SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kakšne počitnice? Prevc se vrača na fakulteto.

0

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Slovenski smučarski skakalec Cene Prevc je ponosen na uspehe, ki jih dosegata njegova brata Peter in Domen. Danes se bo skušal potruditi, da sezone ne konča brez točk za svetovni pokal.

Slovenska športna javnost je v obdobju prevcmanije, ki je svetu predstavila družinski fenomen iz Dolenje vasi, skoraj pozabila na tretjega brata. Peter Prevc si je svetovno konkurenco podredil z neverjetno lahkoto, tako da bo v nedeljo po kopici rekordnih dosežkov v roke prejel prvi veliki kristalni globus v karieri, komaj 16-letni Domen Prevc pa je v debitantski sezoni že dvakrat stopil na stopničke in se pogosto družil s svetovnim vrhom.

Srednji izmed bratov, Cene Prevc, ni bil tako uspešen. Naredil je korak nazaj, saj so uspehi v svetovnem pokalu izostali. V tej sezoni še ni osvojil točk. Niti ni imel veliko priložnosti, saj ni tekmoval na največjih tekmah, prav tako se ni veliko družil z A- reprezentanco. S trenerjem Igorjem Medvedom sta se med sezono celo odločila, da se začasno umakne iz skakalne karavane. Ni bil zadovoljen z rezultati, proti koncu sezone pa je le napredoval.

Pred Planico je opozoril nase na zadnjih tekmah celinskega pokala v Čajkovskem v Rusiji, kjer je bil tretji in peti. Dokazal je, da še ni pozabil osvajati visokih mest.

Naredil bo tako kot pred vsako sezono

Slovenija ga je spoznala ob koncu sezone 2014/15, ko je zablestel kot mladi dragulj na finalu svetovnega pokala v Planici. Na prenovljeni Bloudkovi velikanki se je uvrstil tik za najboljših 15 tekmovalcev. Bil je še najstnik, redkobeseden in sramežljiv, zdaj pa je že prestopil prag novega starostnega obdobja. Star je 20 let in razpet med dva življenjska cilja. To so študij in skoki, ki jih obožuje, zato si prizadeva, da bi se vrnil v krog najboljših.

Se bo v prihodnji sezoni vrnil v A-reprezentanco? | Foto: Vid Ponikvar Se bo v prihodnji sezoni vrnil v A-reprezentanco? Foto: Vid Ponikvar

Če bi se mu posrečilo, bi Slovenija v prihodnji sezoni na tekmah najvišjega ranga na delu spremljala kar tri brate, kar bi bila prvovrstna svetovna senzacija. Bratje Prevc bi poskrbeli za nekaj, kar bi močno odmevalo v svetu.

S kakšnimi željami pa bo vstopil v prihodnjo sezono? Bo še naprej nabiral izkušnje na tekmah celinskega pokala ali si prizadeval za priključitev karavani svetovnega pokala? "Ne zadajam si takšnih ciljev. Lahko napovem le, da bom naredil tako kot pred vsako sezono. Posvetil se bom trdemu delu na treningih in upal na najboljše," je trezno dejal študent elektrotehnike.

Naredil je napako na mizi

Z njim smo se pogovarjali po četrtkovem nastopu, ki ga je končal po prvi seriji. Njegova daljava ni zadoščala za preboj v finale, kjer so se delile točke svetovnega pokala. Ko je pristal pri 183 metrih, ni skoparil z znaki nezadovoljstva. Z jezno kretnjo je dal navijačem vedeti, da ni uresničil svojih pričakovanj.

Poletel je 183 metrov, kar ni zadostovalo za preboj v finale. | Foto: Vid Ponikvar Poletel je 183 metrov, kar ni zadostovalo za preboj v finale. Foto: Vid Ponikvar

"Skok je bil boljši kot tisti prejšnji, a sem žal naredil napako na mizi. Sama višina pri preletu čez zgornji del doskočišča mi je dala jasno vedeti, da je to daleč od želenega," je potarnal po poletu, s katerim je na četrtkovi tekmi osvojil 46. mesto in ostal brez točk.

Žal mu je bilo, da ni šlo dlje. "Skakalnica v Planici je letos vrhunsko pripravljena. Težko bi jo bilo pripraviti še bolje. Objekt je končno dograjen, tako da ga je prav čudovito pogledati. Podobno velja za navijače. V veselje mi je bilo opazovati občinstvo, sploh najmlajše navijače," je priznal, da so mu šle dlake pokonci, ko je z zaletišča spremljal morje zastav, ki jih je vihtelo na tisoče domačih privržencev.

Svetovni rekord je dosegljiv

Slovenski orli so v Planici deležni bučne podpore. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski orli so v Planici deležni bučne podpore. Foto: Vid Ponikvar

"Že ves teden ali dlje se nenehno poudarja, da morajo biti za rekorden polet izpolnjeni vsi idealni pogoji. Rekord je seveda dosegljiv, ali bo tudi izboljšan, pa v tem trenutku še ne vemo," je prepričan, da bi ob primernih vetrovnih razmerah v teh dneh v dolini pod Poncami lahko padel nov svetovni rekord. Aktualnega si s poletom, dolgim 251,5 metra (Vikersund 2015), lasti Norvežan Anders Fannemel.

Ne čuti dodatnega pritiska

V Planici se pogovori med ljubitelji poletov sučejo večinoma le okrog ene osebe. To je starejši Cenetov brat Peter, najboljši smučarski skakalec na svetu. Med tekmovalci pogrešajo tudi Domna, ki se zaradi mladosti še ne predstavlja ljubiteljem poletov. Lani sta omenjena brata Prevc na tekmi v Engelbergu stala na stopničkah. Postala sta prva brata, ki sta na tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih stala na zmagovalnem odru.

Ponosen je na dosežke starejšega brata Petra, ki bo v nedeljo prejel veliki kristalni globus. | Foto: Vid Ponikvar Ponosen je na dosežke starejšega brata Petra, ki bo v nedeljo prejel veliki kristalni globus. Foto: Vid Ponikvar

Je zaradi tega Cenetu, medijsko odrinjenemu predstavniku izjemne bratovske naveze Prevc, kaj težje? Se spopada z dodatnim pritiskom? "Ne. Tega, da se pišem Prevc, ne doživljam kot dodaten pritisk. Skoki so vendarle individualen šport. Vsi trije smo skakalci in se med seboj razlikujemo. Edina razlika je v tem, da si takrat, ko tvoj brat skoči daleč, zanj vesel ne samo kot za sotekmovalca v reprezentanci, ampak tudi kot brata," je priznal, da je užival, ko je med sezono na delu spremljal brata.

Po koncu sezone se bo posvetil študijskim knjigam

Ko se doma na Gorenjskem druži z bratoma, pogovor le redko nanese na skoke. Takšnih priložnosti v tej sezoni zaradi napornih urnikov ni bilo veliko. Na zadnje nedeljsko družinsko kosilo, ki so ga Peter, Domen in Cene preživeli skupaj, je že pozabil.

V Planici ne manjka njegovih navijačev. | Foto: Vid Ponikvar V Planici ne manjka njegovih navijačev. Foto: Vid Ponikvar

"To se res že dolgo ni zgodilo," je pojasnil, ko se je poskušal spomniti, kdaj so bili nazadnje skupaj za konec tedna. Ti so v tej sezoni rezervirani za čaščenje Prevčevih tekmovalnih podvigov.

Po koncu sezone bo več priložnosti za pogostejše druženje skakalne dinastije iz Dolenje vasi, ki ji v tem trenutku v športnem svetu ni para. Ne smemo pozabiti na obetavno 11-letno sestro Niko Prevc, ki že žanje skakalne uspehe.

Večina tekmovalcev že komaj čaka konec sezone, ko si bo lahko privoščila oddih in se prepustila zasluženemu počitku, Cene pa je z mislimi že drugje. "Kakšne počitnice? Čaka me fakulteta," je odločen, da se posveti študiju in nadoknadi tisto, kar je izgubil v tem letu. Podobno velja za njegovo skakalno prihodnost. Treniral bo po najboljših močeh in upal, da si bo s tem odprl vrata A-reprezentance. Potem bo imel svet opravka že s tremi Prevci …

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin