazal, kako dober je. Nikakor ga ne gre odpisati. On je še vedno številka ena. Jaz lahko napadam zgolj iz sence.

Kdo pa bodo preostali tekmeci?
Kot sem dejal, veliko jih je. Opozoril bi na norveški tabor.

Če vas prav razumemo, veliki globus ni vaš uradni cilj?
Ne, letos ne. Navsezadnje je letošnja sezona olimpijska. Olimpijske igre so unikaten dogodek, ki je na sporedu vsako četrto zimo. Prav zaradi tega je Pjongčang 2018 moj osrednji izziv.

V pretekli zimi je osvojil kombinacijski globus. Na podelitvi mu je družbo delala Ilka Štuhec. | Foto: Sportida V pretekli zimi je osvojil kombinacijski globus. Na podelitvi mu je družbo delala Ilka Štuhec. Foto: Sportida

Kako znani oziroma prepoznavni ste pravzaprav v Franciji, konkretno v Parizu?
Vse je odvisno od tega, ali moj obraz povezujete s priimkom. Verjamem, da ljudje tudi v Parizu vedo, kdo je Alexis Pinturault. Sem kar znan. Res pa je, da nastopam s čelado in očali, tako da mojega obraza marsikdo ne pozna.

Verjetno bi zlata olimpijska kolajna to spremenila?
Upam. Bomo videli …

Poleti ste trenirali tudi s slovensko ekipo. Kakšen je bil v vaših očeh Žan Kranjec?
Res je, skupaj smo trenirali v Ushuaii. A ker smo se srečali na začetku našega trenažnega tabora, bi čase z voženj težko primerjal. Lahko pa rečem, da so bili Slovenci, ne le Žan, hitri. Govorim o obeh tehničnih disciplinah.

Na kakšni ravni pa je vaš slalom?
Hm, bomo videli prihodnji mesec v Leviju. Na tej ravni sem poleti veliko delal. Ogromno truda sem vložil v slalomski napredek. Želim storiti korak naprej. A v tem trenutku težko govorim o mednarodni konkurenčnosti. Na treningih namreč nisem imel prave primerjave.

V nedeljo bo branil lanskoletno ledeniško zmago. | Foto: Guliverimage/Getty Images V nedeljo bo branil lanskoletno ledeniško zmago. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ste se v pripravah na sezono večkrat obrnili k pretekli zimi?
Da. Za menoj je bila težka sezona, iz katere sem se veliko naučil. Moja največja težava je bila, da sem se prepustil toku. V zimo sem se podal brez pravega načrta. To je bila velika napaka. Imel sem veliko težav – pri treningih, logistiki, potovanjih … Na tekmovanjih nisem bil pravi. Predvsem na svetovnem prvenstvu, kjer bi moral biti najmočnejši, se mi je vse podrlo.

Kaj bo torej v novi sezoni drugače?
Predvsem to, da bom živel v Avstriji. Tam sem najel stanovanje. Bolj se bom lahko posvetil treningom in lažje potoval na tekme. Imamo tudi več sodelavcev. Najpomembnejša okrepitev je moj kondicijski trener. Tu je še nekaj manjših sprememb, ki bodo pomembne za zimo.

Sprememba je tudi poročni prstan?
Res je. To je novo. A prav veliko se zaradi tega v mojem življenju ni spremenilo.

Hvala za pogovor. Se vidimo v Kranjski Gori?
V Kranjski Gori? Upam, da že pred tem …

Ne spreglejte